tisdag, maj 29, 2007

Det är Twinglys fel

Jag tror det var hon som sade det i nån post nyligen, minns inte säkert, att bloggare har slutat länka till varandra. Det är Twinglys fel. Jo - jag känner det själv. Jag har blivit en tristare bloggare sedan Twingly kom. Många andra - gamla godingar - har också gått mot det trista.

Det är åtminstone lite så det känns just nu. Det kan också vara en släng av bloggtrötthet. Men Twingly är lite av en skurk där. Det är ju klart man blir beroende. Man märker att man får ett mångdubblat besöksantal de gånger man twingar. Och även om man innerst inne vet att de flesta som hittar till en via SvD och DN bara gör en blixtvisit för att aldrig mera återkomma, känns statistiken skön att se på.

Man har helt enkelt blivit en knarkare. Knarkare lever för sina korta kickar, men de är fan inget nöje för sin omgivning. Nu har ju inte jag läst Sigges "Varulvsvalsen", men jag har läst om den, och jag tror att det går att överföra handlingen till Twingly-style (fetningarna är mina ändringar):

Rebecka har just firat sin bloggs tvåårsdag och börjat på sin drömpost när hon plötsligt och oväntat dras in i tungt Twinglymissbruk. Hennes chockade medbloggare vädjar till henne att lägga in sig för avtwingling och söker desperat hjälp hos bloggportaler och andra bloggare. Deras dator förvandlas till en pingcentral, och de kastas mellan hopp och förtvivlan. När Rebecka ännu en gång sviker ett löfte brister det för dem och de inser att hela bloggosfären är på väg att rasa samman.

Det kanske inte är illa, men sant är ändå att Twingly ÄR ett knark som har fått konsekvenser för hela bloggosfären. Jag har inte, och har aldrig haft någon missbrukarpersonlighet, men även jag har som sagt börjat snorta pinglinor till Twingly.

Samtidigt är Twingly en av de roligaste saker som har hänt bloggosfären. Jag tror att det går att vara en brukare av Twingly, och inte en missbrukare, om man bara håller i tyglarna lite - håller igen. Jag lovar att försöka. Om jag misslyckas - missbrukar istället för brukar - kräver jag en äkta old school konfrontation på nästa bloggöl. Och jag ställer gärna upp i en sån mot nån annan också, om det skulle behövas.
---
Andra bloggar om: ,
---
Förresten, jag skrev ju att det länkas allt mindre till andras bloggar. Bot och bättring, alltså. Här är en intressant post.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Och här är en annan intressant post:
http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/120207091950_uppkopplad_och_nerdekad.html

rigg sa...

själv har jag precis mejlat dn och frågat varför inte en av mina twinglypingade bloggposter finns med i deras lisa. känner mig abstinent!

Plastfarfar sa...

Min blogg är ju rätt så nischad och har en besökarskara därefter. Just därför kan jag faktiskt konstatera att en Twingling faktiskt kan ge en stammis eller två till i statistiken.

Maria sa...

Men hörru Johnny... vad det bloggas lite här då...

hihihi

Anonym sa...

Det är oerhört sällan jag kunnat länka till något i svd eller dn från literoligare.se så jag känner inte igen detta, även om jag tror på att det säkert är som du beskriver. Trist.

Anonym sa...

Hmm, om Twingly är som knark så kanske jag ska prova det igen... Jag blev ju lite besviken senast jag provade det.

stationsvakt@gmail.com sa...

ingemar: Det VAR det.

rigg: Jag har märkt att det ÄR så ibland. fattar inte varför.

pf: Ja, med en nishblogg är det ju så. Vad bra.

maria: Mycket att göra - handhar just en kör på 600 pers.

tommy: Du får göra något roligt av nyheterna själv, typ göra en animerad gif eller nåt. Så har jag gjort nån gång.

berka: Andra gången gillt.

Anonym sa...

jag skyller inte på hammaren när jag slår mig på tummen.

stationsvakt@gmail.com sa...

bengt: Tyvärr uppvisar JAG såna tendenser. :-(

rigg sa...

Jag har hittat felet!

Hoppas jag!

Anonym sa...

Tänk på de extra besökare du får av Twingly som människor som gått vilse - därför att du satt ut missvisande skyltar : )

Besökarna är en skenvärld. Precis som knark.

Anonym sa...

Nästa bloggöl? Det var en bra idé. Borde infalla före midsommar, men inte samma vecka som nationaldagen eller skolavslutningarna. (Blev det några alternativ kvar nu?)

stationsvakt@gmail.com sa...

Rigg: Jag ansträngde mig att förstå det där. Det kanske funkar, men känns rätt jobbigt att kolla upp länkarnas rss innan man pingar. Men smart hittat av dig om det stämmer.

paradigm: Jag vet - alltför väl. Men ibland lyckas jag glömma det.

håkan: Borde infalla på en helg, åtminstone.

rigg sa...

kort sammanfattat: passa dig för att kopiera artikel-länken om du har gått direkt på artikeln med en rss-läsare!

stationsvakt@gmail.com sa...

Rigg: Det är ingen risk ändå. Jag kör inte tidningarna genom rss-läsaren, utan bara bloggar.

rigg sa...

chefen på dn.se konstaterade just per mejl att teknik inte är hans grej så han bollade vidare till webbmästaren.

stationsvakt@gmail.com sa...

Rigg: Bra att DU tar tag i det här. Många har nog undrat, men inte orkat engagera sig.

Anonym sa...

Vadå missbruka, vadå "använda sig av Twingly"? Jag använder mig inte av något mer än att det händer att jag länkar till en artikel i DN eller SvD ibland (dock mer sällan numer, sedan andra bloggare förhånat dem som använder sig av detta fula knep för att få besökare).
Det visar sig att jag får fler besökare från DN och SvD de dagar jag länkat dit, men pingat?? Vet inte ens vad det är för något, gör jag det när jag länkar eller?? För något annat göra jag definitivt inte.

stationsvakt@gmail.com sa...

Kerstin: Det kanske är så att Twingly suger åt sig en ping automatiskt.