söndag, januari 23, 2005

Besökarna

Faktiskt, gamla goda "Besökarna" från 1988 håller fortfarande ställningarna som sveriges bästa skräckfilm genom tiderna. I alla fall i mina ögon. "Det okända" som kom för några år sedan var också bra, men den får ursäkta - "Besökarna" har mer gammal äkta skräckfeeling i sig.

Nåväl. Jag har sett "Besökarna" ett gäng gånger genom åren, och det är alltid samma två scener som har skrämt mig. Det är korta scener, sekundsnabba. Det är kanske därför de har lämnat ett bestående (men) minne; att hjärnan liksom fick processa dem medan stämningen fanns där, och att de därför har "bitit sig fast".

Men nu har jag
digitalkamera och kan dokumentera. Är de två scenerna läskiga fortfarande?



Ja, monstret (eller demonen) då. Nä, han är inte läskig längre. Hela effekten hängde på att man såg honom så kort tid. Fast det är en fin mask i alla fall. Han/hon som gjorde den måste ha tyckt att det var synd att den inte fick vara med längre än så.



Lena Endre ligger och sover. Kjell Bergqvist tittar på henne i skenet av blixtarna - det är åska och allmän läbbig stämning (inom Kjell - resten av familjen märker inget). Plötsligt tycks Lena ligga och stirra och le på ett skumt och obehagligt vis. Kjell blir skitskraj. Den här scenen höll fortfarande. Den tycks inte riktigt höra ihop med filmen, den bara finns där som en .... ja jag vete fan...läskig är den.

Johannes Brost finns där också. Om honom vet jag inte riktigt vad jag skall tycka. Jag har inte bestämt mig. På ytan är han naturligtvis fruktansvärt dålig på alla sätt och vis. Men man anar att det finns något mer...något outnyttjat.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Det var jag som gjorde demonen, tyvärr har jag inte sett filmen men hört att jag var med väldigt kort men effektivt. Det var en djävligt lång sminktid kan jag säga. Kul att bilden av mig som demonen, jag kopierar den och lägger upp som min Facebookbild om du inte har något emot det.

mvh Leif Grönvall

stationsvakt@gmail.com sa...

Leif: Klart du ska lägga upp den. :-) (Det är en skärmdump). Som jag minns den var den ovanligt effektiv som monster, och då har jag ändå sett massor av monster på film.

Anonym sa...

just den scenen när lena endre ligger och stirra på kjell är jävligt läskig. man kan nog inte har mer psykskadat utseende tror jag inte.

stationsvakt@gmail.com sa...

fredde: Ja, haha, psykskadat var verkligen ordet. :-)

Frida sa...

Tycker demonen är lite lik grinchen :)