torsdag, januari 17, 2008

Pendolino

Jag läser om att den politiska viljan verkar fattas för att ersätta inrikesflyget med snabbtåg. Eftersom jag anser att det löjliga x2000-tåget inte är ett snabbtåg alls, och dessutom är riktigt fult, satte jag igång att leta efter andra europeiska alternativ: riktiga snabbtåg. Det var då jag hittade Pendolino.

Pendolino är ett italienskt snabbtåg som även återfinns i andra länder. Det kom i början på sjuttiotalet, men tillverkas fortfarande. Jag är rädd att jag måste revidera min uppfattning om att x2000 är fulast.

Pendolino modell äldre


Pendolino modell nyare


Fult och fult, förresten, det är snarare ... italienskt. Å andra sidan gör det underbara namnet - Pendolino - det till en vinnare, på nåt sätt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, X2000 är inget riktigt snabbtåg som sådana de har utrikes, men det är i alla fall snabbare än vissa andra tåg. Det är en himla skillnad att ta X2000 jämfört med de där mjölktågen som stannar vid varje buske.
Passar på att uttrycka min avsky gentemot de hemska Öresundstågen, lokaltåg som går från Göteborg till Köpenhamn (och vidare). Förr kunde man åka X2000 den vägen. Inte nu längre.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Du får helt enkelt köpa en gammal bil.

Anonym sa...

Eller cykla.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ulla: Eller använda bena. Mittbena.

Martin Klasch sa...

Jag tror iofs inte att det finns en bristande vilja att skaffa snabbtåg... men om jag förstår saken rätt skulle man vara tvungen att göra en omfattande ändring av eller helt sonika bygga nya banor att köra tågen på. DET skulle kosta många pengar. Därmed inte sagt att man inte borde göra det...

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Fast det pratas ju alltid om att bygga dubbelspår här och där. Och så allt lappande och lagande. Kanske vore det bäst att bygga nytt.

Anonym sa...

Jag kan inte halla med dig. Det italienska taget är bra mycket snyggare än trista X2000. Men, kom till min hemstad - vi maste ha världens snyggaste sparvagn.
http://picnic.ciao.com/fr/5108512.jpg

stationsvakt@gmail.com sa...

lotta: Du har rätt. Det ÄR världens snyggaste. Skulle platsa som larv i alice i underlandet.