söndag, mars 08, 2009

Parallella längdförkastningar

Det du ser på bilden här bredvid är den västra delen av uralbergen. Medelst Google Earth/Maps kan man få en riktigt bra detaljkännedom om hur de yngre sedimentära avlagringarna skärs igenom av en rad parallella längdförkastningar och gravsänkor.

Men nu ljuger jag. De sedimentära avlagringarna beskrivs antagligen mycket bättre av Terra incognita, så nu tar jag och kravlar mig upp ur lögnens träsk och lyfter mot sanningens kalla, gnistrande toppar - där gamla lik ibland kan hålla sig i ursprungsskick hur länge som helst.

Det du ser på bilden är faktiskt en bit av Ötzis underläpp. Du vet Ötzi, den där ismannen. Det finns en sida på nätet där man - likt till exempel Google Earth - kan zooma in på Ötzis kropp ur olika vinklar. Riktigt högupplöst är det dessutom. Och har man förresten ett par gamla 3D-glasögon liggandes så kan man kolla på 3D-bilder av honom också. Här är sidan.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ötzi hade nog inte i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig vilket öde hans kropp skulle råka ut för. Varje gång jag åker tåg förbi Bolzano tänker jag på honom. En gång skulle jag vilja stanna där och gå och hälsa på honom.

Anonym sa...

Du kommer då med överraskningar. Vansinnigt intressant, men nu är jag illamående. Han är inte bara död, han är möglig!

Utan global uppvärmning hade han inte kommit fram ur istäcket. Infrusen i fem tusen år. Otrolig historia. Man önskar han kunde resa sig, lära sig nutida språk och börja berätta.

Anonym sa...

Mkt intressant att läsa om Ismannen! Brukar alltid följa dylika program på TV.
M v h Molly Ginger, inte fullt så antik som Ismannen...:-)

Anonym sa...

3D är ju kul även om gamla döingar i 3D format kanske inte var precis vad jag tänkte på när bilden en gång gjordes.Med 3D glasögon då förståss.Tack för länken. :)

PelleTrix

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Hälsa honom från mig.

ab: Fast hellre möglar man i alla fall i döden, än att man gör det som levande.

molly: Samma här.

pelletrix: Fast Jesus är ju också en gammal döing.

Daniel sa...

:D

stationsvakt@gmail.com sa...

terra: Om de skulle ha låtit honom ligga nån miljon år till - då kanske han hade blivit till sten. :-)