måndag, februari 25, 2008

Colosseum då och nu

Det är svårt att säga när Colosseums egentliga förfall började, men man vet att dess historia är en historia av ideliga reparationer och försök till att hitta alternativa användningsområden. När jag läser om saken på Wikipedia tycker jag mig se att utförslutet har pågått i stort sett ända från början.

I slutet på medeltiden hade byggnaden i alla fall grott igen ordentligt - buskar och sly över hela skiten. Så fick det vara fram till artonhundratalet, då man började rensa upp, och som vi ser här på bilden gick det att ta sig en skön fikapaus därinne, utan att behöva använda machete. Om jag ska försöka sätta mig in i hur killen på bilden tänker så blir det: "Tja, här sitter jag och myser, men för en massa århundraden sedan var marken här dränkt i blod, och skrik och skrän och rop och stön hördes överallt. En fantastisk tanke."

Jag misstänker att ruinromantiken från föregående bild hade börjat lägga sig framåt tjugotalet. På den här bilden ser det ganska trist och ödsligt ut.



Inte alls som idag, alltså. När jag var där och fotade gjorde jag allt för att hålla den där trista och alltför vanliga gatukommersen utanför kamerans blickfång. Men jag hittade en bild på nätet, som visar ungefär hur det ser ut idag.



I mina ögon symboliserar dessa hatt och skräpförsäljare själva slutpunkten på förfallet - värre kan det inte bli. Hellre förfall och ruinromantik, tycker jag. Men denna kommers är säkert närmare själva ursprunget - så som det såg ut under glansdagarna - än det som följde därpå, så egentligen borde jag ju uppskatta det.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
---
Första bilden hittad här.
Andra bilden hittad här.
Tredje bilden hittad här.

Inga kommentarer: