onsdag, februari 28, 2007

Man kan nog kalla mig vad som helst

Hassan kan stå i stockholms tunnelbana och snacka med sin kompis och tilltala honom som blatte, och det är helt okej. Men det är inte säkert att jag - som sitter en bit ifrån och lyssnar på en ljudbok och blir störd av deras samtal - kan säga: "Ursäkta, kan ni blattar sänka tonen lite?"

Leroy kan stå i New Yorks tunnelbana och snacka med sin kompis och tilltala honom som niggah, och det är helt okej. Men det är inte säkert att min amerikanska motsvarighet (medelålders vit bloggare med rutig kortskjorta) kan avbryta dem med: "Var nu lite hyggliga och dämpa er, niggazzz".

Både jag och min amerikanska motsvarighet skulle kunna få samma onda blickar emot oss om vi tilltalade ett gäng bögar - som kallar varandra för bögar - som bögar.

Jag läser i DN att New York ska förbjuda ordet nigger - symboliskt. Det går inte att förbjuda ordet på riktigt, så man hoppas att det ska funka om man gör en slags resolution om det (Över det? Mot det?):
Även om förbudet inte kan ha laga kraft det skulle strida mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten är förhoppningen att det kommer att ha sådan symbolisk kraft att ordet i praktiken elimineras.

Jag ska inte göra en analys över det där. Själv skulle jag varken kalla någon för nigger, blatte eller bög. Och störde de mig skulle jag nog byta vagn. Däremot börjar jag fundera på om jag har något tabu-ord. Något jag kallar mina likar (om det finns några), men som mina icke-likar (vilka de nu är) inte får säga till mig. Jag kommer inte på nåt?
---
Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Knapsu sa...

Hade en kompis som förr alltid när han kom in på stamfiket, hälsade oss som satt där med: "Tjena, jävla svin"
Det skulle nog inte funka på nån okänd!

stationsvakt@gmail.com sa...

Knapsu: Haha - förmodligen inte.

Anonym sa...

Kan man kalla nån för "jävla blogger" då? Är inte det nån sorts kombination av allt du tog upp?

stationsvakt@gmail.com sa...

dunken: Det namnet är taget. Mitt struliga Blogga-account heter redan så.

stationsvakt@gmail.com sa...

BloGGER menar jag.