måndag, juni 26, 2006

Som ringar på vattnet

Enligt hans kompisar "att han var den i gänget som var blond". Och så förstås att han svarade på tilltal. Det räcker tydligen för att man ska bli misshandlad i Malmö. (Aftonbladet)

Jag blir rasist av att läsa sånt där. Trots att jag vet att allt inte är svart och vitt och att tidningar vinklar som de vill. Trots att jag är vuxen och borde veta bättre än att dra folk över en kam och sånt.
Fast min lilla rasism går över nästan direkt. Den finns i huvudet i ett par minuter och sedan klingar den av, borträngd av fakta och vetskap om sociala strukturer och liknande.

Men man kan ju fundera över vilken skada de egentligen gör de där misshandelskillarna. Skadorna på han som blev misshandlad är ju alldeles snart läkta, men såvida han inte är ovanligt mogen för sin ålder, eller får nåt slags stockholmssyndrom, så kommer han att inte bara hata killarna som slog honom, utan alla som liknar dem.

Den känslan kommer sprida sig till alla hans kompisar också. Och det kommer att ta åratal för den att klinga av. Den sprids som ringar på vattnet, men blir väl svagare ju längre ut ringarna når. Till slut är många påverkade av det han som blev misshandlad känner för förövarna.

Sedan, om kanske femton år eller så, så är någon i den misshandlade killens bekantskapskrets arbetsgivare, har ett företag. Han står i begrepp att anställa någon. Han har att välja mellan normala Nisse och hyggliga Hassan. Det är ett svårt val. Båda duger. Vem ska han välja?

Ett gammalt halvt glömt minne från hans ungdomstid puffar hans undermedvetna i "rätt" riktning: -Nisse, jobbet är ditt.
---
Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

CV sa...

Rötägg finns inom alla nationaliteter. Invandrare är varken bättre eller sämre. Drägg finns överallt.
Man är inte rasist för att man blir arg på någon som misshandlar av rasistiska skäl, oavsett om det är en vitskalle eller mörkskalle som är grisig. Grisar är grisar oavsett färgen på huden.
RS
kulturbloggen.com

schmut sa...

men du, det står ju ingenstans att de som slog var invandrare. det hela indikeras bara genom kompisarnas något mysko uttalande om tror att det var pga att killen var svensk/blond som det hände.
killen erkänner ju själv att han käftade så det kan ju mycket väl vara orsaken. det har ju inte bara med Malmö eller invandrare att göra, utan hela mentaliteten i Sverige; du ska hålla käft och inte tro att du är något. det kan likaväl hända dig i kön till korvkiosken, oavsett vilken hudfärg du eller förövraren har.

plus, att pappan nämner Limhamns medborgargarde som misshandlat och hotat ungdomar med 'icke-svenskt'utseende gör att jag undrar en hel del över pappans mentalitet och vad han egentligen är ute efter med sin insändare. (exempelvis http://sydsvenskan.se/malmo/article138687.ece & http://patriot.nu/artikel.asp?artikelID=345)

Anonym sa...

Mina funderingar blev ett eget inlägg, så här är en manuell trackback.

Anonym sa...

cv: Precis. Så kan vi tänka nu när vi är vuxna. Frågan är om tonåriga versioner av oss själva resonerar så.

schmut: Du har helt rätt i det du skriver. Töntiga farsor förresten.

hakke: Bra post. Som tur är så förstärker ringar inte alltid varandra, utan stoppar varandras fortsättning. Som tur är finns det motringar.

crrly sa...

Tur att det finns de som käftar emot här i kommentarerna... :p Blev riktigt jävla upprörd när jag läste vad du skrev.

Anonym sa...

crrly: Blev du? Hmm, det var nog mer tänkt som en betraktelse. Det är bra att prata lite om sånt här, när den lille hobbyrasisten inom en dyker upp.

Anonym sa...

"Han var den i gänget som svarade på tilltal" - ja, det vet ju alla att för att uppfattas som vuxen, stor kille, i vissa kretsar så ska man vara überdrüg och svara med ett släpande "Vad snakka' du?" när nån som inte tillhör gänget frågar något eller tilltalar en. Funkar både bland blattar och wiggas.

Anonym sa...

magnus: Vi kanske borde starta upp ett enfrågeparti, vars paroll är: "Kör ut alla dryga jävlar". Det blir rättvist och antirasistiskt också, eftersom de dryga finns i alla grupper. Sen VART de ska ta vägen är en annan fråga. Jag tror Tyskland kan duga.