torsdag, februari 05, 2009

Ap(a)

Ulf Sempert, högste polischef i Malmö, brister ut i ett: "Det är skandalartat att poliser uttalar sig på det här sättet.", när han hör sina underlydandes jargong i polisbussen. Det är kravaller i Rosengård, och en polis har sagt:... vilket har hamnat på film. Polisen och hans kollegor är anmälda nu, och de flesta kan nog hålla med om att poliser borde försöka vårda sitt språk, även om det är stressigt. Men jag lämnar det olämpliga bakom mig nu, och koncentrerar mig på ordet.

"Apajäveln". Låter det bra? Jag menar som ord alltså. För mig låter det inte klokt. Jag skulle ha sagt: "Apjäveln", och alltså utelämnat det knasiga sista a:et i apa. I Sydsvenskan kan man höra't på film, och som talspråk låter det bara helt fel (även om jag nog tycker att han ändå säger "Apejäveln"), men i skrift ser det helt galet ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , / Ab, DN, SvD

17 kommentarer:

sangvinisk sa...

Håller med Johnny apjävel kan man både säga och skriva utan att det låter fel (?) och visst säger han apejävel på filmen.
Ha det gott.

Elisabet. sa...

Nu är vi i Skåne. Här säger man "cykelen" och "nyckelen" också.

Å andra sidan ska jag inte säga nånting alls .., jag har en genuin västerbottensdialekt med hur många tokiga ord som helst.

Och i Rapports Ekonominyheter heter det inte att "börsen har rasat", utan "bursen ..." ..-)

Anonym sa...

Skånska är ingen dialekt, det är ett talfel vilket tydligt illustreras av detta exempel.

stationsvakt@gmail.com sa...

sangvinisk: Ha det gott du me - i snöovädret. :-)

Elisabet: Jag väljer västerbottensdialekten alla gånger före både den skånska och den stockholmska.

mrarboc: Nu var du taskig .. men jag vill inte säga emot. :-D

Pseudonaja sa...

Apa/apejävel låter skånskt i mina öron. De har lite egenheter med språket för sig där nere.

stationsvakt@gmail.com sa...

Pseudo: Det har dm, men textskånska ser bra märkligt ut, även om det kanske låter normalt i pratad form (för dem som förstår't)

Pseudonaja sa...

Jag har hört folk där nere kalla hästar för hästapålle!

:-D

stationsvakt@gmail.com sa...

Pseudo: det är ju kaka på kaka - som löwengrip.

PGW sa...

Smålänningarna säger lammunge också. Tårta på lammstek alltså.

stationsvakt@gmail.com sa...

pgw: Eller också blir lamm väldigt tidigt könsmogna, och får egna lamm. :-)

Anonym sa...

Jag förstår inte upprördheten, jag är själv invandrare (Chile) och när man läst Hadith, den samling traditioner om - och förmaningar av - Muhammed, samt hör muslimer uttala vad som står där, då blir man rädd: "Judarna - söner och döttrar av apor och svin" eller "På den sista dagen kommer stenarna att tala och säga: O muslim! Det finns en jude under mig - döda honom!". Det hade varit upprörande om Rosengårds befolkning varit fredlig och följt en civiliserad livsåskådning. Nu är det inte så.

stationsvakt@gmail.com sa...

Andrés: Jag tror att polisens jargong inte var just rasistisk menad, i den mening att om det hade varit till exempel pensionärer som röjde, ja då hade nog polisen sagt russinjävlar, eller nåt i den stilen.

Anonym sa...

Klart det är rasistiskt att använda nedsättande tillmälen som spelar på härkost oavsett om man "är rasist" eller inte.

Men att det skulle vara så jävla mycket att uppröras över att malmöspiketen SÄGER sjuka saker har jag svårt att förstå, med tanke på vilka vidrigheter de faktiskt GÖR.

Det här med att "få så mycket spö att han inte kan stå på benen" är ju inte tomt prat, de plockar ju in och spöar på folk i sina bussar regelbundet.

stationsvakt@gmail.com sa...

erik: Det där kan jag inte bemöta, då jag varken har sett, råkat ut för eller gjort mig förtjänt av dylik dålig behandling.

Men missförstå mig inte. Det jag menar är att om till exempel jag hade kravallat, ja då hade han säkert sagt glasögonormjävel.

Fast han KAN ju ha varit rasist också, det vet vi inget om. Men det vi kan vara överens om är att han/de har en rätt oproffsig attityd och att denna antagligen kommer att leda till utbrändhet.

Anonym sa...

Jaha det är tydligen bara jag som är nyfikne på vem den där gubben på ICA i Vellinge är som poliserna pratar om.

Martin Klasch sa...

Gåspåg ser väl lite märkligt ut också, eller?

stationsvakt@gmail.com sa...

Urban: Eller hur. Han är ju själva huvudmannen i den här härvan. :-)

p-e: Ja där fattas det ett a istället.