fredag, augusti 22, 2008

TT-språket

Jag tänkte skriva något om inbrottstjuven som trillade ner från ett hustak; rätt åt'en, liksom. Men det upplägget kändes lite trist, jag menar - tänk om han gjorde sig riktigt, riktigt illa, och dör, då är det inte läge att raljera över saken, och förresten tycker jag inte att inbrott ska ge dödsstraff.

Istället började jag fråga mig om varför artiklarna om saken såg så förbannat exakt likadana ut (DN, SvD, GP). Jomen visst, det är ju TT, naturligtvis. Jag gick in på TT, och efter lite snurrande hamnade jag på "TT-språket". Därinne finns det skrivregler.

Jag som hade tvåa i svenska och inte kan skilja vokaler från konsonanter mår ju egentligen bara dåligt av att läsa sånt där, men jag kan inte låta bli. Och mycket riktigt - det står att man ska vara sparsam med komma, och du kan ju bara räkna hur många komman jag har stoppat in i den här texten hittills. Gör om, gör rätt, kan man ju tycka här, men vem fan orkar det? Eller som någon yngre skulle uttrycka sig: Orka! Fast jag fick mig i alla fall en lärdom till livs.
Direkt fråga avslutas med frågetecken, aldrig med punkt. Frågetecken sätts ut också mitt i en mening: Vad ska ni ha det till? frågade han.
Nå, att frågor avslutas med frågetecken visste jag ju, men att om nu frågetecknet hamnar mitt i en mening så skall det följas av liten bokstav och inte stor, det visste jag inte. Jag har alltid fått för mig att frågetecknet funkar som punkt, liksom, och ska följas av en ny mening.

Och! Så! Står! Det! Att! Man! Ska! Vara! Sparsam! Med! Utropstecken!
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får alltid redigera mina kommentarer och ransonera utropstecknen.
Tvåa i svenska? Mycket underligt. Du är kanske en "late bloomer".

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Jag kanske är det. Men de grammatiska reglerna kan jag ännu inte.

Anonym sa...

Jag tycker du har alldeles lagom med komman. Du kunde ha lite fler kolon och semikolon dock; De är utmärkta tecken som har fått föra en oförtjänt tynande tillvaro alldeles för länge! (Äh, varför inte: !!!!)

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Jag klämde in ett semikolon i början i alla fall. :-)

Ulrika Good sa...

Jag fattar inte heller det där med tvåa i svenska!!!
Här har jag också skrivit om TT:s skrivregler och min syn på dessa.

stationsvakt@gmail.com sa...

U G: Bra skrivet, allt sant.

När det kommer till min svenska så var det alltid samma: "Du har bra fantasi, men sådär kan du sinte skriva", och en jäkla massa bockar.

John Eje Thelin sa...

Fan, du skriver ju stenbra. Fast jag vet hur det är, innan jag började jobba aktivt med språk kunde jag inte heller en enda grammatikregel.

Och TT-svenskan utgår från att man citerar med talstreck, och det tycker jag är ett djävla otyg. Talstreck leder bara tll förvirring, vilket citationstecken vackert undviker. Alltså finns det noll skäl att använda "pratminus".

stationsvakt@gmail.com sa...

john: Håller med. Pratminus finns i så många varianter att man inte vet vad som är vad.