Jag kan inget om politikens realiteter. Jag ska inte låtsas; skulle säkert bli manglad på två minuter av en fjortonårig ungdomsförbundare ur valfritt parti. Men man kan ju få tycka. Och man kan ju - och bör - fråga sig saker.
Jag funderar över det här med arbetslösheten. Det går omkring massor med människor utan jobb därute. De får bidrag för att överleva. Bidragen kommer från skatten jag betalar. Har jag rätt så långt?
Om man pluggar så ska man väl kanske leva på nåt sorts bidrag. Eller lån. Om man är sjuk eller halvsjuk ska man väl kanske ha nåt att leva på. Det jag tänker på är alla de som är friska och vill jobba (eller är halvsjuka och därför vill halvjobba).
När jag har varit på sjukhus har det verkat otroligt underbemannat.
Där jag bor ligger det en massa skräp på marken.
Sopor svämmar över vid soptunnorna.
osv, osv ...
För mig är stat och kommun ungefär samma sak. På riktigt kanske det inte är så enkelt, men kanske om man hårdrar det. Det finns i alla fall massor - massor - med jobb som behöver utföras inom stat och kommun. Många av dem skulle man inte ens ha behövt slutföra gymnasiet för att utföra. Knappt snacka svenska heller.
Staten betalar ut bidrag. Folk behövs - till exempel skulle det väl inte skada med två extra sjukvårdsbiträden under den stressade undersköterskan. Så varför i hela friden anställer inte staten och kommunerna alla arbetslösa? Jag menar - pengarna ska ju ändå ut. Dessutom kommer det väl in mer skatt på det viset ...
Jag låter nog väldigt naiv här, men ändå kan jag undra: Varför?
---
Andra bloggar om: politik, arbetslöshet, bidrag, jobb
11 kommentarer:
Sådär brukar jag också tänka. Och svaret är nog att det skulle skapa en situation där man utnyttjar bidragstagande arbetslösa istället för att anställa folk "på riktigt", eftersom det blir billigare.
Samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur många som är frivilligt arbetslösa, dvs själva har planerat för denna livssituation?
Jag undrar ständigt över det där. Varför ska jag sitta hemma och kosta pengar när jag inte har något emot att komma ut och göra nåt för a-kasse ersättningen.
Men jag tänker mer att man borde (åter)införa lärlings- och praktikplatser. För det är ofta så att det är just erfarenheten som saknas när man ska konkurrera om jobben, och är man som jag utbildad inom ekonomi så får jag inte mer erfarenhet genom att jobba som vårdbiträde, och då får jag aldrig nåt jobb inom min gren och heller ingen nytta av utbildningen som kostat staten en massa pengar.
Men jag är väl lika naiv som du, jag brukar få höra att det har nåt med "två helt olika plånböcker" att göra.
jimmyroq: Men man behöver ju inte utnyttja dem. Ge dem ett slags normallöner - Skatterna som kommer in borde väl täcka det som diffar mellan bidragspengen och lönen.
l-bitch: Å andra sidan - om du hade jobbat hade du inte kunnat göra en sån bra och välbesökt blogg. Hoppas nån anställer dig som proffsbloggare snart.
Monica: Sjukt! INGET jobb som BEHÖVS är förnedrande - men löner kan såklart vara det ibland.
Man utnyttjar dom arbetslösa,och det har kommunerna gjort länge.
Människor som saknar all form av innkomst och därmed blivit tvungna att söka Socialbidrag,blir hänvisade till ett ställe som heter Kraftkällan (nu mera Jobb Center),man blir alltså tvingad att jobba där åt Kommunen _mot_Socialbidraget.Det är offta menniskor som har hamnat mellan "stolarna"alltså för sjuka för att kunna arbeta men för friska för att Försäringskassan skall godkänna läkarintyget.Och man kanske inte tycker det är någon ide att gå till Docktorn eftersom Sjukförsäkringen har dragits in, m.a.o (noll klassad).
Det finns massor med menniskor som befinner sig i denna situation i Sverige.
T Lindholm
Glömde, att dessa Jobb som utförs på Jobb Center är i allra högsta grad _Riktiga_jobb,dvs sådana jobb som Kommunerna förr i tiden fick betala avtalsenlig lön till den annställde.
M.a.o gratis arbetskraft!
T Lindholm
Monica och Johnny: om ni blir arbetslösa skulle ni då gå ut och plocka skräp????
Ärligt?
T-Lindholm: Sånt suger ju. Jag menar att man ska bli fast anställd, med samma status som de andra fast anställda.
magnus: Jepp. Fast jag skulle nog känna mig lika knasig som gingo jag med gångstavar.
Arbetslösa har viktiga roller att spela i samhället. I tider av stor arbetslöshet så begär de anställda inte stora lönelyft för att de är rädda att de också ska bli arbetslösa. Stor arbetslöshet ger också en krismedvetenhet som gör att befolkningen accepterar försämringar av tex arbetsrätten som de inte skulle göra annars. Tydligen anses vår överhet att dessa effekter är så viktiga att det kvittar att stat/landsting/kommun gör väldigt små besparingar eller till och med förlorar pengar på att göra sig av med personal som inte har någon realistisk chans att få ett jobb i den privata sektorn.
Thomas E: Säkert en riktig analys det där. Det tror jag också.
Skicka en kommentar