söndag, augusti 12, 2007

Nu börjas det

Henning Mankell om Ingmar Bergmans död (Aftonbladet 1/8-2007).
Men kanske det ännu är för tidigt? Först måste hyllningståget rulla innan de mer sammansatta bilderna kan få utrymme. [ ... ] Först kommer hyllningarna, smekningarna, sen kan mycket väl huggtänderna komma fram.

Det tog några dagar, och nu börjas det.
---
Andra bloggar om: , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jätteintressant. Fast jag tycker hon talar väl om honom trots allt, och hugger mot det fega kulturetablissemanget.

Anonym sa...

Johan, jag måste säga att jag är förvånad över din attityd. Du avfärdar Ingmar Bergmans nazisympati som något som "det börjas om", ungefär som om det vore trams.

Och precis som ovanstående kommentar säger så handlar Maria-Pia Boëthius artikel inte om Bergman själv, i första hand (han har ju erkänt sitt förflutna), utan om den fega revisionistiska kultur- och journalisteliten som velat tysta ner det hela.

Jag är faktiskt förvånad över tonen i ditt inlägg.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Jo .. jag läste det faktiskt inte. Men nu börjar i alla fall tokhyllningarna tystna.

per: Jag tyckte inte att jag hade nån ton alls, egentligen. Men okej, man kanske kan säga att hyllningrna börjar nyanseras nu?

Anonym sa...

Definitivt!

Anonym sa...

Kommersen är i full gång. Snart kommer Ernst Brunner påstå att Ingemar Bergman var en homosexuell psykopat.

Man kan dividera om i vilket syfte Boethius anser sig skriva men sensationsfaktorn är rätt iögonfallande. Hon blundar väl för sin egen sensationalism ungefär lika mycket som kultureliten blundar för Bergmans nazisympatier.

Anonym sa...

Jag tycker inte heller att du hade någon särskild ton. Och nu väntar vi på att tokhyllningarna till Lars Forssell också skall nyanseras. Var de där häckande svalorna egentligen så geniala?

stationsvakt@gmail.com sa...

per: När det kommer till kritan var det en ganska intetsägande post.

paradigm: Allt jag vet om henne är att hon har varit ihop med Ulf Lundell (åtminstone har jag för mig det), och att hon ser lite tröttrufsig ut jämt.

Ullah: Jo det är de - fantasieggande.

Anonym sa...

re Per
Det är trams. Hela debatten om Hitler och nazism, Stalin och kommunism osv osv är trams om man ägnar sig åt floskler och sentimentalt dravel. Så länge man inte ställer de ansvariga inför rätta för 1900-talets stora brott och folkmord så är det bara trams vi ägnar oss åt. Vem betalade för revolutionen i ryssland 1917? vem betalade för valet i tyskland 1932?

Kléen Tröst sa...

Vänta nu, Maria-Pia beskyller kultureliten för att vara feg för att den censurerat Bergmans åsikter. Men när hon själv gör det, så är det av respekt? Så hon har bara varit hederlig, respektfull journalist men kultureliten saknar ryggrad? Check.

Anonym sa...

Paradigm: visst märks det att Boethius inte vill kännas vid sin sensationalism (och orsaken till att Bergmans nazistsympatier inte blev stor i tidningarna på 90-talet är ju helt enkelt att han outade den själv i laterna Magica: gamla nyheter).

Tråkigare är det ju att MPB stångas för ett moraliserande kulturklimat där 25 år gamla synder vädras hela tiden och där man gubevars inte får ha några märkliga åsikter som man inte vill stå io tv och försvara. Jag använder aldrig uttrycket PK i en diskussion, men just här ter sig Boethius väldigt plakatmässig.

Martin Klasch sa...

Jösses! Det är gammal skåpmat! Har man inget som pekar på att han skulle varit influerad av Nazi-Tyskland även efter kriget vare sig privat eller i sin filmiska och litterära gärning är det ju fullständigt ovidkommande, särskilt i samband med hans död. Är det så j-a fel att man framför allt tar upp det positiva med en nyligen avliden människa? Vi som lever har all tid i världen att gräva efter mer skit än den han redan nämnt i sina memoarer.

stationsvakt@gmail.com sa...

Allt jag kan säga är: Ju torftigare post - desto bättre kommentarer.

Anonym sa...

Journalister (och vissa "åsiktsskribenter") har över huvud taget en uppövad förmåga att skriva så att berömmet får en underton av att kladda ner eller reducera föremålet, och det är väl det Boethius visar upp här: hon hyllar retoriskt Bergman för hans ärlighet men vill samtidigt kedja fast honom vid den här nazidiskussionen för all framtid. En del tyska inlägg efter Günther Grass avslöjande om sian månader i Waffen-SS hade samma underton av "fan, äntligen ska det ges igen för gammal ost".

Anonym sa...

Anonym 20.44, jag föredrar att inte kommentera ditt ganska motbjudande inlägg.

I övrigt bör också nämnas att Ingmar Bergman vid flera tillfällen och högljutt sagt, även på senare tid, att han känner ett brinnande hat för "Gamla Testamentet", och att han tyckte att Nya Testamentet och Kyrkan skulle separera sig från Gamla Testamentet.

Anonym sa...

Per: Elisabet Ohlsson (Ecce Homo) t ex är ungefär lika negativ till GT, för att inte tala om den excentriske Trelleborgsprästen Christer Kyréus - han skrev i en insändare att större delen av Bibeln, och nästan hela GT, var rappkaljja. Dom har emellertid inte blivit hängda som några kulturfaror eller antisemitiska översittare.