söndag, september 30, 2007

Medeltiden och nutiden - lika som bär

Andra bloggar om: , , , , ,
---
Det finns faktiskt en sak som är roligare än att hitta saker på märkliga vägar när man söker på nätet, och det är att berätta om sina sökvägar. Kanske inte för andra dock. Kanske är det som att blogga om drömmar. Kanske är det som att berätta en rolig historia man bara själv tycker är rolig, alltmedan man försöker få igång ett skratt genom att skratta själv. Jag vet inte.

Jag läste om att man hade hittat ett resealtare i en gammal kyrkoruin. Det var när man grävde ut "Kyrkokullen" vid Varnhems kyrka och klosterruin. Jag hade ingen aning om vad ett resealtare var för något. "Sconestenen" ska ha varit ett resealtare, fick jag reda på, men inte närmare hur man använder ett sånt.

Till slut hamnade jag på en sida, en rätt fin faktiskt, som heter Historiska Världar, och hittade gamla krigardräkter där: "En dräkt lämpad för en soldat och bösseskytt, kanske förlagd i en stor medeltida stad som Kalmar där inflytande och modetrender från kontinenten var stora under perioden."

Bösseskyttens kläder såg verkligen bekanta ut. Hans kläder visade ju att han var 1300-talets Popoppitoppare, alltså flera hundra år före våran nutida dito - Thore Skogman. Och en bild på en nutida (nåja) bösseskyttedräkt hittade jag naturligtvis inne på Thores hemsida.



Hur man använder ett resealtare vet jag fortfarande inte, och nu har söklusten sinat lite. Det får bli en annan gång.

2 kommentarer:

Nihonshu sa...

Strålande jämförelse faktiskt. :-)

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Thore är en man för alla tider.