tisdag, oktober 23, 2007

Nån jäkla självkritik på klottrarna

Andra bloggar om: , ,
---
I Rom var det en del klotter här och där. Inte så där allmänt förekommande ändå; oftast verkade det vara en och samma klottrare som hade farit fram. Speciellt minns jag namnet/taggen "Lucas" - han verkade gilla broar, för hans namn fanns på varje bro.

Inte som i Sverige (Stockholm, i mitt fall), där ju vissa ställen är totalt sabbade och dränkta i klotter. Att kalla klottret grafitti är i de flesta fallen alldeles för snällt. Vad fan är det med dem?! Har de ingen självkritik.

Alla har rätt att uttrycka sig i ord och bild. Kvalitén behöver inte vara den bästa - alla har olika talang men alla har samma rätt och behov av att utveckla den. När det kommer till ord är bloggen ett bra exempel - kvalitén skiftar. Men vad som är väl eller bra eller kul skrivet i den enas ögon, är skit i den andras.

En skillnad mellan bloggar och klotter är att det (åtminstone fortfarande) är tillåtet att blogga, medan det i klottrets fall inte är tillåtet så länge man klottrar på allmänna ytor. Att klottra på eget papper och egen duk går bra.

En annan skillnad mellan bloggar och klotter är att ingen måste se det bloggarna skriver, man gör ett aktivt val. Klottret tvingas på en. Störande - och det är där det där med självkritiken kommer in.

Om man nu känner att man måste kladda ner allmänna ytor med sin "konst" och kreativitet så kan man väl vänta med det tills man åtminstone kan rita en streckgubbe. Alla kan lära sig. Jag menar, var finns stoltheten?

Om jag visste med mig att jag inte kunde stava ett enda ord rätt - då skulle jag träna mig lite innan jag började blogga. Ett och annat stavfel kan väl slinka med, och en och annan sär skrivning också, men om ALLT bara blir dåligt ... ? Jag skulle ha lite självkritik. Inte mycket, men lite.

Nu tror ju inte jag att en sopig klottrare läser detta, men utifall att: Kolla på den här gatukonsten. Se och lär.


"Banksy" har gjort den.

12 kommentarer:

Anonym sa...

cool bild, både motivet och kläderna...

Annars verkar vissa bloggare känna att det ska vara en dos stavfel (tydliga sådana) på bloggen för att det ska synas att det är 4 real & punkigt. Jag var med i en märklig diskussion hos trendspanaren med det långa namnet Caroline Ringskog Ferrada Noli (förkortat CRFN; På Stan, Rodeo mfl tidningar) - hon hade visst fått spe av en del läsare för att det kryllade av uppenbara stavfel,knapptryck och syntaktiska missar i hennes bloggande och försvarade sig med att 'riktiga bloggare skriver aldrig sina texter i Word, gör man det är man inte spontan utan en professor' typ. intressant tes...

Anonym sa...

Det är skillnad på klotter och graffitti. Graffitti är konstformen och dessvärre finns det såna som sätter ett likamedtecken med ordet klotter. Klotter är det vi ser förstöra ute. Graffitti är det du visar på bilden. Det finns ju vissa graffittikonstnärer som dessvärre även ägnar sig åt klotter.

Thomas O. sa...

Detta är inte klotter: Du har fått en utmaning på min blogg.

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Man ska aldrig försvara sin okunskap, utan suga åt sig av de som kan. Det är min åsikt.

christina: Jo, jag vet skillnaden ungefär. Jag sätter inte likhetstecken, utan skiljer på klotter, grafitti och gatukonst.

thomas: Tack så mycket. Jag avstår ändå den här gången.

Anonym sa...

Det där var en bra murmålning, politisk satir dessutom - hittade du den i Italien?

stationsvakt@gmail.com sa...

Kerstin: Nej, jag skulle tro att de sitter i England.

Gammalt konto sa...

Banksy är kung!

Jag har också för mig att just den där finns i England.

stationsvakt@gmail.com sa...

robert: Om jag fick bestämma skulle han och hans likar få smycka nya t-banestationer och allmänna platser.

Ozjeppe sa...

Ännu ett inlägg jag önskar att jag kommmit på själv- parallellen med bloggningen och den påtvingade exponeringen av klottret är på pricken!

stationsvakt@gmail.com sa...

Oz: äsch, du har ju nog med bra idéer helt själv.

Stefan Jansson sa...

Ser ut som Amazing Graffiti från Canonsnapper. Den har jag haft som skrivbordsbild till och från ett tag.

stationsvakt@gmail.com sa...

stefan: Verkar så. Otroligt skön.