fredag, juli 27, 2012

Beskära

Jag bild-googlade efter WW1-kanoner när jag stötte på den här bilden. Varför google tyckte att denna var en hyfsat relevant träff kan man bara spekulera i. Jag tyckte den var kul. Den heter "Skinny Dippers" och är plåtad av en okänd fotograf, år 1926.Jag tänkte på det där med beskärning av bilder. Det verkar ju som att den som en gång tog bilden tyckte det var helt okej med en massa mark mellan sig själv och själva motivet - polisen och barnen. Fast det kanske förresten inte var något medvetet val.

Själv tror jag, om det var jag som hade tagit bilden, att jag nog inte skulle ha kunnat låta bli att beskära bilden så att polisen och barnen kom närmare, och att marken i största möjliga mån försvann. Så här.Jag gör oftast så när jag tar bilder - försöker trolla bort avståndet mellan mig och motivet. Vilket kanske, det har jag då och då funderat över, nog kan vara lite feltänk. För jämför man exempelvis originalbilden här, med min beskärning, så ser man helt klart att jag har tagit bort en del som verkligen tillför något, nämligen avståndet.

Jag kan inte riktigt förklara teorin bakom det där, utan det är nog bara mer en känsla. Men om man tänker sig att bilder kan vara uppbyggda av olika komponenter, såsom vinklar, rörelse, objekt och så vidare, så är nog avstånd en komponent som ibland kan vara nåt att ta med i beräkningen, nåt som liksom tillför något.

7 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Fanns det inte en kanon under WW I som hette Tjocka Berta eller något liknande?

h.skoldebjer sa...

Varför ställa frågor när man lika gärna kan googla efter svaret?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjocka_Bertha

Larsson sa...

De flesta foto vinner dock på om man tar "tre steg framåt".

Johnny Söderberg sa...

Skryt: Den kände jag till.

Johnny Söderberg sa...

Ja det sägs ju så - men samtidigt blir den mer anonym på det viset, och tanken på att det finns en fotograf minskar.

Clam sa...

Beskärningen ger bra avstånd tycker jag. Men åskådarna till höger försvinner. Varför inte förskjuta så att polissystern kommer inkutande i bilden och hejarklacken(?)får vara kvar?

Johnny Söderberg sa...

Ja varför inte. Inget är ju rätt eller fel.