torsdag, februari 22, 2007

Vilka tror ni de 35 procenten består av?

Okej, fotboll är kultur, och det är säkert bloggande med; allt är kultur nu för tiden. Antagligen är det människor som vill vara politiskt korrekta som har kommit på det - ungefär som att städare blev ett finare jobb när det bytte namn till lokalvårdare. Det kan också vara så att de som har känt sig utestängda från finkulturen - teater, museum, bokläsande etc - har velat ha det till att fotboll är kultur.

Jag klagar inte på det. Allt är verkligen kultur, läs på Wikipedia om du vill veta mer. En av definitionerna där är: Andlig odling. Det är den jag ändå tänker på, och säkert de flesta. Det är ingen tillfällighet att man inte väntar sig en bra Bajenmatch när tv-presentatören säger att nu vankas det kultur.

Men jag vill komma tillbaks till det jag sade tidigare, att det kanske är de som har känt sig utestängda från den andliga odlingen (som ju anses finare) som har velat ha sport till kultur. Det är nåt desperat i det - ett slags försvar. Jag tror att, när det blev fritt inträde till de statliga museerna, de då kunde sänka garden lite. De slapp försvara sig.

Det blev plötsligt okej att gå på museum och se knäppa grejer då. Att: -Jamen vadå .. det var ju ändå gratis, liksom. Okulturella och/eller fattiga knegare/arbetslösa kunde plötsligt spana in allt det där - utan att behöva försvara sig. Det var okej - bara att knalla in.

Nu läser jag att museerna har tappat i snitt 35 procent av sina besökare. Min gissning är att dessa procent inte utgörs av de redan "kulturella personerna" eller av de som har gott om slantar i fickan. Jag gissar att 35 procent forna museibesökare nu sitter hemma och glor på nån match (eller varför inte "let's dance") och säger: -Jamen det här är också kultur.
---
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Aradil sa...

Jag tror att du har alldeles rätt i det du skriver och det är en skrämmande utveckling. Hoppas verkligen att man häver detta beslut så småningom för alla borde ha samma möjlighet att ta del av vårt kulturarv.

stationsvakt@gmail.com sa...

aradil: Min gissning är att det inte blir gratis igen. Inte ens med nytt styre i Stockholm eller Sverige.