Våra förfäder som bakade bröd på allt från vete, korn, havre och råg till emmer, enkorn och spält utvecklade en kultur som kom för att stanna.Vad tusan är emmer? Tja, det går ju att ta reda på. Här har vi ett litet förkortat sammandrag från Nationalencyklopedin.
emmervete: tvåkornsvete, Tri´ticum tu´rgidum (syn. T. dico´ccum och T. dico´ccon), art i växtfamiljen gräs. [..] Emmervete odlades i Främre Orienten och de tidiga medelhavskulturerna redan 6 000 f.Kr. Det infördes till Europa 4 000-5 000 f.Kr. [..] Det är ett torrmarksvete, som fortfarande odlas lokalt i s.ö. Europa och i Ukraina och används till mjöl och som kreatursfoder. [..] Ur odlat emmervete uppkom redan för kanske 5 000 år sedan genom inkorsning med en art av släktet Aegilops de hexaploida vetena med 42 kromosomer. Till denna senare grupp hör det i dag vanliga odlade vetet.Och vill man se bilder på emmer så finns det här. Nu vet du vad emmer är. Varsågod.
---
Läs även andra bloggares åsikter om romare, bröd, bakning, vete, emmer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar