söndag, mars 11, 2007

Varning DN-läsare. Det är metabloggning

Den nigeriansk versionen av Hollywood kallas Nollywood.

Så skulle den här posten ha börjat. Jag tänkte att namnet lät lite väl styltigt, och fick då idén om att jag skulle kolla upp hur många liknande styltigheter jag kunde hitta. Bollywood är det kändaste, naturligtvis, och så har vi ju vårat eget Trollywood.

En bra idé tyckte jag, eftersom jag hade suttit en stund framför datorn - bloggsugen men inget att blogga om. Så jag gick in på Google för att leta.

Samtidigt tog jag en flukt tillbaks in i DN-artikeln, och såg att ett par bloggare hade Twinglat den. Jamen så typiskt. DASAI skriver:
Men måste filmindustrin i varje annan ort där det görs fler än en film döpas av fantasilösa rubrikmakare enligt den trista formeln initialljud + ollywood?

Fan! Han skriver det jag hade tänkt skriva - och bättre. Jag hade till exempel inte gjort kopplingen nollbudget till Nollywood. Jag tänkte att det började med N eftersom Nigeria börjar med N. Sedär, nu fick man känna sig lite spånig också.

Samtidigt är det en läxa. Alla som har Twinglat en DN eller en SvD-artikel vet att det blir fler läsare, och man kan inte räkna med att de är lika trevliga och överseende som andra bloggare. Läxan är att man ska läsa igenom artiklarna man tänker blogga om.

En intressant grej: En sån här post är ju metabloggning - den har blivit det. Jag älskar metabloggning, och eftersom jag inte är särskilt unik, så antar jag att andra bloggare också gör det, eller åtmintone gillar det. Men hur är det med läsare som kommer hit från en tidning?

Risken kanske finns att de blir bortskrämda för alltid. Nu kanske någon säger att det inte går att skrämma bort någon från bloggar, då en blogg egentligen bara är en blogg till namnet, och kan se ut som och handla om vad som helst. Men lyssna här.

Häromdagen träffade jag på en blogghatare. Han hade läst något om att "Internet håller på att ta slut". Antagligen handlade det om bandbredd och sånt, men han gjorde en direktkoppling till bloggexplosionen. Han fick det till att bloggar sabbar nätet. Han var i och för sig osäker på om han någonsin hade läst nån blogg, men han var jäkligt säker på att han hatade dem, och att någon borde ta bort dem.
---
Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Int behöver du känna dig spånig int. N:et står ju för Nigeria. Kopplingen till "noll" gör de ju förstås inte i Nigeria, det är bara töntar som jag som finner det anmärkningsvärt. Jag har börjat tro att namngivning med slutledet "-ollywood" är en besvärjelse mer än något annat. Se hur det gick för Hollyhammar där man på grund av existerande H-initial nödgades försöka med en annan variant: "I Hallstahammar låg Hollyhammar, som var inspelningsplats för 'såpoperan' Vänner och fiender. Inspelningsbolaget drog sig dock ur verksamheten. och kommunen förlorade ca 90 miljoner kronor." (Svenska Wikipedia: Hallstahammar)h

stationsvakt@gmail.com sa...

ban~ken: Dollywood verkar funka i alla fall. Skönt det. :-)

Anonym sa...

Hollyhammar tänker jag med... men jag blev nyfiken på vad DN journalisterna gjorde i Nigeria. Semester eller tänker de gräva i Shells smutsiga oljeimperium där?

Anonym sa...

Josephine i den Haag: De kanske hade satsat pengar genom ett sånt där Nigeriabrev och reste dit för att träffa sin affärspartner.

Anonym sa...

Jag har funderar på metablogging och twingly, ibland känner man att man inte vill tipsa om det intressanta på dn/svd för att en massa användare kommer hamna på min blogg från dn/svd och få ett dåligt intryck då det inte stod något mer av intresse.

En lösn. skulle kunna vara att twingly la till stöd för att hoppa över vissa länkar. T.ex. genom att sätta en tag på länken.

tag="meta" eller likn.

Anonym sa...

"Dom kommer hit och snor våran bandbredd". !

Att internet håller på att ta slut var något nytt för mig. Till och med att internet är ett internet.

Jag ser två sannolika förklaringar: din blogghatare menar att IP-adresserna håller på att ta slut. Lugnt, detta löser sig med en ny version av IP.

Eller så avser blogghataren ett allmänt kulturellt förfall på nätet, och där lutar jag åt att dela uppfattningen, men då avseende på samhället i stort... och inte utifrån en konservativt kristen utgångspunkt utan snarast en revolutionärt messiansk.

stationsvakt@gmail.com sa...

josephine: Så länge de inte skickar nigeriabrev ska man inte klaga.

nsg: Låter väl krångligt ... fast kanske inte för nån som sysslar med sånt.

håkan: Han var nog mest rädd att hans kära youtube, som han nyss har upptäckt, ska försvinna.

Unknown sa...

sen har vi ju kollywood med tamil språkig- och tollywood med tegulu språkig indisk film

stationsvakt@gmail.com sa...

Jenny: Listan är oändlig, verkar det.