måndag, juni 11, 2007

Kommentarer

Jag gjorde ett litet experiment för ett tag sedan. Jag kommenterade. Jag kommenterade här och där på bloggar jag inte brukar kommentera på och på bloggar jag inte visste fanns. Bara små kommentarer liksom.

Jag är själv en ganska dålig kommenterare. Trots att jag vet att det är just kommentarerna som är kittet som håller samman bloggosfären, är jag rätt dålig själv. Trots att jag vet hur kul det är att få kommentarer.

Så jag gjorde det. Det blev en liten bunt, och det var inte helt lätt att hålla koll på var jag hade kommenterat. Fick jag svarskommentarer? Nix, för det mesta inte.

Jag svarar alltid på kommentarer. I stort sett alltid - utom när det inte går att svara, eller när det har startat en kommentarskedja jag inte hänger med eller är inblandad i längre. Det är viktigt att svara.

Vissa bloggare skriver så fruktansvärt intressant, eller är så fruktansvärt intressanta som personer själva, att de kan kosta på sig att inte svara. Det finns några såna. Men jag själv och de flesta med mig är inte såna människor eller bloggare. Vi borde svara. Varför annars ha kommentarer över huvud taget?
---
Andra bloggar om:

32 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Intressanta eller inte, men de bloggare som har förhandsgranskning på kommentarerna borde väl ändå svara på det de godkänner?

stationsvakt@gmail.com sa...

PF: Eller hur - halva jobbet är ju liksom redan gjort i och med det.

Anonym sa...

Jag upplever det som ohövligt att en bloggägare kommenterar en kommentar, det känns som typ att människan måste ha sista ordet eller nåt. ;-)

Anonym sa...

Det går i perioder hur mycket eller lite jag kommenterar. Ang att svara på kommentarer är jag kluven - det positiva är ju att den som kommenterat blir "sedd", men samtidigt blir det ju lätt så att man bara skriver för att skriva något. Ordbajseri alltså.

Anonym sa...

mrarboc! Vilket namn...
Jag upplever inte Johnnys kommentarer till mina kommentarer som "ordbajseri". Däremot upplever jag honom som en "försiktig gen eral" som inte i onödan gör sig till ovän med "folk"...
M v h Molly Ginger.

Slubbo sa...

kommentera kommentarer beror väl på kommentarens karaktär: är det exempelvis en fråga eller en öppning för diskussion/munhugg: ja; är det en kommentar av typen "håller med" eller "bra skrivet" verkar det som bortkastade tangenttryck.

Magnus Carlbring sa...

allting är mögligt:

inga kommentarer

håller med

bra skrivet

tyskctnaden är den största friheten

med vänelig hälsening från den feruktansvärda anonymosaurien det säjer jag nu

yo

Anonym sa...

Jag tycker du, Johnny, är exemplarisk när det gäller att svara på kommentarer och det är jätteroligt när det blir en liten dialog med dig. Dina blogginlägg inbjuder ju också verkligen till kommentarer. Det är en av orsakerna till att din blogg är en av mina favoriter.

stationsvakt@gmail.com sa...

mickey: Ah! Så kan man ju också se det.

mrarboc: Jo, ofta blir ens egna svarskommentarer lite trista. Men det känns ohövligt att inte svara.

Molly: Du har rätt i att jag är försiktig. Dessutom är jag den värsta PK:aren jag känner.

embryo: feruktansvärda - en sevärd frukt.

Ullah: Dessvärre är kommentarerna ofta mer genomtänkta än det jag skrev, och då hamnar jag liksom i kölvattnet på kommentarerna.

Anonym sa...

Tjo. Tror att en av dina testkommentarer hamnade hos mig.

Anledningen till att jag själv inte svarade var precis det slubbo nämner att det inte fanns ett naturligt svar på din kommentar "Otroligt häftigt!".

Tack förresten, jag blev ju glad över att få se en kommentar från dig hos mig oavsett om jag svarade eller ej. =)

stationsvakt@gmail.com sa...

Kchick: Jag läser alltid din blogg, men brukar som sagt inte kommentera. Men när jag såg den posten var jag helt enkelt tvungen att utbrista "otroligt häftigt". Jag väntade mig inget svar - jag var tvungen eftersom jag älskar dammar och fördämningar. Det kliar i grävarfingrarna när jag ser sånt.

Anonym sa...

Ja, man så kan man se det :)

Anonym sa...

Johnny: jag gillar dina svar på kommentarerna, genomtänkta eller inte.

Anonym sa...

Personligen tycker jag att det är trevligt när mina kommentarer blir kommenterade och jag försöker själv att komma ihåg att kommentera andras kommentarer hos mig. Men ibland kan jag omöjligen komma på något. Det brukar också gå bra.

stationsvakt@gmail.com sa...

Mickey. Ja så kan man se det :-D

Ullah: Tack.

Frk: Ja man kan hoppas att de bloggar man läser ändå vet om att de blir lästa.

Anonym sa...

Jag tänker ofta att jag vill kommentera din blogg eller någon annans, men så ångrar jag mig lika fort. Jag är nog inte riktigt van vid att umgås på det här sättet. Och jag får sällan kommentarer trots att den blir läst då och då. Jag svarar alltid. Det är ju det som är en möjlighet till kontakt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Dana: Det ÄR svårt att kommentera. Desto mer credit till de som gör det.

Anonym sa...

Jag får inte kommentarer så ofta, men när jag får det (blir jag jäääätteglad!) så svarar jag.
Det är vanligt hyfs tycker jag. :)

Jag kommenterar på ett fåtal bloggar som jag återkommer ofta till, då är det lätt att se när man får svar. Det finns bara en blogg jag kommenterar på som inte kommenterar tillbaka, men det gör inget.. Jag fick en länkning.. :D

Anonym sa...

Johnny:
jag tycker också det är roligt att få svar när jag kommenterar och får jag aldrig svar slutar jag att kommentera på den bloggen till slut. Allt måste förstås inte bli besvarat, men i alla fall något av ens´ kommenterarer.
Jag tycker att du är föredömlig som svarar för det mesta. Försöker göra samma sak, svarar inte på precis alla kommentarer dock.

Plastfarfar sa...

Vhcfan nuddade vid det lite heta ämnet: Hur många kommentarer läggs inte för bara för att få länkningar och fler besökare till en själv?

Anonym sa...

Jag är också dålig på att kommentera. Det vill säga, jag är dålig på att kommentera hos folk jag vanligen inte kommenterar hos (som här till exempel ;).

Försöker alltid att svara på kommentarer jag får även om det kan vara svårt att komma på något vettigt att svara ibland. På så sätt vet ju den som kommenterat att jag läst den han/hon skrivit.

schmut sa...

jag glömmer ofta bort att svara på kommentarer...jag läser dem, tänker och sedan glömmer jag bort. jag har en hönshjärna.

rigg sa...

Jag svarar på (nästan) alla kommentarer, det händer väl ibland när någon gör en andra eller tredje kommentar på samma inlägg utan att tillföra något nytt som jag inte svarar. Eller när vimsiga jag helt enkelt glömmer bort att svara (läser ofta kommentarerna på mejlen i mobiltelefonen och då blir de ju markerat som "läst").

Jag går ofta tillbaks till bloggposter jag har kommenterat också och tittar efter eventuella svar och läser nya kommentarer.

Ett bra sätt att hålla koll på sina kommentarer hos andra är med coComment. Funkar som andra saker bättre i firefox än IE, funkar på de flesta bloggportaler förutom passagen.

Anonym sa...

1. det är roligt att vänta på ditt svar & vad kan det vara (?), väldigt roligt faktiskt
2. (som borde vara ett) du skriver (du & en till, enda nästan bloggarna jag läser) så att jag MÅSTE KOMMENTERA (stackars dig??); fingrarna glöder & hjärnan (borde kanske vara i omvänd ordning.. )
hej så länge :) lovisa i sommarnattens leende, jag jobbar

stationsvakt@gmail.com sa...

vhcfan: I ditt fall är det som med
http://josephzohn.blogspot.com/
sport, sport sport. Man misstänker att det rör sig om trevliga människor ... men all denna sport motsäger detta. ;-) ;-) ;-)

kerstin: Bra, då tänker vi samma. :-)

pf: Inte så många .... väl?

aradil: Visst är det så - man måste underhålla samvaron.


Schmut: Du är förstås ändå förlåten. :-)

rigg: Fan, jag vill också kunna använda mobilen till bloggsaker. Funkar sånt med ett kontantkort?

lovisa. Inte stackars mig.
Aha, du jobbar - stackar dig.

Anonym sa...

Plastfarfar: Om du inte hade kommenterat här hade jag aldrig hittat din blogg. Det hade varit tråkigt.

rigg sa...

Mejlen borde du kunna kolla lätt, antar att du har internetåtkomst från din mobil men det kan vara en del inställningar som behöver göras. Du har ju gmail om inte jag missminner mig. Har du en hyffsat ny mobil kan du nog installera gmail-programmet på den (kolla deras startsida).

Att läsa bloggar (eller kommentera) med mobilens webbläsare är dock så krångligt att jag bara gör det i nödfall...

stationsvakt@gmail.com sa...

Rigg: Hmmm... jag väntar nog till nästa mobil jag köper, och låter säljaren stå för inställningarna.

Anonym sa...

Johnny - *garvar*
Jag är oerhört trevlig för det mesta, trots att jag är sportnörd. ;P

Rigg - tack för tipset! :)

stationsvakt@gmail.com sa...

vhcfan: Det vet jag att du är. :-)

Karin sa...

Jag tycker också att man kan kosta på sig ett svar.

stationsvakt@gmail.com sa...

KLV: Såvida man inte är superduperpoppis med en miljon kommentatörer kan man ju kosta på sig det. Känner dock inga såna.