fredag, september 22, 2006

Vitaliebröderna



Vitaliebröderna, har du någonsin hört talas om dem? Inte jag i alla fall, förrän nu. Bröderna Ingrosso må vara respektingivande, men de har aldrig lyckats göra Stockholm till bas för sina plundringsräder - det gjorde däremot
Vitaliebröderna.

Läste
på Vetenskapsradion att man har hittat ett gammalt vrak i det grumliga vattnet utanför Söder Mälarstrand, och detta k a n ha varit en av nämnda piratorganisations rövarskutor. Konstigt att jag inte hade hört talas om Vitaliebröderna. Jag brukar ju vara hyfsat uppdaterad på populärhistoria. Tur att wikipedia finns.
Under slutet av 1300-talet dök en grupp pirater som kallades Vitaliebröderna upp i Östersjön, de flesta härstammade från norra Tyskland.[ ... ] För att undsätta Albrekt och Stockholm drog flera av hans tyska släktingar och vänner ihop en grupp vilda och bångstyriga unga män från den tyska lågadeln.
(Läs resten på Wikipedia)
(
Och här)
---
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Käpplingemorden, yeah yeah! Den tidens terrorism mot de skumma gulacherna i Stockholm.

-minns att jag läste om den episoden vid 13 år hos gamle Grimberg: de upproriska rådsherrarna fick stå vid skampålen och kastades sedan i ett träskjul som fick brinna ner över dem. Här vilar ämnet till en stentuff medeltidsrysare.

Anonym sa...

magnus: Det var bättre förr. :D