fredag, december 28, 2007

Laga vapeninnehav

De senaste veckorna har ett flertal incidenter i Rinkeby, Troll-hättan och på andra platser i landet rapporterats där ungdomar skjutit raketer mot folk, byggnader och bussar.
[SvD: Fyrverkeristopp i flera kommuner]

Jag har svårt att fatta att man tillåter fyrverkerier över huvud taget. Jag tycker att det är som att göra olaga vapeninnehav laga en gång om året.



Ha! En gång om året? Det kanske var förr - nu skjuts det en månad före nyår, och fram tills en månad efter. Och nyår - Ha! Inte bara nyår, utan jul, midsommar och valborg med. Jag ger mig fan på att de skjuter raketer på ramadan också, förresten. Och födelsedagar.



Är det då normala, ansvarstagande, säkerhetsmedvetna vuxna som utnyttjar detta laga vapeninnehav flera gånger om året? Nix, precis det motsatta: det är idioter, klantar, fyllskallar och ungar som skjuter raketer. Att detta inte är totalt olagligt - eller åtminstone kräver ett tillstånd av polisen (med påföljd om man skjuter utan) är för mig ofattbart.

Jag tycker att smällare är kul. Nu var det ett tag sedan jag smällde min sista byggsats, men jag minns att jag gillade det. Men jag är (eller var) jag. Jag kunde det där*. Det är möjligt att jag är en klant och idiot på en massa områden - men inte där. Tyvärr kryllar det av klantar och idioter inom just smällar-området. Tror du mig inte så ta en sväng runt i Skogås i anslutning till någon högtid, så får du se.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
---
*Detta skrivs med pekfingervalsen. Men det är frivilligt och inte av nödtvång - som det kanske skulle ha varit om jag inte kunde det där.

Relaterat: "Fyrverkerier bakom flera bränder." och "Svårt att stoppa olaglig handel".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det krävs redan tillstånd från polisen men hur många vet om det och hur många bryr sig om det?

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Framför allt: Bryr sig polisen?

Jah Hollis sa...

Ett tillstånd kostar dessutom flera hundra kronor.
Men jag har sagt det förr, och kan säga det igen:
jahhollis.blogspot.com/2007/12/
stt-stopp-fr-skiten-snabbt-som-gat.html

Ozjeppe sa...

Men vill man verkligen gå så långt som förbud? När det väl missbrukas, så kliver väl lagen in ändå? Några klantarslens minoritet ska väl inte stoppa den trots allt skötsamma majoriteten? Med samma resonemang kan ALLT som stör och potentiellt skadar förbjudas.

Jag skjuter verkligen sällan raketer själv, men OM jag vill, så vill jag inte vara förbjuden till det. Och förbjuds det, så blir det ju ändå svarthandel...

Riktigt vidriga bilder du hittat, förresten... yuck!

stationsvakt@gmail.com sa...

Jah: Kostar ett tillstånd pengar? Bättre då att de ger tillståndet gratis till nån som verkar vettig, och som har nån slags plan att visa upp (alltså antagligen inte de flesta).

Oz: Egentligen är jag bara förbannad på allt raketskjutande där jag bor. Och mest förbannad är jag på föräldrarna som antagligen förser sina ungar med smällare. Fast sopiga föräldrar kan man förvisso inte lagstifta mot.

Ozjeppe sa...

Jag har samma tysta hat mot fyrverkerimissbrukarna i mina trakter! Lika stort som mot de som låter sina ungar bränna moppe och hålla fyllerace på utegården året & dygnet runt... Mänskligheten har en lång väg att gå, som sagt.

rigg sa...

För tre år sedan fick en kompis till sonen en raket rätt i ögat. Tur i oturen, han blev "bara" blind på ett öga.

stationsvakt@gmail.com sa...

Oz: Och många verkar dessutom ha hamnat på avväger.

rigg: Fy tusan. Stackarn.

Anonym sa...

Jag tror inte epolisen bryr sig. Hos oss skulle det ta 30 min minst innan dom kom till plats.Här sjuts det året runt! Fy fasiken för bilderna!

stationsvakt@gmail.com sa...

Pinglan: Där jag bor är polisen bara på plats tider när det är garanterat lugnt.