fredag, november 30, 2007

Fattig kokett

Lena Sundström älskar allt som är billigt och gratis. Artikeln går liksom ut på hur billigt och gratis hon har det och lever. Att bada med barnen är ett gratisnöje. Att ha en begagnad (beggad) fåtölj från Blocket är kul och billigt. Och så vidare och så vidare. Det kanske är julens ande som svävar över artikeln, som säger oss att inte allt behöver kosta, och att även kändisar har det spartanskt - och till och med föredrar det.

Sedan läser jag vidare, och julens ande blåser bort. Hon lever ju egentligen, visar det sig, ett liv av ipods, dvd-boxar, kulturhus på söder med fungerande kakelugn och sommarhus på Gotland. Och tja - varför inte? Hon får leva som hon vill och kan, och jag ska göra detsamma.

Artikeln var lite vidrig på något sätt som är svårt att sätta fingret på - särskilt om man vill undvika att verka avundsjuk och missunnsam*. Jag tror det var detta koketterandet med fattigdom jag störde mig på.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
---
*För övrigt tycker jag det ser konstigt ut
att ordet missunnsam stavas med två n.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg henne på Filmstaden ÖSde ri söndgas, hon såg fullkomligt livsfarlig ut.

Anonym sa...

"ÖSde"?

haha. jag skrev ju Söder.

stationsvakt@gmail.com sa...

sandra: Du kanske är lite morgontrött. :-)

Slarvmaja sa...

Vilken meningslös artikel (jag har inget emot LS) och "beggad", vilket fult ord.

Men vad är det här, nu kan man tydligen inte kommentera som tidigare. Måste vara registrerad för Google/Blogger??? Vet någon något?
Nu får jag testa hur det går.

Anonym sa...

Intressant...Svenskan är nog inte en tidning där man gärna talar högt om att fattigdom kan snäva in livet, men inte heller en där man går omkring och glassar med blingbling, modell Stureplan. Det finns an släng av koketteri med de påvra villkoren i en Söderlägenhet med kakelugn (!) i texten, men hon låtsas åtminstione inte att alla har möjligheter att bo så där: ganska många 25-something trendnissar skriver som om det vore självklart att alla har en halv mille att slänga upp, precis alla har dvd och platt-tv, köper exklusivt smink och reser till Madagaskar på semstern. Hejsanideologin kallade bloggaren Xiomara det tugget.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Vad Google/Blogger hittar på för hyss övergår mig. Det funkade för dig i alla fall.

magnus: Hejsanideologin - vilket underbart namn. Tyvärr verkar namnets upphovsmans blogg vara nedlagd. Så den missade jag.

Slarvmaja sa...

Ja, men jag var tvungen att logga in på en g-mailadress som jag skapade i våras men aldrig använder. Det går tydligen inte att länka till en blogg som inte är i Blogger (eller vad det nu heter).

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Jag har hört talas om att det ska komma nån variant så småningom:
http://bloggerindraft.blogspot.com/2007/11/new-feature-openid-commenting.html

Slarvmaja sa...

Tack för länken, fattar ej mycket. Är det något bloggarna skall göra i sina inställningar? (Du behöver ej känna dig tvingad att svara, det visar sig nog så småningom.)

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Jo, du tvingar mig att svara. jag vet inte vad Blogger/Google sysslar med just nu. Men min grundinställning är att alla ska kunna kommentera. Även anonyma.

Anonym sa...

Johnny: ja, jag önskar jag hade kopierat den posten där hon lanserade ordet - det var en underbar vidräkning med vissa attityder. "Stacakars du som inte visat god smak i renoveringen av ditt Bulthauptkök, snart måste du frukta att yjejen dumapar dig" typ, skrivet av en journalistrookie i en andrahandshyrd tvåa på Kungsholmen.

Jag menar, Aftonbladet skrev för nåt år sen att "60% av alla svenska hushåll har redan dvd-spelare och siffran fortsätter stiga" och de räknade uttryckligen inte in datorer eller tv'ar som kan spela upp dvd-filmer. Eeh? Så varenda förortsfamilj, student och pensionär har redan skaffat hemmabio - utom de allra fattigaste? Källan til uppgiften var radio/tv-handlarnas branschorganisation så kan den
*möjligen* vara litet uppumpad?? Skrev till killen som gjort artikeln och påpekade att det var en helt absurd siffra, men han svarade bara "varför skulle de ha anledning att bluffa? Alla jag känner har dvd-anläggning" ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

Magnus: "varför skulle de ha anledning att bluffa?"
Haha - han tillhörde nog den persontyp som tror att allt som står i tidningarna är sant.

Martin Klasch sa...

Jag förstår kanske inte den där sista kommentaren riktigt. Menar Magnus att det är helt otroligt att tänka sig att "60% av alla svenska hushåll har redan dvd-spelare"? Är jag heltokig och lättlurad om jag behagar tro på siffran? Förvisso KAN den vara "uppumpad", absolut. Men någon absurd siffra är det inte enligt min mening. Hade den gällt hemmabioanläggningar eller superduperplattbautaTVar så visst hade siffran, än så länge, varit mysko. En DVD-spelare kan man ju faktiskt få för 3-4oo kronor så de allra flesta hushåll kan investera i en sådan utan alltför stora hål i plånboken. Eller hur? Dessutom tycks de flesta tycka att det här med det audio/video/data-tekniska är ett så j*vla viktigt område att satsa pengar på så man gör det vare sig man har råd eller ej. Grattis radio/tv-handlarna och dess branschorganisation! Grattis Finax eller vad ni nu heter! God Jul!

PS Många pensionärer är ju faktiskt riktigt teknikkunniga och många har gott om pengar. Många studenter tar nog med den egna DVD-spelaren de haft på det egna rummet eller har pengar. "Förortsfamilj"! Den fattiga förortsfamiljen av utländsk härkomst eller åtminstone socialbidragstagare antar jag Magnus menar. Ojojoj, vilken stereotyp!! Jösses...

PPS Nej jag är inte köpt av någon branschorganisation, jag är bara lättlurad ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Sen får man ju ta med i beräkningen att de flesta datorer även är dvd-spelare.
Fast ...barn och pensionärer kanske drar ner statistiken?

Martin Klasch sa...

Fast Magnus sa: "och de räknade uttryckligen inte in datorer eller tv'ar som kan spela upp dvd-filmer". Pensionärshushåll drar ner, visst, men fler än man kanske tänker är nog påtvingade av sina barn maskiner som de klarar hantera eller icke. Barn, däremot utgör ju sällan egna hushåll eller hur, Stationsvakten ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: kanske det. jag orkar inte tänka just nu.