torsdag, april 10, 2008

Roald eller Ray?

Jag läste tråden "Kändisar i USA med svensk bakgrund!!" på flashback, och kom att tänka på två författare med nordiskt blod i ådrorna som jag alltid blandar ihop (författarna alltså, inte blodet). Det är Roald Dahl (norska föräldrar) och Ray Bradbury (svensk mamma).

Roald Dahl och Ray Bradbury.

Roald Dahl har skrivit saker som "Kalle och chokladfabriken" och "Häxorna". Ray Bradbury har skrivit "Fahrenheit 451" och "Oktoberfolket". Jag ser inga större likheter dem emellan, varken författarmässigt eller på utseendet. Det måste vara den nordiska bakgrunden jag hänger upp mig på.

Men jag vet i alla fall vem jag föredrar (Ray), även om bägge såklart har sina förtjänster. Men vem föredrar du? Jag lägger en liten kort-poll i marginalen här bredvid, så får vi kanske svar på vartåt vinden blåser.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
---
Ap-Dejt: Pollen är avklarad. Nitton personer röstade, och Roald vann med sina 57% över Rays 42%.

7 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Jag fullkomligt avgudade Roald Dahl när jag var liten. Jag tror jag har läst varje bok han har skrivit, åtminstone de för barn och ungdomar. Men i vuxen ålder har jag sökt i olika biografier om honom och tyckt att det fattas titlar, och nu inser jag att jag blandat ihop honom med Ole Lund Kirkegaard (som skrivit Gummitarzan bland annat).
Mystiskt.

stationsvakt@gmail.com sa...

saom: Gummitarzan är verkligen en knasig historia. Jag har den hemma.

Anonym sa...

Jag har precis läst SVJ av Roald Dahl. Väldigt rolig bok! Den kommer jag återvända till. Jag tror jag föredrar roliga böcker numera. Rays böcker är inte roliga. Jag läste hans böcker för länge sedan och kommer inte läsa om dem.

stationsvakt@gmail.com sa...

Dana: Den har jag inte läst. Men Roalds grejor är inte bara roliga, de innehåller små oros-korn de med.

Plastfarfar sa...

Dahl är tunn i sina skildringar. Han verkar skriva mer för TV än för läsare.

Bradbury var bra på 50-talet. Sen blev det väl mycket skildringar av barndom och tennisskor.

Men Bradbury blev det ändå som fick min röst. Hans 'The pedestrian' från 1951, den om en man som tar en kvällspromenad i ett villakvarter och grips av polisen för att ingen människa gör så i ett modernt samhälle, har besannats många gånger om.

Anonym sa...

Av Saoms kommentar fick jag associationer till titeln Vi struntar i Gurkkungen, men den var visst inte av Kirkegaard utan av Christine Nöstlinger. Det blir längre och längre bort från din omröstning. Jag klarar av inte av ett sådant svårt val. Kan man inte få rösta på en koalitionsregering?
Visste förresten inte att Ray hade en svenska mamma. Precis som Uma Thurman.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: 'The pedestrian' är också föredömligt kort.

Ullah: På Wikipedia finns en jättelång lista över svenskättade amerikaner.