måndag, februari 07, 2005

Vad får man? En "Blogga för Dummies" tack

Gick just igenom Nyligens nyliga, och läste på Jinges blog:
Rättsläget för bloggare är inte speciellt oklart. Så länge man inte har inkomst av sin blogg, och/eller utger sig för att representera den myndighet eller företag vars logga man använder, så finns det inget direkt som pekar på något förbud.
Framförallt inte på en blogg som ägnar sig åt samhällskritik och använder loggan i sitt rätta sammanhang.

Det handlade om att Kriminalvårdsstyrelsen hade klagat på hans användnade av deras logga.

Ja, vad får man och vad får man inte göra som hemsidesägare eller bloggare? Det finns uppenbarligen en jäkla massa regler om vad man får och inte får. Det finns regler för bilder och regler för text, Copyright hit och upphovsrätt dit. För att inte tala om vanligt hyfs - att tala om vad man fått bilden eller texten ifrån, och att gärna länka dit; credda helt enkelt.

För min del handlar det väl inte så mycket om text, men väl om bilder. Jag älskar att ändra på bilder. Jag skulle gärna blogga upp en bild på Göran Perssons huvud när det sticker ut ur Reinfeldts röv t.ex. Inte för att jag på något sätt har något emot varken herr Medicine Doktorn eller Humpty Dumty, men för att jag kan.

Om man bortser från att de kan bli ledsna och kränkta och att jag kanske inte borde vara taskig så frågar jag mig ändå: får jag det? Nu kommer vi till efterlysningen:

Efterlysning
Kan inte någon, någon duktig och kunnig, sätta upp en fin informationssida. En sida med exempel på vad man får och inte får? En sida med lite lagar och som förklarar på ett lätt sätt (för oss Dummies) hur man skall ställa sig i olika situationer. Det kunde ju förresten vara en massa saker på en sån sida; Hur man bloggar, vad man borde blogga om [sic!], vad man får blogga om (eller lägga upp). Och kanske lite om allmänt bloggvett och så. Det vore väl bra och nyttigt för oss bloggare.

Inga kommentarer: