fredag, december 28, 2007

En svår nöt

Sydsvenskan skriver också om de där som sitter i skiv och filmindustrins knän ... ja vad fan var det de hette nu igen? Jo, javisst - regeringen. Det handlar alltså om det där spårandet av internetanvändare. Jag läser:

Det är också svårt för polisen att bevisa vem som har suttit bakom en viss dator när ett brott begicks om det finns flera personer som har tillgång till datorn.
Jag börjar fundera över en situation som kanske skulle kunna uppstå. En ensamstående förälder med tre barn: Två döttrar på 13 respektive 16 år, och en son på 21. Föräldern är 45. "Pling Plong", det ringer på dörren, och det visar sig vara polisens anti-fildelnings-special forces.

Jovisst, det visar sig faktiskt stämma att någon den här helgen har gått in på en torrentsida och laddat ner Ingmar Bergmans "Det sjunde Inseglet". Polisen har nu den lilla familjen upptryckta mot väggen, och efter några väl valda grepp klämmer de fram att alla har varit hemma hela helgen. Men de lyckas inte få fram vem som laddade ner filmen.

Ja vem tusan kan det vara? Är det trettonåringen som har fått riddar-mersmak efter ARN? Är det sextonåringen som har haft Bergman-hemläxa? Är det tjugoettåringen som vill bättra på sin allmänna film-cred? Eller är det föräldern som missade den på tv sist?



Själv har jag ingen aning. Jag tycker att alla alternativen låter åtminstone halvrimliga. Fast grejen är ju polisen i slutänden måste bestämma sig - eller gå därifrån. En svår nöt för dem.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

Nihonshu sa...

Man kan iofs lösa problemet rätt enkelt genom att lagstifta det så att en person måste stå som ansvarig för det som sker på en viss IP-adress, tex föräldern. Skulle det sen visa sig uppenbart att det är nån annan en den som står på IPn som gjort brottet så måste det ju finnas viss flexibilitet i det hela. Men principiellt borde man kunna göra så iaf.

Nu är jag öht inte alls för ett ökat övervakningssamhälle dock.

Plastfarfar sa...

De flesta hemanvändare har ju inte fast IP-adress, förr eller senare så ändras den beroende på belastningen hos den den lokala ISP-n.

Då måste lagen i fråga formuleras så att det är abbonnenten som är ansvarig för det som sker på linan.

Inte heller en bra idé.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon/pf: Jobbigt läge för familjer med bara en dator. Den som står för abbonemanget måste sova med strömsladden, samt ha med den till jobbet. Jobbigt också för ungarna att abbonenten hela tiden måste stå bakom deras rygg och övervaka när de surfar.

Nihonshu sa...

Jag vet inte om jag håller med att det skulle vara så dramatiskt. Dels har man väl som förälder alltid ett ansvar för att sina barn helt enkelt sköter sig rent allmänt. Dels är väl ett ansvarskrävande för abbonnenten/IPt inte mer konstigt än andra former av ansvarskrav som finns i samhället där en person får stå till svars för vad som sker med en viss sak. (Telefonsamtal, räkningar, ansvarig utgivare).

Crona sa...

Nihonshu, det är en jäkla skillnad på ett civilrättsligt ansvar att betala en räkning och ett straffrättsligt och skicka någon i _fängelse_, böter, straffregister i flera år för något som någon annan gjort. Om du lånar ut din bil och vederbörande kör över någon som dör, är det då du som ska låsas in som ägare för bilen om de inte kan bevisa vem som körde? Principiellt kan man inte döma andra för brott som andra begått och tack för det. Du har heller inget juridiskt ansvar för vad dina barn gör. Då kan du ju dömas till fängelse om din granne via trådlöst bredband laddar hem barnporr till din dator. Jag tror inte du tänkt igenom konsekvenserna av vad du föreslår.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon/crona: Även jag tycker att föräldrarna ska ha ett ansvar. Men man kan inte räkna med att barn lyder när det handlar om skitsaker som fildelning, äppelpallning och sånt.

Anonym sa...

Flyer

Så VARFÖR tror du att våran förre och nuvarande justitieministern är så heta på gröten att kriminalisera - jaga och straffa svenska fildelare? - Varför struntar Ask i folkets rätt till personlig integritet och försöker hon införa ett system liknande de har i USA - där branschen själv kan spionera på - hota och åtala vanliga medborgare som ägnar sig åt något som INTE SKADAR NÅGON? - INGEN har iaf kunnat bevisa att den "olagliga fildelningen" skadar samhället - - den berörda branschen eller ens den enskilda artisten.

Det hela blir först begripligt när man vet att det är ENDAST 4 AMERIKANSKA musikbolag som kontrollerar 95% av världens musikproduktion/försäljning - och att dessa förutom en enorm ekonomisk makt även har POLITISK makt ända in i VITA HUSET.

Då - och endast då blir allt begripligt:

1) Varför Bodström skärpte upphovsrättslagen och ljög folket rätt upp i anskitet när han påstådd att det var för att stoppa dem som tjänade miljoner på fildelningsverksamheten - frågan VILKA som tjänade dessa miljoner är fortfarande obesvarad!!!

2) Varför Bodström ägnade sig åt MINISTERstyre och han i uppdrag av USA beordrade åklagare Roswall att slå till mot The Pirate Bay.

3) Varför Roswall mer än 1½ år efter händelsen fortfarande inte har väckt åtal och varför han gång på gång kan begära och får uppskov i ärendet

4) Varför Ask så gärna vill införa ett USA liknade system här - eftersom VÅR rättspraxis inte tillåter polisen att efterlysa personliga uppgifter från internetoperatörerna om brottet är av mindre art - dvs högst ger böter

5) Varför Ask ljuger oss rätt upp i ansiktet när hon påstår att hon måste följa EU lagstiftningen - när i själva verket EU’s generaladvokat TYDLIGT har sagt att den enskildas rätt till personlig integritet har företräde före branschens!!

6) Varför en åklagare utan vidare kan ge en mistänkt fildelares hårddisk till MOTPARTEN - dvs Antipiratbyrån - för vidare undersökning utan hansyn till att den kan innehålla PRIVAT information av KÄNSLIG och PERSONLIG art - eftersom hon enligt egen utsago SAKNAR dom nödvändiga KUNSKAPER

När skall svenska folket och framförallt dess företrädare vakna? - Inte vill vi väl bli den 53:e staten i USA??

Vill vi verkligen införa ett facistiskt och poliskontrollerat samhälle - där privata utländska SÄRINTRESSEN styr och ställer och tvingar våra politiker att stifta den ena lagen efter den andra som gynnar DERAS intressen?

Vill vi verkligen att vi idag har en rättsosäkerhet utan like .- där våra rättsvårdande myndigheter ignorerar svensk lag och utför olagliga handlingar för att stryka USA medhårs?

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Bra frågor.
7) Varför är du anonym?