lördag, oktober 13, 2007

ROM

Andra bloggar om: , , ,
---
Kom i säng klockan halv fem på lördagsmorgonen. Flygplanet hade motvind på vägen hem så det tog lite extra tid. Sen blev jag stående vid sergels torg i vinterkyla med min jättestora bag och mina slutkörda fötter.

Dag 1
Jag hade ingen aning om att jag var så flygrädd. Jag hade inte flugit på tjugo år, men jag mindes det med ett lätt obehag. Sedan, ett tag innan det var dags att flyga igen, höll jag ändå på att liksom kokettera med flygrädslan. Egentligen trodde jag inte att jag var så rädd.

Det sägs att man ska leva i nuet. Jag har aldrig kunnat göra det, och det har alltid varit en sorg för mig. Mina tankar har aldrig lyckats befinna sig i nuet, utan i framtiden eller det förflutna. Men på flyget till Rom levde jag i nuet. I tre och en halv timme levde jag i terror, och jag befann mig verkligen i samma sekund som förflöt. Sen landade vi på Fiumicino.

Nå, vi kom fram till vandrarhemmet framåt tio på kvällen. Vi installerade oss i ett sexbäddarsrum och gick ut på stan. Hösten i Rom är inte likadan som i Sverige - ett stilla regn föll, men det var ändå så varmt att t-shirt funkade. Det var mörkt. Vi tänkte oss till Colosseum.

Det tog ett tag att hitta dit. Så småningom lärde vi oss att hitta i Rom, men just då tog det lite tid. Det var upplyst där, men inga människor. Det var stängt, och omkring det stod det ett och annat ungdomsgäng och ett och annat kärlekspar.

Vi kollade läget runt omkring, och sen gick vi tillbaks till vandrarhemmet. Det tog sina en och en halv timmar. Vi gick fel och hamnade på allt annat än turiststråk. Det började regna ordentligt, och det enda som var öppet var nattöppna blomsterstånd och indiska snabbmatsbutiker. Det verkar som om nattöppenheten i Rom har att göra med vädret. Sen kom vi i alla fall tillbaks dit vi skulle.

Dag 2Nu blev det Colosseum. Vi var där i flera timmar, undersökte varenda vrå (och i en vrå mellan två stenblock hittade jag en liten snigel som säkert bara var några millimeter stor). Vi var nog där längre än man normalt brukar.

Det var fint väder i början av dagen, men sedan blev det regn och åska. Vi gick till Forum Romanum och var där några timmar, och innan dess undersökte vi Palatinen. Det finns hur mycket som helst att berätta om det, men inte här. Cirkus Maximus blev också inspekterad i den vevan.

Dag treVi stoppade in handen i sanningens mun. Vi spanade in Fontana di Trevi. Vi undersökte Forum Romanum igen och hittade andra delar av det. Vi var i Vatikanen, och vi spenderade kvällen och eftermiddagen i stadsdelen Travestere. Ja, och allt däremellan. Ett skelettställe också förresten.

Dag 4
Pantheon och Forum Romanum och ett museum som liksom hörde ihop med det. Eftermiddagen ägnades till att spatsera hit och dit och fika och att äta. Sedan, klockan halv tio på kvällen, flög vi hem. En kvarting grappa botade min flygrädsla.

Under vistelsen i Rom gick vi nästan hela tiden. Vi tillryggalade ganska respektingivande sträckor (vilket känns i benen och fötterna nu). Men vi åkte tunnelbana också - i rusningstrafik. Folk stod packade som man hör om i Japan ungefär, verkligen fullsmockat.

Några iakttagelser: Det fanns polisbilar överallt - alla såg olika ut. Och uniformer, uniformer, uniformer. Alla hustak hade miljoners antenner. Många - nästan alla tror jag - hus hade fönsterluckor. Nunnnor såg man ofta. Italienska män över fyrtio hade ofta kostym utan slips och hade ringar på fingrarna. Italienska kvinnor klädde sig ofta i svart kostym, de över trettio. Italienska ungdomar klädde sig ungefär som svenska. Vespor överallt, och jag såg en som krockade med en bil. På nästan alla övergångsställen stod bilar parkerade.

Jag tog ett gäng filmer också, men tyvärr får jag inte mitt filmprogram att funka just nu. Jag klipper ihop en liten film vid tillfälle. Istället lägger jag upp några fler bilder här:20 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Välkommen hem, Johnny. Kul att det gick(!) så bra. Själv är jag av åsikten att man har inte sett en ny stad förrän man just har gått i den. Då är det värt tränngsvärken, tycker jag.

Anonym sa...

Wow, vilka fina foton! Välkommen hem!
M v h Molly Ginger.

Anonym sa...

Också jag önskar välkommen hem! Vad mycket du hann se på dina Rom-dagar. Var och vad åt ni, förresten?

Anonym sa...

Du verkar haft det bra, det är bra.

(Jag drömde att du hade långt hår i tofs. Eh...nej.)

Pumita sa...

Vilka häftiga bilder! Kul att du delar med dig. Jag har tillbringat totalt en hel dag i Rom men får helt klart Italien-längtan när jag tittar på korten.

Gabrielle sa...

Fina bilder! Vad tyckte du om stan då? Jag bodde i Rom en höst för många år sen och tycker att stan är alldeles speciell eftersom det sticker upp antika lämningar lite här och var.
Och visst handlar det om att gå och gå och gå om man ska lära känna en stad.

Anonym sa...

Välkommen tillbaka! Fint reportage om din resa och fina bilder!!! blirr iktigt avis för ajg kan inte sätta in så många bilder åt gången i min blogg:( för då överstiger jag ng jäkla kapacitet :)
Men vad åt du då??? Inte köttbullar va?
/Pinglan

Anonym sa...

superfina foton
roligt att titta
drömde aldrig om dig & marcello men det tror jag du fattar

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Det är verkligen värt.

Molly: Tack. :-)

Ullah: Vi åt pizzor och olika sorters mackor. Ingen pasta.

Sandra: Jag KAN ha håret så - i nacken. :-)

pumita: Jag längtar redan tillbaks.

gabrielle: Bra stad. Skulle nog ta flera månader att upptäcka helt.

pinglan: Skaffa en Blogger-blogg. Lägg in bilder. Gå till HTML-läget och kopiera koderna. Klistra in i din egen.

stationsvakt@gmail.com sa...

lovisa: Får väl stå ut med att inte vara dröm-kille. :-)

Anonym sa...

du är en VERKLIG drömkille :)
reality; world wide web

stationsvakt@gmail.com sa...

lovisa: Tack det var snällt sagt. :-)

christel sa...

Kul att du fick dig en tur ut i världen, det verkar ha varit fullspäckade dagar i Rom! Har själv varit där men då var det ca +30, men lite läskigt tyckte jag det var med att sticka in handen i sanningens mun..

stationsvakt@gmail.com sa...

Christel: Eller hur. När jag köade fantiserade jag om att det stod någon därbakom med en aids-spruta.

Stefan Jansson sa...

Fyra dagar i Rom så här i hösttider låter inte helt fel. Hoppas att du slängde ett mynt i fontänen (det gjorde jag), så att du åter ser den eviga staden. Bilderna väcker reslusten helt klart.

stationsvakt@gmail.com sa...

stefan: Jag offrade mynt lite här och där. Tibern fick en svensk tia.

Maria sa...

Välkommen, välkommen hem... du har saknats mig (fast jag har ju varit borta jag med!) Jag ska läsa och titta på alla bilder under kvällen - jag ska jobba till kl 21 och får massor av dödtid med andra ord!

stationsvakt@gmail.com sa...

Maria: Bra, jobba mycket övertid så du får pengar över till lyxnjutarlivet. :-)

Zarah-Lou sa...

Fantastiskt! Ska dit om 3 veckor och det är ju MYCKET roligare att läsa om det hos "vanliga dödliga" än en massa guider ;)
Har dock en lista på vad jag vill se, men det kanske aldrig blir att man följer dem? hehe

stationsvakt@gmail.com sa...

Zarah_Lou: Det nästan roligaste där, tycker jag, är att man ser nunnor här och där. Det känns exotiskt.