måndag, oktober 17, 2005

Lite hjälp

Hallå du gamla blogosfär! Jag behöver lite hjälp. För vad är väl blogosfären om inte ett nätverk, och vad är väl ett nätverk om inte en samling människor som hjälper varandra?

Jag fick en fråga av en kille nyss. Han är inte yngst i klassen (typ strax över 50) och har precis skaffat sin första dator - och internet. Och nu på ålderns höst har han fått för sig att tanka ner film.
"Cry-Baby" blev hans första.

-Hörru Johnny. Du som håller på så mycket: jag kan inte kolla på filmen. Det funkar inte.
-Jaså, vad är det för fel då?
-Äh, det är nåt med codec eller nåt - någonting fattas.
-Ah! Jo, det är ju lite olika det där - olika spelare klarar av olika format. Men det finns spelare som klarar av det mesta, som liksom har codecsen inbyggda i sig. Jag ska leta reda på en sån till dig, mailar dig en länk.

Ähum ... han har nog fått för sig att jag kan sånt där, överskattat mig. Att som ovan datoranvändare se någon som ständigt hamrar på ett tangentbord, är samma som att konstatera: där sitter ju ett proffs. Men nåt proffs är jag inte. Jag är en sån som lär mig det jag behöver kunna, och inte en millimeter mer. Och när jag har löst problemet så tömmer jag min hjärnas temporära filer lika snabbt som de fylldes på. Jag gillar att hålla hjärnan tom och luftig. Man har bättre balans då.

Så - finns det någon gratis spelare som klarar alla format? Tacksam för svar.

Inga kommentarer: