torsdag, september 27, 2012

Vanliga och ovanliga namn

Jag sitter och tittar på namn. Konstaterar att mitt förnamn, Johnny, är det etthundrasextiofjärde (164) vanligaste mansnamnet i Sverige. Känns rätt okej, lagom vanligt och ovanligt på samma gång.

Johnny får liksom duga. Det vore naturligtvis coolare att heta Tiberius, eller varför inte Wōdanaz, men jag nöjer mig med vad givet mig är, och förvisso är det nog bättre att inte heta något för ovanligt - det blir liksom så mycket att leva upp till.

Gamla soldatnamn signalerar ju ibland kropps eller karaktärsegenskaper. På Wiki Rötter läser jag om dessa namn. Det gällde att namngivaren var på gott humör. Var han det kunde man få heta till exempel Modig. Var han på dåligt humör - eller man själv på alltför stökigt -  kunde man få heta Fyllhund. De som fick heta det senare var nog jäkligt snabba med att byta bort det när de lämnade tjänsten, medan de som hette Modig nog gärna behållde sitt namn.

Jag tänker att det nog är lättare att leva upp till ett namn som Fyllhund, medan det nog är svårare att leva upp till namnet Modig. Att vara fyllhund kräver liksom inget av en - att vara modig ställer ju vissa jobbiga krav på ens karaktär. Att heta som jag gör, Johnny, vad ställer det för krav? Fan vet ...

Att döpa sina barn till nåt superovanligt kan nog tyda på viss snobbighet (även om jag själv nog skulle göra just det om jag fick en ny kull ungar och fick vara enväldig när det kom till namn). Att döpa sina barn till nåt som är supervanligt, det är också rätt konstigt. Det har jag alltid tyckt. Ändå blev det så att mina två söners namn bägge är såna som alltid hamnar på topp fem.  Det bara blev så.

Ja, det kanske bara blir så, fast inte när det gäller det som sägs vara världens vanligaste namn, nämligen Muhammed, för där rör det sig nog inte om slump, utan om att muslimerna vill hedra/vara som den de anser vara en profet. Förståeligt, men rätt enahanda.

Jag läste om en debatt om huruvida Jesus var gift eller ogift. Hur det var med den saken kom de nog inte fram till, men en rätt intressant sak läste jag där, som handlade om att det är svårt att hålla koll på kvinnorna från Jesu tid: "Former av det namn som vi på svenska återger med Maria var mycket vanliga i Israel under antiken, så många som 25 procent av kvinnorna verkar ha haft det namnet.".

25 procent, det är många. I fallet Muhammed förstår vi ju som sagt - men i fallet Maria? Vilken var den stora förebilden, den som gjorde det så vanligt? Det kanske var Mirjam, en annan form av Maria. Mirjam var, enligt bibeln i alla fall, hon som satte ut sin lillebror Mose i floden, och såg till att farao adopterade denna. Denna förslagenhet kanske var nåt att vilja efterlikna.

Fast det kanske bara var så att man ville döpa sin dotter till det eftersom en av de föreslagna hebreiska betydelserna helt enkelt är: "efterlängtat barn". Vem vet.

Förresten, när jag kollade upp namn och sånt på nätet, så hittade jag en rätt fin namngenerator.

9 kommentarer:

h.skoldebjer sa...

Jag trodde nog att Johnny var betydlig vanligare än så. Förvånad att mitt förnamn är det 12:e vanligaste. Namnens popularitet går i vågor. Undrar när dubbelnamnen kommer till baka, Nils-Åke, Britt-Marie osv

Johnny Söderberg sa...

En tuff variant vore om man delade upp ett befintligt namn i två så att det blev ett dubbelnamn. Jag kunde heta John-Ny, och du kunde heta Has-SE. Fast ditt kunde kanske tjäna på att kinesifieras lite: Ha-Ze.

h.skoldebjer sa...

Coolt! :-)

Baronessan sa...

Själv har jag ett förhållandevis ovanligt namn (Berit) men jag har ju ändå en storm uppkallad efter mig ;)

Johnny Söderberg sa...

Bara en sån sak!! :)

Elisabet. sa...

Två Johnny fanns i min klass .., senare en granne, men utan h i namnet.
Det är himla kul att få postkunder, då kan man med ledning av namnet på id-kortet gissa sig till vilket årtionde dom är födda.
Sånt håller jag på med ,-)

Johnny Söderberg sa...

Vi har alla våra små nöjen. :)

Anonym sa...

I min mellanstadieklass var Kerstin Frisk och Mona Kry sjuka väldigt ofta.

Johnny Söderberg sa...

Sköna namn. Om jag hette Kry i efternamn och fick en dotter skulle hon få heta Gry.