tisdag, maj 20, 2008

Folk är mesiga och missunnsamma

Anders Nielson Prip, född omkring 1570 och kunglig majestäts byfogde i Landskrona. Släktskap med den danska adelssläkten Prip, har inte kunnat påvisas.
Namnet Prip slingrade sig framåt i tiden, för att till slut landa i företagsnamnet Pripps. Vill man läsa mer om det kan man läsa på Wikipedia här och här. Och nu då - nutid:
Calle Nyström och Linda Tamminen Lindqvist ville ge sonen ett ovanligt namn (Pripps) – och samtidigt hedra Calles morfar, som arbetat på dryckesföretaget i större delen av sitt liv. (Ab)

Det fick de naturligtvis inte, Skatteverket tyckte inte att det var lämpligt att heta Pripps. Dels skulle namnet vålla lidande för innehavaren, tyckte de, och dels inkräktade det på ett välkänt varumärke.

Både skälen är naturligtvis rimliga, men egentligen tror jag det är skitsnack. Både myndigheter och vanligt folk är så förbannat ogina, missunnsamma och mesiga när det kommer till namn. Jag tror inte att bäraren av namnet får obehag av det, och skulle han få det får han väl använda mellannamnet istället. Och inte lär väl någon förväxla en bebis namn med ett stort företag. Skitsnack bara, alltså.

Och som jag sade är "vanligt fölk" inte bättre än myndigheterna när det gäller namn - samma ogina inställning. Så här såg det ut på Aftonbladets poll när jag kollade nyss.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 kommentarer:

stella sweden sa...

Skulle väldigt gärna ta mig efternamnet Sweden...
Men skulle jag försöka så är jag säker på att det blir ett rungande...NEEEEJ!

Människor ÄR känsliga för båd för och efternamn...när någon bytt så dyker gärna Jantelagen upp! Det tisslas och tasslas och människor frågar sig varför???
När det gäller namn på nyfödda så tror jag att vissa känner en viss avundsjuka då andra är så kreativa att de uppfinner nya namn!
Tror att de tänker i banor som att varför kunde inte jag komma på ett så finurligt namn...men det skulle de nog aldrig erkänna...inte ens för sig själva!

Peace in mind sa...

Det är tur att vi lever i det bästa av länder, där det alltid finns en myndighet som vet lite bättre än vi själva gör. Amen.

Det namnet på en barnvagnsskylt hade nog väckt några frågor. Kanske...

Ozjeppe sa...

Det här är ett av de ämnen som gör mig som mest förbannad när det gäller saker som staten & myndigheter enbart ska ge fan i! "Godkänna" vad folk döper sina egna barn till... de har de inte ett j-a dugg med att göra. Hur är det i andra länder, tro? Måste forska!

stationsvakt@gmail.com sa...

Stella: Testa att anmäla namnbyte till det. Naturligvis får du avslag. Testa då ett par äldre stavningar av Sweden: Svitjod eller sueone.

anna: Ja det är tur det. :-/

oz: Jag blir också förbannad.

John Eje Thelin sa...

Vad jag förstår är Sveirge relativt unikt vad det gäller namnbegränsningar. Så man kan ju alltid skriva sig nånstans utomlands, byta namn och sen flytta tillbaka.

Anonym sa...

När det finns idioter som kan döpa sina barn till vad som helst så måste staten rycka in.

Att du fått ett barn betyder inte att du får behandla det hur som helst. Kan staten gå in då du förgriper dig på det sexuellt kan staten kan det gå in när du på annat sätt inte agerar utifrån barnets bästa. Det är inget konstigt med det.

Om alla föräldrar varit vettiga hade de kunnat få göra precis vad de vill med sina barn men nu är det ju inte så.

stationsvakt@gmail.com sa...

john: Vilket jäkla jobb.

anonym: Men det är ju en jäkla skillnad mellan ett knasigt namn och ett sexuellt förgripande. Dessutom skulle nog högst en förälder på miljonen döpa sitt barn till något riktigt dumt.

Ozjeppe sa...

Jösses, anonym... staten "måste" inte alls rycka in. Visst finns det grader mellan folks idiotier, men att tycka att namnval är något som myndigheter ska peta i och faktiskt FÖRBJUDA folk att göra... så fel, så fel!

Anonym sa...

Men kära nån! Om ungen inte får heta Pripps är det väl inte hela världen? Kalla ungen Pilsnergubben eller Ölaren istället! Säger jag, vars systerson har ett annat ölmärke som mellannamn - Miller. Och det är verkligen ölet och inget annat som pojken är döpt efter!

stationsvakt@gmail.com sa...

Suvi: Andra bra namn är: Koff, Falcon och Bock.

Martin Klasch sa...

Superbock, vore väl nåt?!

En kompis ville gärna döpa sin son till Starköl men tog sitt förnuft till fånga utan myndigheters inblandning. Å andra sidan bor han i Belgien så det kanske inte skulle varit något problem då de inget fattar.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: han måste ändra på't, typ lägga till ett h och typ bort ö. Om han heter Lars kan han heta: Lars Stark-Ohly.