onsdag, december 01, 2004

Åh doktorn

Jag hade tänkt börja denna post med en snutt ur Agnetha Fältskogs "Doktorn". Jag hade för mig att det var någonting med "åh, snälla doktorn" eller nåt. Denna öppning skulle illustrera en vädjan att få bot på en skum grej (eller ett skumt fenomen) som har drabbat mig så sistone - jag har nämligen börjat, när jag är ledig från jobbet, att vakna med ett ryck. Det har hänt tre gånger nu, senast imorse. Jag blir klarvaken och hojtar rakt ut i lägenheten: "Vad är det för dag?!". Alla gångerna har ungarna svarat att det är min lediga dag och att jag skall vara tyst och sova vidare.

Detta är ju lite läskigt. När jag vaknar har jag total nollkoll på var jag befinner mig och vilken dag det är. Så har jag aldrig varit; jag är en sån som blir klarvaken på sekunden och har full kontroll på läget. Jag blir lite rädd för att detta är Alzheimers eller något.

Jag letade efter "Doktorn" på nätet och hittade den ganska direkt. Innan jag kom att tänka på Agnetha Fältskogs låt funderade jag på Anders F Rönnbloms låt "Sänd upp en doktor", men den kändes för bra för mina oseriösa samanhang. Sedan tänkte jag på Ratatas "Doktor kärlek", men vid närmare eftertanke så är det nog inte kärlek som väcker mig på morgnarna.

Men hela min grej rann ut i sanden när jag läste texten till "Doktorn!". Jag har aldrig riktigt lyssnat på den tydligen. Det var en sån där låt man hörde på radio när man var liten och som lät lite fin sådär. Möjligen handlade den också om kärlek, fast på ett allmänt plan, tänkte jag, och förresten var det ju bara själva "Åh doktorn" jag var ute efter. Men nu skiter jag i det hela; låten handlar om att Agnetha är beroende av män och vill bli avvänjd, och det illustrerar inte heller mina uppvaknanden. Jag lägger dock ut texten här, så att denna post skall bli riktigt riktigt lång.

Doktorn, jag är fast i en vana
Ja, ingen kan ana vad jag har det svårt,
Ni hypnotiserar folk mot laster
Det sa min faster som pimplade port,
Nu måste jag få en tid.


Åh snälla Doktorn, mmm Doktorn,
Hjärtat slår, kan inte gå i trappor en gång,
Doktorn, mmm Doktorn,
Kanske det har gått för långt,
Åh Doktorn!


Har försökt dra ner konsumtionen
Men situationen har blivit prekär,
Förr i världen räkte ett i veckan
Nu blir det minst två om dan ungefär,
Jag är nog ett hopplöst fall.


Men snälla Doktorn, mmm Doktorn,
Har försökt med snask men jag blev tjock som en gris,
Doktorn, mmm Doktorn,
Snälla hjälp mig på nåt vis,
Åh Doktorn!


Ständigt så vaknar begäret igen
Och då måste jag bara ha,
Men när jag darrande tänt ännu en
Känns det bra, mmm.


Hundratals har slutat att röka
Som fått försöka på Doktorns klinik,
Mitt begär är inte cigaretter
Och inte tabletter, jag är nog unik,
Men gör ett försök ändå.


Jag ber Er, Doktorn, mmm Doktorn,
Ta Er an mitt fall så jag kan hoppas igen,
Doktorn, mmm Doktorn,
Snälla vänj mig av med män,
Åh Doktorn!


Snälla Doktorn, åh Doktorn!

Inga kommentarer: