fredag, maj 16, 2008

Zigenarnas tid

Jag läser att arga folkmassor håller på att jaga iväg zigenarna (eller romerna) från Neapel: "Över 800 romer har tvingats fly i scener som liknar de som vanligtvis förekommer i krigszoner, rapporterar brittiska The Times."
"Under lång tid har fördomar mot romerna vuxit sig allt starkare i Italien. De pekas ut som kriminella och smutsiga."
Jag kommer att tänka på filmen "Zigenarnas tid". Den handlade (bland mycket annat) om zigenare (eller romer) som av olika anledningar befann sig i Italien, och de var verkligen smutsiga och kriminella.

När jag tänker efter så är den nog en av de bästa filmerna jag har sett (i gott sällskap med "Orlando" och "ACO". De flesta har nog sett den, men har du inte gjort det så kan jag rekommendera den. Här är en (amerikansk, tror jag) trailer:


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Daniel sa...

Orlando. Den är verkligen lysande.

Peace in mind sa...

Och jag måste säga Kusturicas mästerverk Zigenarnas tid. Ibland när man får dessa påminnelser ilar man och beställer...Så blev det idag!

Anonym sa...

Agree! Faktiskt dags att se den igen, och den här gången kanske tillsammans med nån av barnen...

stationsvakt@gmail.com sa...

antimonite: Visst är den.

anna/mymlan: Den gick faktiskt på tv för inte så längesen.

Anonym sa...

Är alltså Orlando-filmen bra? Jag tyckte boken var så tråkig. Men det var i och för sig väldigt länge sedan jag läste den, som kursbok.

Och "fördomarna" mot romer i Italien beror ju på en massa brott - mord, våldtäkter mm - som skakat landet den senaste tiden.

stationsvakt@gmail.com sa...

ullah: Filmen är bättre än boken.

Jag föreställer mig att zigenarna i italien är ett riktigt patrask, så fördomarna kanske stämmer. Å andra sidan kan man kanske avvisa dem på ett trevligare vis. Och framför allt är det väl myndigheterna som ska ta hand om det, inte pöbeln.

Kléen Tröst sa...

Först tog de negroiderna, därefter judarna och så nu på senare tid tattarna - ska man inte få kritisera nåt tjänstefolk längre?! När till och med lapparna är off-limit undrar jag vart apartheiden tog vägen... Förlåt? You maniacs! Damn you all to hell!

stationsvakt@gmail.com sa...

Mathisson: Some apes, it seems, are more equal than others.