fredag, september 21, 2007

Medeltidsbloggarna

Andra bloggar om: , ,
---
Man har sett dem i serier och på film. Men jag undrar om de någonsin har funnits på riktigt - de som går omkring i medeltiden och ropar: "[tidpunkt] and all is well!" Var det brandvakter de kallades?



Vilket jäkla jobb i så fall, och onödigt dessutom - eftersom det vore smartare (och mindre störande) att skrika ut när något inte var well. Dåtidens bloggare.

5 kommentarer:

Nihonshu sa...

Jodå - visst fanns dessa individer. Sk nattväktare. Föregångare till poliserna som hade som uppgift att patrullera (framförallt brittiska) städer från solnedgång till soluppgång. Hålla utkik efter eld, elände och brott och arrestera folk som var ute och rantade olovligt på natten. Huruvida de skrek klockslaget hela tiden vet jag faktiskt inte, det känns lite som det mycket väl KAN ha hänt lokalt - men kanske inte överallt.

Att de skrek när allt var lugnt istället för tvärtom berodde nog isåfall skulle jag gissa på att om de tystnade så visste folk att då var lede fi i staden och hade slagit ihjäl dem. Skulle jag tro iaf.

Nihonshu sa...

Lite läsning om hur det såg ut i England: http://www.oldbaileyonline.org/history/crime/policing.html
Sen fanns ju motsvarande saker redan i antikens kulturer - väktare som patrullerade städerna nattetid för att hålla koll på läget och skydda folk.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Tack. Du är en ständig källa till kunskap.

Maria sa...

Off topic! Vilken guuullig profilbild du skaffat!!! Mycket bra, jag gillar din kanin eller hare kanske det är då han har rätt långa öron!

stationsvakt@gmail.com sa...

Maria: Det är en hare.