söndag, januari 21, 2007

Slappt att använda ordet rasism

Ord är så lätta att använda. Jag har läst en massa bloggar som pratar om Gustav Adolfskolans strikta språkregler, och som kallar det rasism. Ja, man förstår ju vad de menar såklart, men fan vad ordet rasism börjar bli urvattnat. I min värld funkar det så här:

RASISM
- Hej. Du har en annan hudfärg/sneare ögon/böjdare näsa än jag - alltså är du mindre värd, och borde därför ha sämre rättigheter/slängas ut.
- Tack så jääävla mycket du.

NÅGOT ANNAT
- Hej. Du är inte född i Sverige/har en annan religion/kultur. Därför är du mindre värd än jag, och borde därför ha sämre rättigheter/slängas ut.
- Tack så jääävla mycket du.

Jag vet inte vad detta "något annat" ska kallas. Men ordet rasist är så jäkla slappt att använda, och faktum är att jag inte tror att det finns många äkta rasister i Sverige. Jag har känt många personer i min dag som har varit alltifrån lätt kritiska till invandringspolitiken, till hysteriskt hatiska mot alla som inte ser ut som Kalles Kaviar-killen. Men nästan ingen av dem tror jag skulle säga att olika människor har olika människovärde. De vill bara inte ha dem inpå sig. Det är allt. Men för det är de inte rasister. Inte som jag tolkar ordet.

Det är lite likadant som om nån skulle säga: "Han är en tyyypisk sån som jobbar med data". Beroende på vem denne någon sade så till, skulle detta kunna tolkas som alltifrån nörden med kortskjorta, slips, tjocka glasögon och några pennor i framfickan till den fräsige web 2.0-snubben på stureplan. Det funkar inte att säga "en sån som jobbar med data". Man måste vara mer precis.
---
Andra bloggar om: ,
---
Rasism enligt wikipedia.

24 kommentarer:

rigg sa...

Precis, jag kommer inte heller på vad "något annat" ska kallas men jag håller med dig.

stationsvakt@gmail.com sa...

rigg: Etnocist? Kulturist?

Plastfarfar sa...

Jag har i tjänsten drabbats av folk som har spelat ut Blatte-kortet när de får sitt emot. Sånt är ytterst obehagligt. Man blir med automatik svarslös. Nåväl:

Jag föreslår Etnicist

Anonym sa...

Nähä, men det är VÄLDIGT, VÄLDIGT nära rasism. "Ok, jag vet att de här människorna finns, de är precis lika mycket värda som vi. men vi vill inte ha dem JUST HÄR, där vi infödda svenskar bor".
Två gubbar, småskrattande: "Jag tror det var några araber...hehe... ja, någonting med kvalster var det...hehe...".
-Zigenare, det är romer. Men de har väl också varit duktiga på hantverk.
- Zigenare, de är FÖDDA kriminella.
Jag kan väl tycka att man får ha humor i de mest skilda sammanhang, men... Tror att det är TONFALLET som gör det...
Glömmer aldrig ett äldre par som glodde på några mörkhyade invandrare utanför en invandrarlokal. Den blicken, det elaka, ironiska leendet... Ja, jag rös av obehag... Dessa hade gladeligen ställt sig utanför Auschwitz och hälsat alla nya välkomna...
M v h Molly Ginger.

Anonym sa...

Ett upprört inlägg om antiblondinrasism skrev den högnästa Karolina Lassbo om nån gång i somras (inspirerat av Linda "Bionda" Rosing kanske?). Resultat:

1. Svenska Cosmopolitan plockar upp ämnet, gör en gen artikel om saken och citerar Lassbo.

2.karro gör en ny bloggpost (http://tinyurl.com/3cz5y9)

3. En person långt ute på högerkanten kommenterar hennes nya post och ger, just det, en smygrasistisk vinkling (varför ska alla commie-journalister förakta äktsvenska lintottar?)

4. Någon påpekar att Karolina inte är blondin själv, trots det förorättade tonfallet.

5. Nyamko Sabuni uttalar sig?

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Sutte jag på jobbet hade jag kunnat Nationalencyklopedin. De har säkert svar.

Molly: Du har rätt i det. Men blickar och tonfall syns inte i skriven text. Det måste finnas bra ord för allt - annars utarmas språket.

magnus: Det var en intressant utflykt in i glamourkommentarerna. Jag kom just på att: Tänk om man bytte kommentatörer. Jag ska nog skriva något om det.

Anonym sa...

Johnny: byta kommentarposse med Glamourprinsessan - vågar du det?

stationsvakt@gmail.com sa...

Magnus: Det vore ju kul.

Magnus Carlbring sa...

jag trykcer vi är för slappra mot rasisterna det säjer jag nu yo

Anonym sa...

"We have become a graceless and coarse society"

-från en intressant diskussion på BBC igår om Big Brother-bråket där en indisk filmstjärna mobbades/chockerades/utsattes för rasistiskt spott (välj själv) av ett par engelska halvcelebriteter. Nästan ingen av deltagarna i debatten ville dock tala om "rasism" i det här fallet.

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Det vete fan. Säg den som skulle våga säga "Jag är rasse" i vilket sällskap som helst. Ingen.

Magnus: I och för sig tror jag att såpadeltagare är av en annan, lägre stående ras. På det viset är jag väl ändå rasist.

Magnus Carlbring sa...

johorå

dum umgrås i rätt sällskap det är felet

ellrer det rätta

ellrer

ja du fattrar

Magnus Carlbring sa...

oj vilkcet dumt skrivfel

du blev dum ho ho

till okcså med embryo kan skrivra klantrigt

förlåt det säjer jag nu yo

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Va? inte går det väl att missförstå det du skriver? ;-) ;-)

Anonym sa...

sjukt bra ! håller med dig fullständigt.

stationsvakt@gmail.com sa...

caroline: Tack. :-)

Pumita sa...

För mig låter dina exempel mest hårklyveri. Lassbo har jag iofs inte läst så den bloggen kan/vill jag inte kommentera.

Faktum kvarstår: att förbjuda någon att tala sitt eget språk är diskriminering. I min värld, i din vet jag inte. Och kommer knappast att leda till lugnare skolmiljö.

stationsvakt@gmail.com sa...

pumans dotter: Just det där med skolan, och debatten kring rasism/diskriminering/språk, har jag inte orkat följa. Det är hur ord occh beteckningar används som jag stör mig på. Lite som att säga "typisk kommunist" till alla som bär palestinasjal liksom.

Pumita sa...

Det som fick mig att kommentera här var att jag såg ditt inlägg bredvid mitt (om språkförbudet) på Bloggportalen och drog snabba slutsatser...

Ja, själva fenomenet kan jag hålla med om. Titta bara på rubriker i kvällstidningarna: det är kris och katastrof så fort någon såpakändis har bitit sig i tummen.

stationsvakt@gmail.com sa...

pumans dotter: Jag har fan inte lärt mig hur man ska kolla på Bloggportalen.

Pumita sa...

Jag klickar runt planlöst, men man lär sig väl så småningom. =)

stationsvakt@gmail.com sa...

Pd: Samma här.

Mr Brown sa...

intressant inlägg, Johnny. har skrivit om precis samma sak i dag och frågat efter en ny term för rasism. Etnicist är ju ett utmärkt förslag.

stationsvakt@gmail.com sa...

Mr Brown: Jag läste i din blogg nu. Den är ju klart folkbildande.