lördag, mars 10, 2007

Omskärelse

Nalin Pekgul blir intervjuad av Aftonbladet:



Jag ser det som ett problem. Särskilt när en sjuksköterska inte ser det som ett problem, ser jag det som ett problem. Ett stort.
---
Andra bloggar om: ,

38 kommentarer:

mrdantefontana sa...

Hon skall kanske bli en sjuk sköterska. En sån som gillar att skära i små barn.

stationsvakt@gmail.com sa...

mrdante: Ja, en sån kan hon bli!

Anonym sa...

Efter 15 år i vården - sjuksköterskor är ett släkte med läkarångest som inte vill se patienten som en människa utan som ett vårdpaket utan egen vilja. Det är ett stort skämt att legitimation ges till sjuksköterskor, för det är inte berättigat.

F'låt att jag framstår som alltför positiv, men jag kände att jag fick lägga band på mig.

stationsvakt@gmail.com sa...

jontas: Det där vet jag ingenting om. Men man tycker ju att de ska vilja laga människor - inte ha sönder dem

Biggles sa...

Äh, det är ju bara lite slapp hud som plockas bort... Eller?

Elisabet. sa...

Omskärelse av pojkar är väl inget problem....,eller?
Det finns ju bedövning.

Pumita sa...

Pojkarnas omskärelse är inget problem om det utförs på rätt sätt på sjukhus istället för med kökskniv hemma. "Titta på fåglarna därborta, pöjk!" Omskurna män sägs vara renare och ha mindre infektioner osv. Skulle det vara dåligt?

Könstympning är något helt annat!

P.S. Det är många saker föräldrar bestämmer åt sina barn och jag ser inget fel i det så länge det är vettiga beslut.

Anonym sa...

Manlig omskärelse förekommer främst i USA med motiveringen att reducera den manliga driften för att de ska vara svårare att känna lust. Förmodligen är det också de ursprungliga motiven där religion förespråkar manlig omskärelse. Jag ser denna amputation av känslolivet som ett brott. Men märkligt nog är det mer accepterat än kvinnlig omskärelse som har samma syfte. Sex är fult och bara något man har för att alstra barn. Förskräckligt.

stationsvakt@gmail.com sa...

biggles: Jag läste faktiskt det där hos dig förut. Många bra skäl. Å andra sidan, till tröst för de omskurna, så är de bra skyddade mot hiv.

elisabet: Man kan ju bedöva tjejer också, men det är ju ändå ett problem, för tjejerna.

puman: Enligt mitt sätt att se på saken är du faktiskt ute och cyklar.

jontas. Ja.

Benjamin sa...

Jag lyckades inte hitta någon kontaktmetod annan än att lämna kommentarer på din blogg, så jag skriver här. Jag har valt din blogg som en av tre bra bloggar i Jimmy Höögs Länkprojekt, hoppas du fortsätter kedjan!

http://www.benjaminbergh.com/2007/03/10/bloggtaget-har-anlant-ak-vidare/

Anonym sa...

Förlåt mig, Klicka på mitt namn i denna kommentaren för en fullt fungerande url istället för den i föregående inlägg

Anonym sa...

Att inte få vara med att bestämma skapar problem, varje gång.

(Whats next? Obligatorisk bröstförstoring av de som bli mobbade som 'plankor'?)

CV sa...

Vad pratar hon om, flickor eller pojkar?
Det låter ju konstigt att en politiker inte är emot omskärelse. I Sverige är ju omskärelse av flickor ett lagbrott.
RS
kulturbloggen.com

Pumita sa...

"puman: Enligt mitt sätt att se på saken är du faktiskt ute och cyklar."

Hur menar du?

mrdantefontana sa...

"Omskurna män sägs vara renare och ha mindre infektioner osv. Skulle det vara dåligt?" säger puman dotter.

Kanske det. Men varför inte lära pojkar att tvätta sig ordentligt istället. Det är inte så svårt att dra ut förhuden lite. Kukhygien är grundläggande för pojkar såväl som för vuxna män.

Detta handlar inte om renlighet och hälsa. Det handlar, som jontas är inne på, om sexualitet, och rädslan för den.
Att ollonet inte längre får ha förhuden som skyddande hölje innebär naturligtvis att känsligheten avtrubbas.

Om en man i vuxen ålder bestämmer sig för att slänga bort en del av sin förhud är det en helt annan sak.

stationsvakt@gmail.com sa...

ben: Tack för biljetten till länktåget. Men jag är nästan aldrig med på såna här grejer, så jag står kvar på perrongen även denna gång. Tack ändå.

magnus: Precis. Tänk om föräldrarna går med i en sekt där till exempel nästippen inte synkar med sektens troende - ska den då bort på barnet.

cv: Det borde det vara på pojkar också. man borde få vara myndig innan man själv väljer att lägga sig under kniven.

pumans d. "Det är många saker föräldrar bestämmer åt sina barn och jag ser inget fel i det så länge det är vettiga beslut". - Föräldrar är inte ett dugg vettigare än folk i allmänhet. Och manlig omskärelse ÄR könsstympning så länge man inte bestämmer om den själv.

mrdante: Eller hur. Vi kanske inte behöver ögonlock heller. Vi kan smörja ögonen med skyddande vaselin istället.

Anonym sa...

Ursäkta, men ingen har tagit upp detta att en stor hudslamsa tas bort på ett spädbarn, och bedövning används sällan - av medicinska skäl, enligt vad jag läst.

Men alldeles oavsett så handlar det om ett stort, öppet sår som inte förbinds, som under hela läkningsprocessen ligger instängd i en blöja med urin och avföring. Ett sår ska hållas rent, är det inte så? Om man nu använder sig av hygienargumentet.
Hade någon hyvlat av en lika stor hudflärp på en flickbabys blygdläpp hade det låtit annorlunda.

Pumita sa...

Ja, jag har en annan syn på detta och det handlar om mycket mer än kukhygien (för att citera mrdantefontana).

Hur som helst, om föräldrar inte ska göra val åt sina barn, vem ska då göra det? Ska man strunta i att operera lätt harmynta också? Barnet kanske inte alls vill se ut som alla andra så det får vänta tills h*n är myndig.

Salt: Läkare på svenska sjukhus utför omskärelse (under bedövning)i steril miljö. Det är inga barn som ligger med öppna sår i bajsblöjor.

mrdantefontana sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mrdantefontana sa...

pumans dotter - Jo, du har en annan syn på detta än vad jag har. Och det respekterar jag. Alla har rätt till en egen åsikt. Men när du jämför medfödd harmynthet med medfödd(!) förhud blir jag lite konfunderad.

Jag vill påstå att dina verkliga skäl bakom dina åsikter inte i sak bygger på din oro för småpojkars hygien. Snarare är det väl så att att du bär ett annat kulturarv på dina axlar. Det kan jag också respektera. Men blanda inte ihop korten. Harmynthet (aka Gomspalt) är en missbildning.
Förhud är någonting helt naturligt och som alla pojkar föds me.

Pumita sa...

mrdantefontana: Ta det inte så bokstavligt, jag menar bara att jag vill överlåta till föräldrarna att bestämma vad som är bäst för deras barn.

Mitt kulturarv hör egentligen inte hit, men det avviker inte från ditt.

Biggles sa...

Pumans dotter: Jag menar bara att jag vill överlåta till föräldrarna att bestämma vad som är bäst för deras barn.

Jag måste då fråga: finns det något gräns för detta? Och var går den i så fall enligt dig?

De föräldrar som stympar sina döttrars kön gör ju detta för att de övertygade om att det är det bästa för dem...

stationsvakt@gmail.com sa...

salt: Ja det låter inget vidare det där, oavsett vems kön det handlar om.

pd: Jag tycker inte att det går att jämföra harmynthet och förhudar. Många vill ju förresten omskära sig senare i livet, och då kan de ju göra det. Jag tycker förresten detsamma om religion.

Pumita sa...

Biggles: Jag anser inte att omskärelse skadar barn och därför fördömer jag det inte. Jag förstår inte heller varför man gör så stor sak av det. Det vore mycket intressant att få veta hur någon som är omskuren upplever det hela, någon som talar av egen erfarenhet. Det är säkerligen mycket mindre dramatiskt än många icke-omskurna tror.

Pumita sa...

"Jag tycker förresten detsamma om religion."

Det gör jag också, men som förälder överför du ändå dina värderingar på barnet och påverkar det i den riktning du önskar att det ska vandra.

Anonym sa...

Pumans dotter - Du menar på fullaste allvar att barn ligger utan blöja i ett sterilt sjukhus under den tid läkningen tar? Låt oss säga att det tar en vecka om inga komplikationer tillstöter.
Vad ger man till spädbarn så de naturliga kroppsfunktionerna upphör?
Jag vill gärna se en officiell text om hur det går till (eftersom jag bara läst om hur det går till på amerikanska sjukhus) så om någon har länktips tackar jag och tar emot.

Pumita sa...

Salt: Det där första kallar jag för hårklyveri... När det gäller länktips kan jag tyvärr inte hjälpa dig med det, du får väl googla. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att jag vet hur det går till inom svensk sjukvård.

John Eje Thelin sa...

Om man tänker sig föräldrar som låtit hugga av lillfingret på sina barn och sen intervjuar dessa barn i vuxen ålder så kan man nog räkna med att de inte saknar lillfingret, för allvar glit talat; hur viktigt är det?

Är du för lillfingerkapning för de föräldrar som önskar det, Puma?

Biggles sa...

Pumas Dotter: Du tycker inte det är en stor sak. Men skulle du själv kunna tänka dig att låta någon skära i ditt underliv? Som direkt jämförelse skulle du ju kunna avlägsna huden som täcker din klitoris. Det är den fysiologiska motsvarigheten till förhud. Hade du kunnat tänka dig det? Som kille tycker jag inte det verkar vara en stor sak. Det är ju bara en liten hudflik. Det är ju dessutom mer hygieniskt, eftersom det samlas smegma under denna hudflik.

Själv är jag väldigt fäst vid min förhud, eftersom det är en stor del av min sexualitet. Jag skulle aldrig i världen vilja skära bort den med tanke på den sexuella glädje som förhuden skänker mig. Och det tror jag faktiskt dom flesta håller med om. Om du frågar omskurna män kommer du få olika svar. Många känner inte till något annat, och då är det svårt att ha en neutral åsikt. Vissa tycker det är bra. Andra känner sig kränkta och försöker återskapa sin förhud på olika sätt. Men det måste vara upp till var och en att bestämma om detta i vuxen ålder, och inte upp till föräldrar som på tveksamma kulturella / religiösa grunder bestämmer detta.

Anonym sa...

Det känns som Pumans dotter fegar ur och undviker att svara på Biggles' fråga 11/3 18:29, så jag ställer den igen som jag uppfattar den: Är det OK med omskärelse av småflickor eftersom "föräldrar vet vad som är bäst för deras barn"?

Pumita sa...

Johnny: lite motvind har väl ingen dött av.

Kära nån vad lättprovocerat det var här då... Vanliga omskurna män som har levt med den här traditionen i hela sitt liv höjer på ögonbrynen! What´s the big deal?

Biggles: Nu var det inte mitt underliv det var frågan om... det diskuterar jag dessutom inte under några omständigheter i bloggvärlden så don´t even try to go there.

John Eje Thelin och ban~ken: Ni läser mina kommentarer som fan läser Bibeln och försöker stoppa ord i min mun. Jag skrev: "Det är många saker föräldrar bestämmer åt sina barn och jag ser inget fel i det så länge det är vettiga beslut". Att sy ihop en liten flickas underliv och sprätta upp det när karln ska till tycker inte jag heller är ett vettigt beslut om man nu måste gå till ytterligheter för att hämta exempel. Men det kan, enligt mig och många många andra, inte jämföras med omskärelse.

Vaddå fegar ur förresten?! En har väl ett jobb att sköta också.

Nu är det här färdigdiskuterat för min del. Jag har ingen lust att bli en spottkopp på stationsvaktens blogg. Over and out.

Anonym sa...

Det är fullt förståeligt att du drar dig ur debatten när argumenten tryter och du inte kan eller vill svara på frågan. Fint demagogiskt knep att låtsas som om vi pratar om infibulation, den grövsta formen av kvinnlig omskärelse (och mer därtill). Det gjorde vi inte, åtminstone inte jag. Jag jämförde könsstympning av pojkar med den vanligaste formen i arabiska sammanhang: borttagning av klitoris och/eller vävnaden som skyddar den. I båda fallen tycker föräldrarna att de ska få bestämma. I båda fallen är det genital stympning av individer som inte får bestämma själva. "Fega ur" syftade på att du inte svarade på hans fråga. Ditt jobb till trots lade du ju in en kommentar efter att han hade ställt sin fråga utan att svara på den.

Pumita sa...

Amen!
Du har fått din fråga besvarad så vad gnäller du om? :/

Anonym sa...

Ja, även om jag blev tvungen besvara den själv. Och svaret är att det är fel att utsätta barn för stympning genom omskärelse, oavsett kön. Det var bra att vi nådde konsensus om det här.

Anonym sa...

Jag är omskuren för 38 år sen. 3 år gammal då. Jag har ALLTID uplevt att det varit käpprätt åt helvete!
Den som påstår något annat tror jag ljuger för sig själv.

Nu har jag hållit på med "Foreskin Restoration" i 2 år och har flera år kvar. Det är skitjobbigt, men kuken blir så mycket bättre!

Skaffa en förhud innan ni påstår att det fungerar så bra utan.

stationsvakt@gmail.com sa...

Anonym: Hoppas restorationen funkar. Tror jag såg nåt på tv om sånt. Tyngder var visst inblandade.

Anonym sa...

Som jag har förstått det är det skillnad på manlig och kvinnlig omskärelse. Vid kvinnlig omskärelse tar man även bort klitoris, vilket skulle vara motsvarigheten att kapa ollonet på en kille. Vid manlig omskärelse tar man bort den där slappa hudfliken öfver ollonet som kan vara i vägen för vissa..

stationsvakt@gmail.com sa...

Anonym: Det finns olika grader av kvinnlig omskärelse. Den du beskriver är bara den värsta.