lördag, november 18, 2006

Pedofiler och Idioter

Pedofiler hängs ut på nätet. Rent instinktivt känner jag att det är helt rätt. Men om jag ska följa min andra hjärnhalva, så tycker jag att om man har begått ett brott, och sedan sonat det - ska man då fortsätta att straffas? Hjärnhalvorna vill inte riktigt samsas där. Jag tycker både och. I samma artikel läser jag:
Så sent som 2000 tvingades en barnläkare, också kallad pediatriker, fly sitt hem efter att ett medborgargarde hade förväxlat hennes titel med ordet pedofil.

Varför måste folk vara så förbannat dumma i huvudet. Egentligen är det de som ska hängas ut på nätet, varnas för. Ointelligenta människor med tendenser till flockbeteende är minst lika farliga som pedofiler.
---
Andra bloggar om: ,
Pingat till Intressant.se

15 kommentarer:

Anonym sa...

Pedofili är en sjukdom. Förvisso kan man väl straffa pedofiler, men bättre vore om man i första hand kastrerade dem för att undvika återfall. Därmed slipper man varna andra, eftersom de inte längre utgör någon fara. Samma för våldtäkstmän.

Problemet är förstås de som döms oskyldigt. Här vet jag inte om det är möjligt att reversera förloppet, men man kan i alla fall kompensera rikligt ekonomiskt i sådana fall (samt spara sperma/ägg så att den oskyldigt dömde kan fortplanta sig).

Detta problem är mycket mindre än att oskyldiga (likväl som tidigare dömda och skyldiga) riskerar att bli ihjälslagna.

Fast ett annat problem är hur man ska dra gränsen. Numera räknas ju även vuxna som har sex med unga könsmogna som pedofiler, och där är kastrering (eller straff överhuvudtaget) knappast lämpligt. Fast här tycks pedofilhysterin gått så långt att allmänheten numera har accepterat att detta sker.

Anonym sa...

jag tror inte på att hänga ut någon på nätet.mår man bättre av att vetaatt det bor en pedofil/langare/mördare 2 steg bort? ändrar man sitt beteende pga det? hur påverkar det ens vardag? hur påverkar det den uthängdes vardag? hur påverkar det hans familj, nära och kära?
minskar antalet brott för att man vet vem som gjort vad?

jag tror att det mest leder till diskriminering, hat, en falsk känsla av säkerhet (alla pedofiler/langare/mördare är inte kända av polisen)...och om man har otur, att den uthängde känner sig så utpekat och uppålad att det snarare blir en drivkraft till att begå fler brott.

dessutom, all pedofili har inte samma grund. tv må visa en bild av pedofiler men inom de som begått sexbrott mot barn finns 101 olika skäl och att kastrera/sterilisera hjälper föga då inte alla använder sin egen kropp för att utnyttja. detsamma gäller andra sexualbrottslingar. det har inte alltid med sexualiteten och egna jaget att göra.

Anonym sa...

Jag är emot att hänga ut brottslingar på nätet. Jag fattar i stort sett inte vitsen med det. Skulle vi gå med en klippbok med möjligen farliga människor och kolla in dem? Missar du då inte snälla kusinen, farfar, gympaläraren eller kanske något av våra egna barn som också kan vara pedofiler?

Även om sexbrott mot barn är ett av de värsta brott som finns, så tror jag inte någon blir hjälpt av att hysteriska åtgärder. Jag tror det är bättre att ha en sansad ton.

Vart skulle våra barn t ex vända sig om de i tonåren upptäckte att de tände på barnen i sandlådan? Där finns det nog ingen ventil alls, ingen möjlighet att få hjälp att hantera något som kan vara oerhört ångestframkallande. En mer sansad ton, upplysning om att det finns hjälp att hantera det, kan istället kanske göra att några pedofiler aldrig begår övergreppen. Alltså en tidig hjälp till både offer och förövare.

Det är ju inte straffen, av samhället eller privatpersoner, som är det viktigaste, utan att brotten inte begås alls.

Åsa. zyrenna@zyrenna.com, http://zyrenna.webblogg.se/

Anonym sa...

Äh, dom är bara avundsjuka.

Anonym sa...

Nej, jag tycker inte om "uthängningar".Det är bäst att hålla en sansad ton, som någon skrev här.Det är ju också så att resten av människorna, d v s de som inte är pedofiler, inte blir bättre eller "godare" för att de i någon slags skadeglädje eller "hattriumf" kan beskåda brottslingarna på nätet. M v h Molly Ginger.

Anonym sa...

Nät jag växte upp på 60- och 70-talet var den medicinska termologin att man var barn tills puberteten.Pedofili var den psykiatriska benämningen på vuxna som hade en sexuell dragning till inte könsmogna barn.Numera har man anammat den fundamentalistiska amerikanskreligiösa tabusynen att all sex i grunden är synd och framförallt om det inte anses passande i moralistens ögon.Är Woody Allen pedofil?

Anonym sa...

blogge b: Det där "Numera räknas ju även vuxna som har sex med unga könsmogna som pedofiler" stämmer. Kag kommer att tänka på det här.

Schmut: Det är nog som du säger. Grejen med att hänga ut är nog rent skampåletänkande.

Åsa: Precis som Schmut har du nog helt rätt.

desireé: På peddona?

Molly: Som jag sade ovan: Det är skampåle det handlar om, och att blidka pöblar (som min ena hjärnhalva uppenbarligen tillhör).

Anonym: Se blogges kommentar högst upp.

Anonym sa...

Det brukar heta så, när pöbeln löper amok.

Anonym sa...

Vad allvarligt det blev härinne!
Det ska jag också vara.

Pedofili är inget brott man kan sona genom att sitta av, det är en drift som inte ens kan stävjas med kemisk kastrering. (Så blogge bloggelitos förslag är lönlöst.)
Det är inte med kuken man begår övergrepp, den är bara ett verktyg bland många.

Vi måste förmoda att pedofiler finns överallt, liksom det finns våldtäktsmän, pyromaner, tjuvar, lurendrejare, psykotiska, sadister, nazister... Och de som inte är sjuka kan vara idioter. Man är inte säker nånstans.

Men just för att människor är ganska naiva borde man kanske ha nån form av information om grava återfallsförbrytare som finns i området. Utan att lämna ut några namn, för annars är det bara en massa kvinnor som faller för dessa män... ähem.
Nej, det finns nog inget sätt att göra detta i goda avsikter
utan att det ska missbrukas.

Anonym sa...

Desireé: Har aldrig gillat pöblar, folkmassor, publik.

salt: Sant. Det mest effektiva är nog att göra folk medvetna på hur till exempel pedofiler fungerar och går till väga.

Anonym sa...

Jag kanske då tillhör släktet Idioter eftersom jag har en annan uppfattning.

Den uthängning som du hänvisar till har jag inga som helst problem med. Det är EFTERLYSTA pedofiler och de är DÖMDA, så att visa vilka de är tycker jag nästan är en skyldighet. Jag hoppas att vi får någonting liknande i Sverige som finns både i England och USA.

När det handlar om barn och dessa brott så må jag vara en person med tendenser till flockbeteende och vara ointelligent, men då får det vara så. Jag tycker inte det finns något förhandlingsbart utrymme när det handlar om just pedofili och vad de gör med barn, i många fall om och om igen oavsett behandling. Här kan man inte chansa s a s.

Det är lite naivt att läsa att om man använder sig av en "sansad ton" så kanske vissa pedofiler inte begår några brott?! En pedofil tycker inte att han begår något brott. Det är väldigt få som ser sig som brottslingar. De organiserar sig och de försökte till och med att starta ett parti i Holland. Så de är väldigt medvetna i sin sjukdom och det finns de som till och med tror att barnen är med på det som sker och att det är bra för dem.

Jag tror alltså att väldigt få går att "bota" och att det enda som fungerar är att hålla dem inlåsta så att de inte kan göra fler barn illa.

Att då via nätet få veta var de som rymt och som är straffade för pedofili är något jag ser som välkommet. Inte i något annat fall likt hörsägen eller så, utan DÖMDA pedofiler.

Anonym sa...

jerry: Efterlysningsaffischer har inte jag heller nåt problem med. Men handlar det om brottslingar som har "sonat" sina brott, då blir det svårare. Flockbetende är väl okej om flocken går åt rätt håll, men det gjorde den ju inte i det här fallet - de jagade en barnläkare för att dennes titel lät som pedofil.

Anonym sa...

Men handlade inte detta om dömda pedofiler, som avtjänat ett straff, och därefter var ålagda att hålla polisen underrättad om var de befann sig. De som skulle "hägas ut" på nätet hade inte gjort det, utan försvunnit spårlöst. Ungefär så stod det i tidningen.

Anonym sa...

anonym: Det kanske stod så, jag minns inte, men då hamnar de ju i samma grupp som andra efterlysta. Det har jag inget problem alls med. Mer sånt förresten.

Anonym sa...

Alla aktiva pedofiler ska skjutas. De jävlarna är inte manniskor.