lördag, augusti 11, 2007

Mångfaldsnegativ

Vi satt här och snackade om främlingsfientlighet. Jag vet inte hur det är nu för tiden, men jag minns att förr så nämnde nyheterna aldrig Sverigedemokraterna utan att först säga "Det främlingsfientliga partiet". Nu ska jag märka ord.

En brasklapp först. Jag röstar på Miljöpartiet. Jag anser att miljön går före både invandring, jobb, skatter och rättvisa. Vad miljöpartiet tycker om frågor förutom miljön bryr jag mig inte så mycket om. För mig kunde Miljöpartiet lika gärna få vara ett enfrågeparti*. Och ju mer hardcore, desto bättre. Det var brasklappen.

Jo, ordet främlingsfientlig är missvisande, tycker jag. Att vara främlingsfientlig tycker jag låter som om man ogillar människor - bara för att de inte råkar vara svenskar, men ändå befinner sig här. Ordet främlingsfientlig är för hårt.

När jag har pratat med folk som säger: "Jag ska rösta på Sverigedemokraterna" och jag frågar: "Varför?" så brukar de förklara. Det jag då får ut av förklaringen är att de egentligen inte har något emot andra folkslag alls, utan det är känslan av mångkultur de stör sig på.

Egentligen liknar det känslan man ibland läser om att folk har om HBT-frågor; att det är något som har tagit över; "Fan, ALLA är bögar nu för tiden - de har tagit över allting. De har makten över allt, liksom" Det är en känsla som bara är känslomässig, eftersom de inte har tagit över; de är för få för det.

Det är samma med invandringsfrågan - om det mångkulturella - mångfalden. De som beskrivs som främlingsfientliga är egentligen inte fientliga, utan har känslan av att Sverige, som de identifierar ordet, håller på att försvinna - håller på att tas över av någon slags mångkultur. Alltså; Mångkultur = inget Sverige.

Det är alltså ordet jag är ute efter. Ordet främlingsfientlig är för snävt. Självklart finns det människor som är fientliga mot invandrare. Jag har absolut ingen aning om ifall Sverigedemokrater är beskaffade på det viset. Jag vet inte, helt enkelt.

Men vad jag tror att jag vet är att Svenne Banan, därute, han som tänker rösta på Sverigedemokraterna i nästa val, han är mer emot "mångfalden" (vad det nu är) än själva invandrarna. Ett bättre ord - eller snarare, ett till ord - vore: "Mångfaldsnegativ".

Låter jag förvirrad? Har jag fel? Kanske - ofta har jag det. Jag ser att jag har förklarat alldeles för långt. Trasslat in mig i saker. Varför då, kan man fråga sig. Jo, för att jag inte vill få kommentarer om att: "Heja, du är en av oss", och att det är svårt att förklara sånt här. Egentligen ville jag bara lägga till ett ord som fattas.
---
Andra bloggar om: , ,

*Jag överdrev rätt friskt. Jag står åt vänster på skalan. Jag anser att vi verkligen lever i ett klass-samhälle.

9 kommentarer:

Kléen Tröst sa...

Menar du att man inte är emot invandrare i sig, utan emot MÅNGA invandrare? Så kan det väl vara.

Själv gör jag det enkelt för mig och låter bli att göra skillnad. Jag tycker alla kan dra åt helvete, såväl Svenne Banan som blatter och bögar.

stationsvakt@gmail.com sa...

m: Låter som en hyfsad inställning,tycker jag.

carpediem sa...

Jag tycker isåfall att ordet främlingsrädd är mer relaterat till den känsla som nämns. Att folk i allmänhet är rädda för det som är okänt. Det som är främmande. F-r-ä-m-l-i-n-g-s-r-ä-d-d-a...

stationsvakt@gmail.com sa...

carpediem: Nja .. i vissa fall är det nog så. men det var inte riktigt det jag var ute efter ändå.

Martin Klasch sa...

Är du klassamhällesfientlig eller bara lite allmänt klassamhällesnegativ?

Unknown sa...

Intressant inlägg och en annorlunda reflektion över Sverigedemokraterna – vilket är bra.
Då jag har diskuterat med Sverigedemokrater kring mångkultur så hävdar dem att de istället vill ha monokultur. Där förklaringen, enligt SD, är att monokultur innebär att den svenska kulturen är härskande men att andra kulturer kan leva vid sidan om dock med en begränsad ställning, dessvärre kunde jag inte diskutera vidare i deras bloggar eftersom när jag gick in med välgrundade invändningar blev dessa inte publicerade. Ditt resonemang ligger i en ganska rimlig riktning.

Den drivande kraften för SD och dess framgångar, att spela på rädslan om främlingen i samhället och en uppfattning om att deras budskap är förträngt av etablissemanget oftast under parollen ”PK”. När det i verkligheten är väldigt lite substans i deras budskap med mycket svaga och undermåligt byggda argument.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Nånstans där mittemellan, tror jag.

theman: Antagligen är det rätt svårt att komma med kritiska och/eller färska uppfattningar på bloggar där ett synsätt råder, både på den sidan och den motsatta.

Anonym sa...

Att lägga kraft, tid och resurser på att motarbeta andra kulturer i sitt land låter väldigt effektivt för att behålla och utveckla sin egen ;-)

stationsvakt@gmail.com sa...

Mickey: Smart sagt.