söndag, september 09, 2007

Vi måste ta hand om det allmänna

Andra bloggar om: , , ,
---
De som frekventerar Husbybadet verkar vara ena skitiga jävlar, och otrevliga dessutom. Skitiga jävlar eftersom de badar med skitiga kallingar under badbyxorna. Otrevliga eftersom de hotar personalen som försöker påpeka det olämpliga. Och nu måste de till och med kanske bygga ett separat reningsverk. Någonting är fel.

Jag blir upprörd eftersom jag är gammal simmare. Dagligen dags i över tio års tid vistades jag timtals i simhallar. Hygienen är A och O. Spricker den spricker hela idén med allmänna simhallar. Folk måste lära sig att ta hand om det allmänna. Annars kommer allt sånt till slut hamna innanför portarna på gated communities.


(Bilden är ett montage mellan Husbybadet och den skitiga floden Ganges - där folk badar med kallingar.)

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det där har ju varit ett problem rätt länge. Ett mode som säger att det ska vara underkläder under badkläderna i kombination med att det duschas dåligt.

Läste om bakteriehalter på baden här innan i sommar, det var inte lite....

Åsa, zyrenna@zyrenna.com, http://zyrenna.webblogg.se/

stationsvakt@gmail.com sa...

Åsa: veker vara ett jäkla ställe över huvud taget. var det inte en våldtäkt där för ett tag sen förresten..

Anonym sa...

Varför vill de ha kalsonger UNDER badbyxorna?? Fattar inte vitsen... De måste väl ändå ta av det hela när de byter om? Eller går de hem blöta?! Blåskatarr?!
M v h Molly Ginger.

stationsvakt@gmail.com sa...

Molly: Antagligen måste man vara ung Husby-kille för att fatta ... om ens då.

Anonym sa...

Jag håller med dig!
och även jag funderar på varför, här hittade jag svar:
http://manolo.se/?p=796

stationsvakt@gmail.com sa...

nilla: Galet! Några kommentarer från manolo-posten:

"fillingar under e måste… känns naturligt"

"Jag kör alltid kalsonger under. Främst som försäkring ifall man skulle tappa brallorna."

"Jag kör kallingar under mina badshorts. har två badshorts och matchar alltid med kallingar från samma märke"

PGW sa...

OK jag förstår ingenting. Bör jag ha ordentlig sparkdräkt under baddräkten då "ifall den ramlar av"? I fleece då helst, fleece känns mest naturligt när man badar.

Kléen Tröst sa...

Nu kanske vi gamla dinosaurier skulle hysta ner oss litet? Vad är problemet? Vem har påstått att underkläderna är skitiga? Man kan ju lika gärna ha tagit med sig rena underkläder som man sätter på sig i samband med ombytet? Och duscha på samma vis som när man "bara" har 1 par shorts? Själv välkomnar jag idén med undisar.

Problemet är väl snarare badhuspersonals ovilja inför diskussion. Jag menar, hur kan man vara så säker på att de vanliga badbyxorna är rena och fräscha, när man direkt utgår från att badgästerna är så grisiga att deras andra plagg är smutsiga? Kan det möjligtvis vara så att ungdomarna är en bekväm grupp att skylla på när det kommer fram att bakteriehalten inte är under kontroll?

Kléen Tröst sa...

Kul montage, vill jag dock tillägga!

stationsvakt@gmail.com sa...

tpgw: Ja, sådan anbefalles hädanefter. :-)

mathissen: "Vem har påstått att underkläderna är skitiga?" - Bakteriehalten antyder det.

"badhuspersonals ovilja inför diskussion" - De blir ju hotade när de försöker.

Kléen Tröst sa...

Bakteriehalterna beror på undisar på grund av...? Det kan inte likväl vara så att gamla gubbar & tanter med keso mellan skinkorna struntar i att duscha?

Jag skulle också bli hotfull om en auktoritetsperson utan rimlig förklaring ifrågasätter skicket på mina kläder? Om de inte är synligt smutsiga, så är det kränkande.

Nihonshu sa...

Mathisson: Det finns inget att diskutera - kalsonger ÄR smutsigare än badkläder överlag eftersom badkläderna tar man på och av sig på badet och används bara i badet där de inte blir nedsmutsade av den enkla anlednignen att de används i vatten - Kalsongerna kommer man med sig på och har åtminstone burit sen man tog på sig dem på morgonen.

Om du inte tror på mig kanske jag kan få presentera Martin Laurell - fd hygienöverläkare och hans ytterst professionella åsikt om att kalsonger skitar ner vattnet: http://sydsvenskan.se/kropp/article245423.ece

Och om du inte sitter på en motsvarande titel är det här en fråga där auktoriteterna inte håller med dig - och eftersom det är en fråga där det finns fakta som man kan bli expert på är det mest tramsigt att hävda att det handlar om "generationer". Det handlar om bakteriehalter och var de defakto finns mest. Och det är inte i gammal-stinas "keso" - utan i "ungfräsche" Mathissons kalsong.

Kléen Tröst sa...

Nihonsu: Du missar hela resonemanget, bäste nihonsu. Du tar för givet att de badar i samma kalsonger som de satte på sig på morgonen, när jag hävdar att till och med en finnig tonåring har vett nog att ta med sig ett par EXTRA kalsonger att bada i. Och på samma vis som att ett särskilt par badshorts endast används till att bada i, kan man väl ha ett par kallingar där hemma som är "badhuskallingar"?

Mången Svenne Banan skulle säkert medge att "badshortsen" använts någon gång utanför badhuset, men att man tvättat dem i tvättmaskin innan man återvänt till bassängen. Men vad tänker man om kallingar? Att det måste röra sig om underkläder som gåtts omkring med i dagar utan att ha blivit tvättade? För sånt brukar ju grabbar och tjejer gå runt med? Eller?

Däremot är det säkert få som tänker på vad för sorts bakterier som frodas i den kasse som man tagit fram ur sopskåpet under diskbänken eller i den ryggsäck som tidigare innehållit tighta, svettiga träningskläder - en ryggsäck som INTE tvättats på kanske ett år - och som nu används för att förvara badkläderna i på väg till och från badhuset? Badshortsen bakteriefria när man anländer? I think not.

Jag hade gärna läst artikeln du nämner, men kommer av någon anledning inte åt den. Men varför gå under bältet och sikta in dig på mina kalsipper? Hör du till den äldre generationen och kände dig utpekad? Om så, kanske du vet utifrån egen erfarenhet att när man kommer upp i åren så kan man ha problem med att det skvättar både här och där. Kombinerat med sviktande minne (som i att glömma tvätta) och att tillhöra den grupp som DAGLIGEN gärna tar ett par rundor i bassängen ("för det är så uppfriskande för gamla leder"), vem är den främste smittbäraren?
Acne-Jocke?
Eller Gammel-Stina?

Nihonshu sa...

Mathisson: Så eftersom det finns äckliga pensionärer så är äckliga kids inget problem? Två fel är inte ett rätt i min värld iaf.

Länken funkar fint.

http://sydsvenskan.se/kropp/article245423.ece

Nihonshu sa...

Kontentan som artikeln tar upp är enkel. I takt med kallingmodets introduktion på badhusen de senare åren har bakteriehalten ökat därefter och man har tvingats höja klorhalten på bekostnad av allergier och miljö. Det badar inte fler läckande gamlingar däremot. Korrelation helt enkelt. Jag betvivlar inte alls att de flesta kidsens kallingar är rena. Men det räcker med att en snuskig kalsongtyp är i vattnet per timme för att öka på bakteriehalten rejält.

Kléen Tröst sa...

Nu kommer jag åt artikeln och undrar om jag är dyslektisk? Så vitt jag kan utläsa, handlar den ganska ensidigt om att läkaren Martin Laurell "blivit förskräckt" av att se ungdomar med kalsonger innanför badbyxorna. Var någonstans klargörs kopplingen mellan kalsongmodet och höjning av klorhalten i vattnet? Ingenstans fastställs det att ungdomarna badar med smutsiga kläder. Artikeln talar om att de bär kalsonger, ingenting annat? Man berättar ju bara att halten regleras automatiskt i takt med bakteriehalten, samt talar allmänt om risker och obehag som för hög klorhalt kan medföra?

Arbetar du som ställföreträdande David Hasselhoff? Jag finner inte stycket i artikeln som säger att inte fler läckande pensionärer badar. Däremot är det någon raketforskare som förklarar att vattnet blir skitigare ju fler personer som badar. Fan, det hade jag aldrig gissat!

Du skriver att "det räcker med att en snuskig kalsongtyp är i vattnet per timme för att öka på bakteriehalten rejält". Ja självklart, men gör inte var individ som struntar i att duscha innan han/hon kliver i vattnet detsamma? Vi kanske skulle ha kontrollanter i omklädningsrummet som kikar i kalsonger och trosor, samt att var och en duschar innan de går ut till simbassängerna? Fan, vi kanske till och med skulle avlusa och blodtesta gästerna?

Nej just det, det skulle ju ingen gå med på. Lättare då att ge sig på den grupp som syns bäst.

Eller så kanske man bara skulle fortsätta med hygieninfo och hoppas att det fastnar?

Nihonshu sa...

Mathisson: Du missade tydligen det jag skrev: Två fel gör inte ett rätt.

Kléen Tröst sa...

Nihonsu: Nej, ädla Nonsensdu, jag bara funderar över rättvisans gång. Att förbjuda personer att bära undisar på badhus på grund av att någon enstaka individ är så pass äcklig att han/hon inte satt på sig ett par nya, är väl som att skicka ut ALLA badgäster i duschrummet igen om man misstänker att EN person inte tvättat sig ordentligt?

Två fel gör inte ett rätt. Nej, men rätt ska vara rätt!

Anonym sa...

Vilket gnäll, det är väl skitsamma vem som skitar ner vattnet, jag har full förståelse för mig som inte går dit och simmar som jag verkligen borde göra.

Tjingeling