fredag, oktober 20, 2006

Coops regler för länkning

Inne på Coop's hemsida finns i övre länkraden en "Om Coop". Trycker man på den får man upp en lista med länkar, och en av dessa heter "Reklamfilmer". Trycker man på den kommer man till en sida med reklamfilmer, och av dessa heter de två översta: "Korvar" och "Pizza". Båda är rätt skojiga.

I normala fall skulle jag slänga in dem på
YouTube, eller så skulle jag länka direkt till filmerna, möjligen skulle jag länka till sidan "Reklamfilmer". Men nu råkade jag läsa "Coops regler för länkning".

Länkning till coop.se får endast ske från hemsidor vars innehåll, enligt Coops uppfattning, inte kan anses skada Coops varumärke eller goda renommé.
[ bla bla ]
Länkning får endast göras ske till Coop.se ingångssida,
www.coop.se
Länktexten ska vara www.coop.se i understruken text, Verdana (typsnitt). [ bla bla]

It goes on forever. Jag tappade liksom inspirationen efter det. Nu får Coop inga länkar alls.

---
Andra bloggar om: ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är medlem i kooperativet. Som sådan motsätter jag mig dessa dumheter de satt upp. Dessutom kan de omöjligt ha stöd för detta någonstans. Är det inte PuL som säger att man får länka i stort sett hur man vill så länge man inte kidnappar delar av en annan sida och gör den till en del av sin egen? Alltså, typ länkar till en film så att man ser filmen på en annan hemsida än där den finns?

De är fjantiga på Coop.

Anonym sa...

jontas: Antagligen nån överambitiös webmaster som inte gillar hot-linking.

Anonym sa...

Så det här bryter mot deras policy då, stackare. Detta går till deras länk regler btw.

Anonym sa...

Glömde givetvis att länka rätt, typiskt mig :)

Anonym sa...

zibbo: Shit ... på MINA kommentarer. Nu har du gjort MIG ansvarig! ;-)

Anonym sa...

Webbmastern måste vara riktig korkar. Ingen webbsida kan diktera hur jag länkar till dem. De kan inte ens lagligt stoppa en länk från min sida - jag länkar var jag vill.

Vill man inte ha länkar till vissa delsidor/undersidor/filer så ställer man in det på sin server. Så enkelt är det.

Coops webbmaster måste ha varit en svartjobbare :)

Anonym sa...

Mickey: Kanske är Borelius gamla barnflicka som knäcker extra, svart.

Anonym sa...

Praktiskt taget alla danska dagstidningar förbjuder deep linking. Vad som händer om man bryter mot detta vet jag inte men exempelvis alltid aktuella Jyllandsposten har väl blivit djuplänkad en hel del.

Anonym sa...

bengt o: Man blir väl utsatt för en Jyllandsjihad.

Anonym sa...

Det är inte bara dumt genom att det retar upp folk och ger goda möjligheter till komik. Det förstör ju också coops synlighet på nätet. Mest uppenbart genom att folk blir sura och avstår från att länka.

Men framför allt bör man som nättidning eller jämförbar tjänst uppmuntra och jobba a****t av sig för att få djuplänkar.

Hade inte jag lagt ner 1 timme dagligen på att få djupinlänkar till vår nättidning skulle inte en artikel ligga passera position fem på Google.

Det tar evigheter innan du byggt upp en trust så att din interna länkning fullt ut omvandlar externa länkar till din första sida på enskilda nyckelord i artiklar.

Den mest praktiska lösningar är att arbeta in djuplänkar till viktiga länkar.

Notera t.ex. vårt material om GI-metoden som vi nu har fått upp till position fem. Målet är fyra men just steget från fem till fyra på Google tar tid. Hade inte huvudartikeln haft drygt ett 20-tal länkar från olika webbplatser hade artikeln maximalt haft position 7 och troligast 12 - 14.

Tittar vi coop är det inte en webbplats som har särskilt mycket trust. Tvärtom är den begränsande till ett fåtal ämnesområden styrd av ett par listningar de har i stora kataloger.

Jättebra coops medarbetare på försäljnings- och marknadsavdelningen. Ni ger oss som faktiskt har hjärna och förmår att lära oss nya saker fler möjligheter.

Lycka till att vända coop nu efter de senaste årens vanskötsel.

Relaterat
Min blogg. Där jag bloggat om sökmotorarbetet med vårt material om GI-metoden.
Vår nättidning om hälsa

Lycka till med bloggen!

Vänliga hälsningar
Hans

Anonym sa...

Hans: Tack. Din blogg har verkligen rivstartat.