torsdag, januari 17, 2008

Körkort

Jag läser att 55 procent av befolkningen inte vet vilka som regerar Sverige. Skrämmande, javisst, men å andra sidan känns det oftast som att partiernas olikheter bara är ett spel för gallerierna, så det är kanske inte så lätt.

Vad sägs om en liten kurs. Jag menar, om vi kunde hålla halva befolkningen i vapen i nästan ett år av deras liv - lumpen - i en massa år förut, så kunde man väl tänka sig en obligatorisk endagarsutbildning i demokrati. Inget svårt, inga prov eller så, utan bara en liten kurs. Fan, man kunde kombinera den med hjärt/lungräddning. Ett medborgar-körkort.

Regeringen (i skrivande stund).
Riksdagsvalet i Sverige 2006 (Wikipedia), Val till riksdagen (Valmyndigheten).
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Nihonshu sa...

Körkort på röstandet har jag alltid tyckt att man ska kräva. Det borde gå att skapa ett opolitiskt test av ens grundläggande samhällskunskaper så att man vet vad det är man röstar om.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Ja eller hur. Ungefär som när man ska bli medborgare i USA (om det stämmer) - att man ska kunna svara på ett gäng lätta frågor.

Ett annat alternativ är det i Starship Troopers - att man får förtjäna sitt medborgarskap genom krigstjänst. :-D

Nihonshu sa...

Johnny: Ja jag känner en del tokar som seriöst tycker att Starship Troopers-modellen är lämplig, för de tror seriöst att det militära plockar fram vett i folk och därmed att de vettigaste personerna som finns är militärer... Oftast har dessa personer inte ens gjort lumpen ska tilläggas...

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Det kan bara sluta på ett sätt. Att man blir indragen i ett krig med nån bug-planet.

Martin Klasch sa...

Förstagångsväljarna hade sämst koll... och så finns det dom som vill sänka röståldern!! Puckon...

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Åldern är nog lagom. Förresten vore en idé att ha en temadag i skolan om sånt där. Blandar man ihop politik i samhällskunskapen är det lätt att den blir ännu en tråkig grej man glömmer. Skolval är också bra.