tisdag, april 29, 2008

Visst gör det ont när myter brista

En svensk säckpipa.Bälgpipa, drompipa och pipsäck är olika namn på svenska säckpipor. Tydligen har vi haft en lång säckpipstradition här, vilket jag inte hade en aning om. Bilden här bredvid föreställer en svensk säckpipa. Både namnen och bilden hittade jag på Wikipedia.

Ja man lär sig nåt nytt varje dag, och anledningen till att jag över huvud taget kom att tänka på säckpipor var en artikel i DN, där det står att säckpipan inte alls är så skottsk som skottarna gärna vill ha det till. Det står också att säckpipan - den flerpipiga, skottska modellen - kanske bara har 200 år på nacken i skottland.

Sånt här är roligt. Skottarna blir skitsura. Man vill behålla sina myter, sånt som gör att man verkar intressant och originell. Jag hoppas att denna kunskap blir allmänt känd, det är därför jag skriver det; självförhärligande myter är till för att krossas.

En ganska rolig mytkrossning är när man påstår att svenskar inte alls var vikingar. Okej, det var vi nog, men som jag har uppfattat saken var vi mer åt det sunkiga hållet - gnetiga typer som drog sina farkoster längs åar och sjöar österut.

vikingaskepp.

När man är ung och har lite behov av att identifiera sig med något väljer man gärna vikingar - vikingar av den typ som åker över haven och krossar allt motstånd och får darrande kristna att utbrista: "Gud, bevara oss från nordmännens raseri". Att vara nån som släpar båtar längs dyiga träsk i taskigt väder känns helt enkelt inte lika coolt.

Jag fick själv vikingamyten krossad när jag var yngre, och därför känns det roligt att utsätta just yngre för samma mynt. Om de sen behöver återupprätta sin coolhet kan de ta hjälp av Tacitus, som skrev berömmande om våra "powerful fleets".

Förresten har jag rätt dålig koll på vikingar, så det jag har skrivit här ovan kan vara helt fel. Men det som räknas är att mytkrossningen är rolig. Och faktiskt, vi borde inte hänga upp oss så mycket på myter, utan koncentrera oss på att själva uträtta saker att vara stolta över.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det fanns väl också en anledning till att säckpipetraditionen dog ut här i Sverge. Klimatet passade inte. Säckarna sprack. Det var vad jag hörde på 70-talet när jag umgicks i folkmusikkretsar och en av mina dåvarande vänner började spela. Svårt att hålla den tät även då, vad jag minns.

Daniel sa...

Fast nedplockningen av de hemska vikingarna på marken innehåller faktiskt en god portion occidentofobi. Samhället har ju inte gjort annat de senaste 30 åren än försökt reducera vikingatiden till en historisk bagatell. Vi är alla offer för en hysterisk motreaktion till den likväl hysteriska nationalromantiken på 1900talets början. Myten ligger således att vikingarna var simpla bönder lika mycket som myten är att de var superkrigare.

stationsvakt@gmail.com sa...

dana: Å andra sidan är väl klimatet i skottland heller inget vidare. fast, det kanske är kylan som är boven.

nihon: Jo. Jag är också emot occidentofobi (nytt ord för mig), och vill inte "plocka ner" Sverige. Det jag var ute efter var att det gäller att vara stolt över rätt saker - att det finns nåt slags faktaunderlag.

Och ska vi vara stolta över nåt som är någorlunda nutida, så är det ju Sveriges fenomenala uppryckning f.r.o.m slutet på 1700-talet fram tills typ 1960-talet. Bra gjort av oss.

Anonym sa...

Det ska vara ett fuktigt klimat för att säckarna ska hålla.

stationsvakt@gmail.com sa...

Dana: Då säger klimatförutsägelserna att vi har säckpipsframtiden för oss. :-)

Anden sa...

nihonshu: håller inte riktigt med. nationalromantiken frodas. inte minst nu när både folkpartiet och sverigedemokraterna vill lägga om historieundervisningen till att hylla krigarkungar och vikingarv. som johnny säger så ska vi vara stolta över uppryckningen från 1700-talet till idag och inte hänge oss åt nationalromantik som vi gjorde då när vi var i underläge.

Daniel sa...

andreas: Anledningen till att Sd och Fp vill lägga om undervisningen har dock inte riktigt samma grund. SD må ha klassiska mer nationalromantiska grunder - för Fp handlar det mer om att 70-80-90-talen plockade väck all undervisning om vikingarna där man faktiskt fick ta del av dem som en högstående kultur. Istället skulle det reduceras till grå socialist-förfulad "realism" med trälar och handel och en stor portion skam. Där man i praktiken bara ersatte en ovetenskaplig fantasi med en annan faktiskt. Fp vill bara att politiken ska lyftas väck från historieskildringen så mycket det går - det är inte alls samma sak som att nationalromantiken flödar.
.
Men det är klart, är man till vänster så ogillar man ju alltid när vänsterpropaganda uppmärksammas som vänsterpropaganda. Jag vet inte hur det står till med din politiska uppfattning Andreas, men med tanke på att du inte nämner ett ord om hur defekt skildringen har varit av vikingarna i skolan de senaste 30 åren så misstänker jag att du är nöjd - och därmed nöjd med den politik som låg bakom den - och därmed vänster.
.
Själv är jag inte det minsta nöjd och betackar mig rejält från hysterin att kalla alla former av uppmärksammande av en av skandinaviens två forntida högkulturer för nationalromantik som ett skällsord. Och om det nu är nationalromantik att vilja skildra vikingatiden lite mindre hatiskt än som gjorts i 3 decennier - då är denna nationalromantik iaf betydligt mer vetenskaplig och mindre politiskt än den occidentofobi som motpolen får stå som exempel på.

Anden sa...

Du har rätt att historia är ett politiserat område. Att således säga att man ska "lyfta bort politiken från historien" är naivt och hycklande. Man kommer bara ersätta det med en annan politik. Det är också det Fp gör genom sina agerande med t ex Levande historia (som i för säg är en egen diskussion) och med stor säkerhet kommer det säkert flera propåer i samma linje om vad lärarna ska lära ut och vad som ska kanoniseras.

Nationalromantik klingar per definition illa i mina öron som du kanske förstått. Det har nästan alltid använts i dåliga tider som ett propagandeverktyg för att blåsa upp massorna. Gustav Vasa pekade med handen åt skrivaren på 1500-talet, Götiska förbundet diktade ihop sagor på 1800-talet som i sin led influerade fascistiska rörelser på 1900-talet, och idag ser vi, för att ta några exempel utanför Sverige, Putin och Berlusconi underblåsa nationalistiska strömningar i sina slagna och enfaldiga regimer. Vårt grannland Danmark gör det också för att möta den hotande mångfalden. Mönster går igen. Det är något vi kan lära oss av historien.

Historisk dräkt och hantverk sa...

Dana, säckpipstraditionen dog aldrig ut i Sverige utan fanns ännu i Västerdalarna kring förra sekelskiftet. Spelmannen Gudmunds Nils Larsson från Järna förde traditionen vidare i modern tid och idag finns det flera rikspelmän på svensk säckpipa.

Andreas: Dravel, Fp har aldrig sagt ngt om att vi ska införa gammal nationalromantisk historieundervisning. Det är en jäkla halmgubbe du bygger upp i brist på verkliga argument.