tisdag, december 12, 2006

Om träskor

En sko som är tillverkad av en oxmule.

Jamen vad har vi här ovan då? Är det ett väl tuggat ben? Är det ... ? Ja, vad tusan är det? Det kan jag tala om: Det är en oxmulesko. Trevligt va! Jag hittade den inne på skomakare.com, när jag letade efter träskor.

träskorDet här är ett par vanliga, hederliga, svenska träskor. Gud, jag måste ha ägt massor av dem. Fast det var ett tag sedan sist jag hade såna nu. Jag började i grundskolan 1970, och antagligen sammanfaller det datumet rätt väl med träskornas storhetstid. Visst, det har varit korta toppar sedan dess, men aldrig har de väl varit så stora som då.

Holländska träskorDet här är holländska träpjuck. Holländarna har mer än vi lyckats slå mynt av sin variant, och på nåt vis med rätta. Det är ju liksom lite mer trä i deras träskor. Men frågan är om det inte är mer av kitschig souvernir över deras. Vi använder ju våra, medan deras antagligen samlar damm på bokhyllor.

Traditionella japanska träskor. Mer åt sandalhållet kanske. De kallas "Geta". Är man en kort japan, eller om man är en marionettspelare, då finns det en platåversion av dem. Geta hette även en romersk kejsare, och Geta är också en kommun på Åland.

Jag antar att det har funnits träskor i alla kulturer nån gång. De är ju så praktiska, och antagligen rätt enkla att tillverka. Frågan är om det har funnits skor av oxmular överallt.

---
Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oxmuleskon var grotesk på alla upptänkliga sätt? Vem ser på en oxes ansikte och tänker att de där läpparna skulle bli en schysst sko???
Modellen verkar inte så bekväm heller. Den är kanske anpassad för en oxfot.
Intressant nog får jag oxqyxygi som wv idag. Är det oxmuleskons officiella namn?

Anonym sa...

(Det första frågetecknet skulle vara ett utropsdito)

Anonym sa...

sandra: Ja, jag har hört att de gjorde så i Japan förr. Knasigt, för stora fötter på tjejer är ju snyggt.

salt: Jag tror att fiskmåsar skulle kunna bli sköna innetofflor.

Anonym sa...

Fy fan!
:)

Anonym sa...

Jag tror jag har några handgjorda träskor nånstans. Gjorda av toffel-Bengtsson. Han höll till i en rymlig lokal i Kaxholmen. Dit fick man åka och prova.

Anonym sa...

salt: Mmmm ... fiskmås.

Desireé: "Gjorda av toffel-Bengtsson" - kände han sig inte nertrampad då?

Anonym sa...

Nu blandar ni ihop äpplen och päron. De ortopediska, fyrkantiga trätofflorna är japanska och fotlindningsseden kinesisk. Geta life!

Anonym sa...

ban~ken: Tack för upplysningen. Jag hade på känn att du skulle ha något att komma med. :-)