tisdag, september 11, 2007

Vad är det för gest?

Andra bloggar om: ,
---
Bilden föreställer en pappa till en israelisk soldat. Han är upprörd och förbannad för att en raket har skjutits iväg från Gaza och exploderat på hans son och dennes soldatkompisar. Han ser ut att vilja ställa någon till svars.



Att han är upprörd är bara självklart, så det behöver jag inte uppehålla mig vid. Däremot tecknet han gör med handen. Han håller handen i en gest som man brukar se sydlänningar göra. Italienare och spanjorer, ja kanske alla söder om skåne brukar göra det tecknet när de är upprörda.

Åtminstone i filmer gör de så - håller fingrarna ihop och trycker tummen underifrån. Handen riktas mot den gestikulerandes huvud, eller pekar snett uppåt åt samma hål. Vad är det egentligen för tecken? Är det en mänsklig reflex, eller betyder det något?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Den där gesten, som jag känner den, betyder ungefär "vad är detta?/Vad är det som håller på att hända?/Så där skall det väl inte vara?", alltså kritiserande och ifrågasättande på något sätt.

Plastfarfar sa...

Du brukar hålla med om att Wikipedia Rulez, Johnny. Så även denna gång.

Nihonshu sa...

Jag har också för mig att det på något sätt ska symbolisera att man håller i något - alltid negativt/kraftfullt. För att förstärka orden man säger typ. En förstärkande rörelse helt enkelt.
Med viss reservation att det kan också vara uppkommit ur "biting once thumb". Fast jag tror mer det åsyftar en reflexmässig rörelse där ord ska förstärkas som om de vore skrivna på något.

Ungeför som muslimer som berättar på videoband att västvärlden ska lära sig ett och annat ofta håller upp ett lärande finger. Ofta omedvetna reflexer i rörelserna som de lär sig sen barnsben - precis som en indier gungar med huvudet medstämmande när vi nickar medstämmande.

Nihonshu sa...

Det är nog inte figsign. Det är mer av ett reflexmässigt tecken som sydlänningar precis som johnny säger ofta gestikulerar med. Jag har hört någon snacka om "smakar på orden" - men jag hittar inget om det nu tyvärr - inte på wiki heller. wikis artikel om gester är intressant, men inte så utförlig.

stationsvakt@gmail.com sa...

Alla: Tack så mycket. Jag förstår ungefär.

Anonym sa...

Figsign är det inte. Man håller tummen mot (oftast) pekfingret och långfingret för att sedan röra armen fram och tillbaka med bestämda drag.

Det är som Ullah säger en ifrågasättande och kritiserande gest.

"Vafan håller ni på med?! Jag vill ha en förklaring nu!"

Mina föräldrar kör med den, jag gör det mer sällan - kanske bara när jag verkligen är upprörd.

stationsvakt@gmail.com sa...

Naseer: "Rn ifrågasättande och kritiserande gest" - Den låter bra. Den tar vi.

Anonym sa...

I Israel är tummen mot övriga fingrars övre insida annars ett tecken för "vänta".

Det skulle i det här fallet kunna vara ett "Håll käften, jag är upprörd och pratar nu och du får fan vänta tills jag är klar". ;) Klassiskt israeliskt isf ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Fan nu kommer du och komplicerar. :-)
Vi får vänta tills mannen har lugnat ner sig och sonen är omplåstrad - och ringa upp och fråga honom vad han ville ha sagt.

stella sweden sa...

Undrar om man/kvinna verkligen tjänar något genom att ha annonser på bloggen?
Är det värt det?
Eller ger du Goggle den "omdiskuterade" gesten?
:)

Anonym sa...

Det betyder kort och gott: whattafuck!?

http://www.youtube.com/watch?v=BhDUJVf6IcY

ca sju minuter in. :)

stationsvakt@gmail.com sa...

stellaP: Egentligen - om man nu ska rannsaka sig själv - så förfular annonserna en blogg mer än de ger pengar. Korvörtena som droppaar in är egentligen inte värda förfulningen.

Joshua: Det lägger vi till, det är den amerikanska förklaringen.