söndag, juli 01, 2007

Lugg i lumpen

Nihonshu ojade sig över den brist på eldkraft han fick dras med i lumpen. Jag tycker inte att det var mycket att gnälla om. Jag fick släpa omkring på en sån här. En sån skapar man inte mycket förödelse med.

I vilket fall som helst fick hans post mig att minnas tjugo år tillbaks i tiden. Jag var sjukvårdare i lumpen. Jag låg i Norrtälje, men hade ett några månader långt avbrott för sjukvårdsutbildning i Linköping.

Det var på den tiden jag hade en lugg. Var är min lugg nu? "Får man ta luggen med sig in i himlen" sjöng ju nån Hasseböske eller vad han hette. Får man det? Frågan är inte aktuell för mig, eftersom min lugg valde att gå bort i förtid.

Nåväl - jag scannade av några bilder från mina luggiga dagar.
---
Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Lumparminnen. Skyll dig själv, Johnny. Själv gjorde jag rekryten -72/73 och fick dras med en sån här, eftersom jag gjorde stabstjänst. Mitt första exemplar (tillverkat 1898) var tämligen utslitet och träffade i princip ingenting, men min andra bössa (1913) verkade oanvänd. Rena prickskyttevapnet.

Jag tog lätt ner mål på 2-300 meters avstånd som din picka knappt nådde fram till. Lite kul var det när en glasögonprydd kryptonörd sköt bort stridisarna...

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Låter farligt. Tur att du är avväpnad nu. :-)

Nihonshu sa...

Det finns lite "spik i foten - franska revolutionen" över den här diskussionen :-)

Nihonshu sa...

Kom ihåg när vi sköt prick på mål 800 meter bort. Man hann ju ta en kaffe innan kulan nådde fram från avlossat skott - de få ggr man ens kom i närheten av den tavlan dvs med tanke på vad vind och bakfullt sikte åstakomm. Och inte fan kunde en kula från en ak5a döda på det avståndet heller med direkt säkerhet.

Nej, alla värnpliktiga borde alla få antingen en .50 kalibers eller en sån där Gatling. Det är inte lönt annars. Så behöver man knappt lära sig sikta och sånt trist.

Eller en phaser kanske: http://www.st-v-sw.net/images/Trek/Special/handweap/phanemholst.jpg

stationsvakt@gmail.com sa...

Nihonshu: Jag tar phasern. Direkt!

Martin Klasch sa...

Skandal att man fick ha så mycket hår!! Vad var det de sa... "ludermässigt". Eller, ja, du kunde ju strypt fi med det så du hade inte behövt nån picka.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Det här var ett par år innan killar började klippa sig kort. Ansågs rätt normalt ändå.

Anonym sa...

Gamla Bettan (m45) tyckte jag var helt åkej. Standard i Flygvapnet när jag ryckte in -84. Sedan hade vi förståss vattenkyld kulspruta med, modell 38 eller vad det nu var. Tung sak.

stationsvakt@gmail.com sa...

john: Jag har för mig att det fanns en m44 också, en sån man inte ville ha.