Sedan jag började lyssna på ljudböcker för ett tag sedan, det är väl nåt år nu, har jag börjat tappa de få kunskaperna om punkt, komma, tankstreck och alla de där. Jag använder dem helt vilt nu, och utan nån konsekvens alls.
Sedan jag började lyssna på ljudböcker för ett tag sedan - det är väl nåt år nu - har jag börjat tappa de få kunskaperna om punkt, komma, tankstreck och alla de där; jag använder dem helt vilt nu, och utan nån konsekvens alls.
Ja faktiskt, så illa är det. Det lilla jag egentligen vet om stavning och allt detta har jag i mig tack vara bokläsning - inte skolan. Jag fattade helt enkelt inte grammatiken de försökte lära mig. Hur jag tog mig igenom hela skolgången utan att fatta ett skit (typ vad ett adjektiv är, och sånt) är en gåta. Kanske såg jag så snäll och rörande ut att de inte hade hjärta att sparka ut mig.
Därför vore det nyttigt för mig att läsa lite. Varför inte utdrag ur böcker - så att jag kan se hur olika författare använder språket. Men var hittar jag såna utdrag - på nätet alltså?
---
Läs även andra bloggares åsikter om språket, meningar, grammatik, punkt, komma, semikolon, tankstreck böcker, författare
20 kommentarer:
Finns det något tråkigare än utdrag ur en bok? Ladda ner en hel och läs istället.
Här hittar du allt och lite till: http://runeberg.org/
Amazon.com, böckerna där brukar det alltid gå att kolla in.
Ullah: Läsa en hel bok på nätet? Nä - jobbigt.
johan: Bra idé. Tänkrte inte på den. Jag är ju ofta där.
fa: Just det, det har du nog rätt i. Tack.
Här har du 6 års högskoleutbildning och jag kan fortfarande inte använde de saker du nämnde rätt. Eller nyttja "de" och "dem" helt rätt. I mitt fall handlar det inte om ljudböcker utan om hederlig enfald troligen.
Du kan ju läsa en gammal hederlig riktig bok också.
Det har funnits en databas på tpb (talpunktsbiblioteket) där man kunde söka efter skönlitteratur med hjälp av väl valda ord ur innehållet och vips så fick man upp ett litet utdrag ur boken - mycket bra om man nu glömt både titel och författare... men vid lite enklare efterforskningar så kan det vara så att den databasen upphört att existera. En kollega ska ringa tpb och höra efter... så, jag återkommer med info om hur det ligger till i frågan!
nihon: Rättstavningsfunktionerna i datorn måste helt enkeelt bli bättre - så aatt vi slipper. :-)
Ullah: Jo - antagligen.
maria: Du ä schnäll du. :-)
Här hittar du de femtio första sidorna i min bok. Min, bara min! Eh ... ja, alltså, så där oförblommerad viral marketing här då, men den är bra.
Så du borde inte nöja dig med en .pdf - utan the real thing :)
(Boken finns iofs på bibblan, men ... jag vill ha royalty! *girig*)
http://66.102.9.104/search?q=cache:NCCqjCpqGAoJ:www.forfattarhuset.se/ebok/ebocker/Recept.pdf+%22Recept+f%C3%B6r+domedagen%22&hl=sv&ct=clnk&cd=5&gl=se
Jodu! Det är alltid bra med en blibblotlekarie i vänskapskretsen!
Klokbok: Jag läste lite. Ser att du använder punkt och komma på ett bra och konsekvent sätt. Jag tar lärdom av dig.
maria: Det tycker jag!
Ett häfte om våra skrivregler kunde kanske va nåt?
pef: Nja .. jag tycker att det är mer pedagogiskt att se språket in action, så att säga.
Vill du tankstrecka i bloggen –korta– eller —långa— så finns koder och skrivanvisningar här.
pf: Tack. Nyttig info.
Sorry, verkar som om de lagt ner den databasen - synd för den var användbar när vi fick frågor här på jobbet!!!
- "Jag läste en gång en bok om en gammal gubbe som bodde med en ekorre i en fransk bokskog... han satt ofta på en stubbe och skalade kottar åt ekorren... vete sjutton vad författaren hette och titeln har jag glömt... !?"
- "okidoki mister, jag söker på: gubbe, stubbe, frankrike, ekorre och kotte... jappsamente... boken heter "Gubben som skalade kottar" av författaren "Jean Mirelle Fois a Grois"...
Skitbra!!!
maria: "Gubben som skalade kottar" - Det låter ju som en instruktinsbok för omskärare. :-)
Omskärelse av manliga ekorrar alltså!?
Hua!
maria: man vill komma åt ekollonen. .-D
Skicka en kommentar