lördag, juli 15, 2006

Bernadotte 4-Ever

Jag sitter och tittar på Grafisk Tidsaxel över Sveriges regenter. Jag ser att den Bernadottska ätten har ockuperat tronen i 188 år nu. Det är lång tid. Alldeles för lång. Den Holstein-Gottorpska ätten, den som satt innan, de tronade över oss andra i 61 år om jag räknar rätt. Rätt lagom.

Tittar man
längre bakåt i tiden så känns 188 år som en långlivad ätt. Och längre ska den bli - Victorias avkomma är nog våra sista kungar och drottningar, så långt det nu håller. Slutar de så slutar monarkin tror jag. Tänk om vi bestämmer oss för att behålla monarki i eviga tider, då blir det Bernadottarna vi behåller i eviga tider.



Förr dog ätter ut. De blev barnlösa och sen var det inte mer med det. Dessutom dödade de varandra hit och dit. Det var en slags evolution - den starkaste/smartaste/grymmaste tog makten. Nu är det andra tider. Skulle kungabarnen få svårt att få barn finns det provrörsbefruktning, och så småningom säkert nån slags genterapi.


Så vi är fast med dem. I teorin kan de sitta där för evigt. Vill vi det? Inte jag. Jag är inte ens säker på att jag vill ha nån kung. Fast om vi bestämmer oss för att ha monarki kan de åtminstone byta ut ätterna ibland. När får den Söderbergska af Trångsund-Skogås chansen förresten?

---
Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

josephzohn sa...

Dessutom var dom ju samtidigt "regenter" i Norge i nästan 100 år ...

Slötittar just nu på "Arns rike" på fyran och man kan ju lugnt konstatera att det var annorlunda på den gamla goda tiden, då kunde man snacka kungabyten :-)

Det jag inte fattar är hur hon Victoria står ut med att fira sin födelsedag offentligt på Öland år efter år.

Anonym sa...

Jag håller med dig Johnny. Mest pga jag alltid velat bli en kung, vad sägs att vi störtar Bernadotte och tar över tronen?

Sen delar vi på sverige och tar vars en bit; jag tar skåne och du tar resten. Skåne är allt jag vill ha.

Anonym sa...

I Japan har samma familj suttit på tronen i gissningsvis ett och ett halvt årtusende. Vissa i Japan anser att det handlar om flera tusen år. Modern vetenskap till trots är det kris inom det japanska hovet just nu, ingen manlig tänkbar arvinge till krysantemumtronen har fötts sedan 1965. Ätten, och monarkin, kan dö ut eller -- ännu värre -- man kanske tvingas införa kvinnlig tronföljd.

Anonym sa...

josephzohn: Nä hon såg ju rätt dum ut när hon satt där och log. Undrar om hon tänkte: Fan, fan, fan! Måtte detta ta slut snart.

mickey: Nöjer du dig med skåne? Du kan få en del av småland också.

ban~ken: Det är nu kloning kommer in i bilden.

Plastfarfar sa...

Monarkin må vara passé men den är ju maktbeskuren och just nu iaf en lysande affärside. AB Sverige gör Multum på kungahuset.

It makes money, why bitch about it?

Anonym sa...

N N: Om den nu drar in pengar, så skulle det nog funka ännu bättre med en ny släkt.

Anonym sa...

Trodde annars att Ruriks ätt i Ryssland var den mest långlivade ätt som sutti på tronen i ett och samm land (drygt 600 år - även om det inte blev "Ryssland" på allvar förrän med Ivan den Förskräcklige ungefär - och med hans son Fjodor slocknade ju ätten, typ.)

Anonym sa...

magnus: Jaha. Rurik är nån man inte ofta hör om. Mer Rurik på Discovery!