söndag, september 20, 2015

Fräck

Att raka sig är väl det tråkigaste man kan tänka sig. Om jag hade fått en spänn varenda gång jag har önskat mig att det existerade skäggborttagningskräm så hade jag nog varit rik nu. Men - när jag fyllde år i somras fick jag en sån där klassisk rakhyvel av en av mina söner, en sån man har säkerhetsrakblad i, och eftersom det blir lite mer pyssel att raka sig med en sådan, så blir det samtidigt lite intressantare - mindre tråkigt. Och idag var jag på IKEA och köpte mig (rak)spegeln "Fräck".


Jag tyckte det var lite roligt att ha en sådan då jag just läste om nån annan som har en sån. Så här är det, att om jag måste sätta en tv-serie framför alla andra så blir det faktiskt varken "Jag, Claudius" eller "Rome", fast man kunde tro det om man känner mig, utan "Battlestar Galactica" (versionen från 2000-talet, dvs). I den serien är svärordet of choice, det man säger i var och varannan mening, "Frak".

"Battlestar Galactica" var från början en 70-talsserie, och i den ville de kunna säga "Fuck", som nog är det vanligaste amerikanska svärordet. Dock funkade inte det, eftersom serien ju var en familjeunderhållning, så de hittade liksom på att i en galaxy far, far away uti rymden där ingen kan höra dig skrika, där säger man "Frack" istället för "Fuck".

När sedan serien omskapades på 2000-talet, för en ny publik, ville man även omskapa "Frack", så man tog bort C:et och fick då "Frak". Dock, som en hyllning till det gamla ordet, en liten vinkning, har Adama, chefen för Battlestar'n, en rakspegel i sitt badrum, nämligen IKEA-spegeln "Fräck". Och nu, nu när rakningen är lite roligare igen, har även jag en sån, barnsligt nog.

Inga kommentarer: