tisdag, oktober 02, 2007

Klimatflyktingar

Andra bloggar om: , ,
---
Jag läser om flyktingar. Jag hittar inget om att man kan få asyl i ett annat land på grund av dåligt väder i ens eget. Klimat- och sårbarhetsutredningen konstaterar ju visserligen att mycket blir dåligt i framtiden, klimatmässigt, men att Sverige trots allt blir en vinnare - i alla fall om man jämför med många andra länder.

Sverige har ju, efter vad jag har förstått, varit rätt generösa med att ta in flyktingar, och samtidigt haft en ganska generös definition av vad en flykting är. En del röster har höjts om att vi kanske har varit för generösa, och att det kan räcka. Men tänk om det nu rullar på ordentligt med vädret. Tänk om det så småningom blir omöjligt att leva på vissa ställen. Tänk om enorma människomassor börjar röra sig norrut. Är vi förberedda på det? Det kanske är dags att utöka, eller kanske definiera om flyktingbegreppet. Eller ska vi bygga klimatmurar?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... Jag kan inte bestämma mig vad jag tycker om inlägget. Men jag vill ändå kommentera. Konstig känsla..

stationsvakt@gmail.com sa...

anna: Kanske inte så konstigt - jag hade samma känsla när jag skrev det.

Plastfarfar sa...

En del av förklaringen till flyktingströmmarna i Sudan anses vara försämrade utkomstmöjligheter pga klimatförändringar -läs torka.

De första klimatflyktingarna?

(För övrigt blir jag lite stressad av din nya bladdergubbe, Johnny)

Nihonshu sa...

De första klimatflyktingarna från sydligare delar av Europa har redan flyttat till Sverige. Bönder från Holland, Polen, Tyskland och Frankrike som börjat på nytt i Sverige för att slippa undan eländesvärmen på kontinenten har varit ett fenomen de senaste 10 åren.

Och nu kommer icke-pk-åsikten: Som jag ser det är det skillnad på att ta emot folk som kommer från en liknande kulturell sfär som oss nordeuropeer, med liknande kollektiva värderingar, och som kan rå sig själva bra utan att utgöra samhällets botten i alla socioekonomiska frågor. Än att ta emot flyktingar med helt andra värderingar, och som måste tas hand om.

Min åsikt är inte unik heller, och förr eller senare behöver fler partier i riksdagen ta den på allvar och sluta peka finger och ropa rasist bara för att man är skeptisk till den stora nyttan i att vi inför ramadan i Sverige som helg och börjar tolerera att muslimer får lov särbehandlas i lagen så fort de kräver det - för är det något som skapar rasister i samhället varje dag är det när pk-maffian inte tolererar kritiska synpunkter på vissa saker utan att ropa rasism. I princip alla Sverigedemokrater jag snackat med har påpekat att deras irritation på flyktingpolitiken har mer med flyktingpolitikens censur av kritik att göra än flyktingarna själva.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jag ska byta pratgubbe. Jag stör mig också.

nihon: Du ska se att de andra partierna snart tar upp Sverigedemokraternas politik - om än skrädd i finare ord. Var det inte så man fick bukt med Ny Demokrati?

stationsvakt@gmail.com sa...

PF: Sådär!

Plastfarfar sa...

Du har kläm på din blogg, Johnny.

*mouhahhahaha*

stationsvakt@gmail.com sa...

PF: Ja, klockan klämmer för dig.