tisdag, juli 10, 2007

En mblogg-npost

[..] det är fullt möjligt att nya språkljud smyger sig in. Engelskans w som i water ligger här bra till i prognosen, men även i dag ganska okända ljudkombinationer som mb och nd som förekommer i afrikanska språk kan dyka upp.
DN Kultur skriver om hur framtidens svenska kommer att låta. Okej att staccato-pratande redan har slagit igenom hos många yngre (låter inget vidare i mina öron), men att man skulle börja köra med mb och nd låter rätt otroligt. Jag kommer i alla fall aldrig säga att jag är en mbloggare (fast lite halvt inkonsekvent nog är jag ju en vloggare).
---
Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man säger ju faktiskt ofta "mim bror" när man snackar, men den sortens skarpa mb som finns i t ex Zulu tror jag inte heller kommer.

Anonym sa...

Vad sägs om orden "tambur" och "tand"?

Anonym sa...

Det ovanliga i svenskan är väl att inleda ett ord med två konsonanter som till exempel mb, inte själva kombinationen.

Anonym sa...

Min favorit när det gäller satsförkortning är den treårige killen som sa till sin pappa "Play RRRR Bartok!" ("Vi leker lejon, och så kan vi väl spela den där Bartòk-skivan!") Eftersom fadern var språkforskare bevarades uttrycket. Här har "play" faktiskt två innebörder:leka lejon och spela skivan.

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: ... Shit! Jag säger faktiskt mim bror jag med.

anonym/magnus: Mit i meningar och ord räääknas ju inte.

Ullah: Just så.

Hanna sa...

Alla säger mimbror. Att det är så lär man sig på varje grundkurs i lingvistik/fonetik, på alla grundkurser i språk öht. Det skrivna språket representerar det talade, men de tu överensstämma icke.

stationsvakt@gmail.com sa...

ondskan: Nä, de överensstämmer icke alls. :-)

Anonym sa...

Och alla säger em bil för En bil. Men inte e mbil. Om svenskar lär sig att säga nd kan de då uttala Youssou Ndour rätt istället för Josso Enn-dor och fotbollsspelare kan identifieras på namnet och inte bara på tröjan.

stationsvakt@gmail.com sa...

Vajlan: Jo, vi kanske har det i oss därinne nånstans.