fredag, februari 15, 2013

Ödsligt

Lyssna lite på orgelmusiken nedan. Den är inte exakt vad jag var ute efter när jag sökte på youtube, men nåt ditåt. Den var det närmsta jag fann.Jag kan inget om orgelljud, men vad jag tror jag är ute efter är ljudet från vissa Hammondorglar, eller om det har att göra med högtalarna, eller kanske musikstilen, eller kanske vem som spelar, eller om det kanske rör sig om lokalen den spelas i.

Jag bluddrar, det märker jag, men vad jag ville ha sagt är att jag inte gillar en viss sorts musik - eller ljud. Den ger mig krypningarna. Det kanske inte är Hammondorgeln jag menar, som sagt - den orgeltypen har funnits sen 30-talet och har säkert låtit olika genom tiderna - men det är ljudet av det där ödsliga jag menar.

När jag hör sån musik, den jag här inte har lyckats beskriva, får jag en känsla av ödslighet. Jag får en bild framför mig, föreställande en Roy Andersson-urblekt danshall, fast mörkare. Jag tänker engelskt 50-tal, möjligen. I den hallen dansar par. De är möjligen döda sen länge, eller också är det jag, betraktaren, som är död.

Det hela utspelar sig i en annan dimension, eller kanske i en dröm. Ja, det är den svårgripbara känslan jag får av det för mig svårbeskrivbara soundet.

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Hammondorgel för mig är amerikanska begravningar, typ Gudfadern, där svartklädda människor går fram och kysser den döde på pannan och så spelas just sån musik.
Eller typ sån.

Nina Lindh sa...

Gräsligt, hur man kan misshandla en Hammondorgel!

Johnny Söderberg sa...

Elisabet: Hmm ... jag drar mig inte till minnes sån musik i såna situationer. Men säkert har du rätt.

Nina: Ja, Hammondorgel kan ju låta bra ... antar jag; Deep purple och sånt kanske.

josephzohn sa...

Vet inte exakt när den var som störst, men på det glada sextiotalet hade den en storhetsperiod .. Farfisaorgeln .. här Sam the Sham med en klassiker .. http://www.youtube.com/watch?v=K6P7g_qz2OU

kalebass sa...

Hammondljudet har det där speciella vibrerande ljudet, av roterande högtalare. Väldigt populärt på sin tid, inte minst i frikyrkorna. Farfisa, som nämns ovan, är en helt annan typ av orgel. Jag är älskare avorgelmusik, särskilt kyrkorgel..men även den härliga tonen som kom ur Jonny and the hurricanes på sextiotalet. Det slår hammond med flera hästlängder.

Johnny Söderberg sa...

jos: Aha, den där. Där låter det bra, de är nästan lite ska-aktigt va?

kalebass: När du nämner frikyrkor kommer jag att tänka på att det kanske vara samma människor som spelade frikyrkomusik på samma instrument som de sen i andra sammanhang spelade populärmusik för danspublik, och det kanske var i den dissonansen en ödslighet uppstod.

Clam sa...

Kalebass leder in på rätt spår. Det är den kuslige gamle Leslie med dopplereffekten som är boven i dramat:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Leslieh%C3%B6gtalare

P-E Fronning sa...

Hammondorgel ska helst spelas av mästare som Jimmy Smith eller Jimmy McGriff.

Johnny Söderberg sa...

Clam: Dopplereffekten ja, en sån kan ju i vissa fall eka ödsligt i själen.

p-e: Om inte annat var Jimmy McGriff bra på skivomslag.
http://youtu.be/NPCCDvCnjLQ

Anonym sa...

Helt off topic vill jag bara tipsa om serien Les Revenants (Gengångare) som finns på SVT Play men som inte visas i SVTs vanliga kanaler. Jag hade själv missat den om fransk-semestrande inte tipsat mig. Klart sevärd.

Johnny Söderberg sa...

Staffan: Har hört gott om den i olika podcasts, ska nog kolla upp den vid tillfälle.