söndag, juni 15, 2008

Kan man gömma ord och samtidigt visa dem?

Dagens FRA: Jag funderar över det där med triggerord, såna som signalspanarnas spindlar är programmerade att nosa upp. En utmärkt lång ordlista över sådana ligger i Anna Trobergs vänstra marginal.

En liten del av Anna Trobergs triggerordlista.

Om man inkluderade dessa ordmassor i alla sina mail skulle spindlarna vara tvungna att nosa sig dit och slösa bort sin tid en stund. Men hur snygga blir mailen? Och hur många skulle tröttna på ens mail om dessa ord alltid fanns med? De flesta.

Det finns tekniker att gömma filer inuti andra filer. Till exempel kan man gömma en mp3-fil inuti en bild. Dem med rätt kunskaper kan sedan extrahera låten ur bilden. En liten bild med alla triggerorden inuti sig, det kanske vore modellen - en liten fjäril under varje Hejdå i slutet på mailen. Det skulle ju bara se trevligt ut.

Jag kan inte sånt där, men saken funkar nog inte. Gömmer man orden kanske man gömmer dem för FRAgglarna också, och det vore ju inte önskvärt. Men om någon kom på hur man gömmer orden, men ändå visar dem, men bara för FRAgglarna - det vore ju finfint.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Peace in mind sa...

Som det osynliga bläcket jag fick av min pappa när jag var liten...

stationsvakt@gmail.com sa...

anna: Ja, fast det måste vara synligt för spindlarna.

Anonym sa...

Eller så kan man lägga in konstiga koder i kommentarer i andras bloggar för att förvilla FRA lite. Så snart kommer du få besök johnny...
(jzsqor)

stationsvakt@gmail.com sa...

gester: jzsqor??? Varför så bråttom? Jag har ju inte hunnit skaffa tillräckligt mycket hjusww, och dessutom omlokaliserar sig ju qqreo hela tiden. Jag tycker vi väntar tills tiden är den rätta.

Anonym sa...

Det närmaste osynligt bläck det går att komma är nog att skriva med vit text på vit bakgrund (i HTML-mejl alltså). Det borde få önskad effekt tror jag.

Däremot tror jag att spaningen är smartare än att den bara går på vissa ord. Det kan exempelvis vara så att för många misstänkta ord för nära varandra automatiskt tolkas som en provokation och kastas bort. Det kanske är mer effektivt att bara välja några ord varje gång (kombinerade på ett vettigt sätt), och då minskar ju dessutom problemet med för mycket skräptext i mejlen.

stationsvakt@gmail.com sa...

niklas udd: Det låter ju vettigt, faktiskt.
Å andra sidan läser ju många sina mail i just html-läge, och då syns ju texten.

Anonym sa...

Ditt förslag var mycket intressant. Det är heller inte så svårt att göra.

1: Välj den bild Du vill använda och öppna i ett riktigt bildredigeringsprogram (Gimp).

2: Välj spara som (t.ex. jpg) och klicka sen på de avancerade inställningarna.

3: I textrutan, skriv in den info (terrororden) Du vill ha med i bildfilen.

4: Klart, och om man öppnar filen i en riktig texteditor (nedit), så ser man att orden man skrev in finns i filen.

En annan intressant sak man kan göra med HTML-mail som skulle irritera FRA är att länka in en liten obetydlig bild (det finns säkert någon enfärgad liten bild som används i layouten) från en terroristsite. Eftersom FRA tydligen inte bara ska kolla ens mail, utan även vilka websajter man besöker, så skulle det innebära att mottagaren av mailet besöker denna terroristsite.

stationsvakt@gmail.com sa...

BeRKA: Låter intressant. Men jag fattade inte om det var i PS (eller GIMP) som man ska gå till avancerade inställningar, eller efteråt.

Anonym sa...

I GIMP när man sparar som jpg. (Sparar man som gif så skriver man bara in orden i kommentarsfältet.) Eftersom jag inte har PS, så kan jag inte kolla, men det borde ju vara en liknande manöver...

stationsvakt@gmail.com sa...

BeRKA: Ska kolla upp det när tiden medger.

Anonym sa...

Det ska räcka med att vara lite osammanhängande eller svårbegriplig för att FRA ska känna sig tvungna att knäcka "koden". (Mina skämt kommer att fastna varenda gång.) Lägg in en obegriplig rad som signatur längst ner i alla mejl, så får de att göra. Twist: Ta bort raden i vart hundrade mejl - så kommer FRAsse att gå upp i limningen. För om inget syns i ett mejl på hundra så måste det ju vara skumt!

stationsvakt@gmail.com sa...

Sven: Det där låter roligt. Det är ju nästan så man vill att förslaget ska .. nää.