fredag, juni 27, 2008

Flicknamn

Jag har tre barn, två pojkar och en flicka. När de fick sina namn hade de alla tre ganska ovanliga namn. Dottern ligger fortfarande hyfsat till när det gäller ovanligheten, men sönernas namn återfinns numera bland de fem vanligaste.

Det är lite så det funkar, att man tror att ens tankar är ens egna, medan man i själva verket är en liten del av ett större medvetande, och att man därför tenderar att namnge likartat.

Namn är viktigt. Man är sitt namn. Namn är identitetsskapande. Det är därför det är så viktigt att namnge rätt. Så för att hjälpa de som planerar att föda sig ett flickebarn i den närmsta framtiden har jag skapat en liten lista. Det är namn på Bysantinska härskarinnor.

Det Bysantiska riket ändrade skepnad flera gånger. Från att från början ha startat som Det Östromerska riket har det både fallit och rest på sig flera gånger. Och bytt namn. Dess härskare har man ganska bra koll på, men dess härskarinnor är det väl lite si och så med.

Listan här nedan har jag pusslat ihop med hjälp av Wikipedia, och den är väl inte superkorrekt direkt. Dessutom har vissa av kvinnorna bakom namnen inte varit härskarinnor allihopa, utan de är alltifrån kejsarinnor i eget namn - till kejsares älskarinnor. Gemensamt, kan man väl säga att de i alla fall har varit kvinnor med makt.

Som du strax skall märka finns det en hel del dubletter i listan. Kungligheter tenderar ju att döpas likartat, för att på så vis få det till att de är ihopknutna till omtyckta personer bakom sig i historien. Men det får man köpa. Här är listan:
Aelia, Pulcheria, Verina, Ariadne, Zenonis, Euphemia, Theodora, Sophia, Ino Anastasia, Constantina, Leontia, Eudokia, Martina, Gregoria, Fausta, Anastasia, Eudokia, Theodora, Maria, Tzitzak, Anna, Maria, Eudokia, Irene, Maria, Theodote, Theophano, Prokopia, Theodosia, Thekla, Euphrosyne, Theodora, Eudokia Dekapolitissa, Eudokia Ingerina, Theophano, Zoe Zaoutzaina, Eudokia Baïana, Zoe Karbonopsina, Helena Lekapene, Theodora, Theophano, Helena, Zoe, Constantine, Catherine, Eudokia Makrembolitissa, Maria, Irene Doukaina, Piroska, Bertha, Maria, Agnes, Margaret, Euphrosyne Doukaina Kamatera, Maria Petraliphaina, Theodora Axuchina, Marie, Agnes, Maria, Yolanda, Berenguela, Marie, Beatrice, Marie, Maria, Elisabeth, Agnes
Jag tror att flera av dessa flicknamn har tiden för sig. Döper du din dotter till vissa av dem tror jag hon kommer att vara rätt ensam om det rätt länge. Du är också en del av en gammal fin svensk (?) tradition om du följer mitt råd. Eudokia Ingerina (840-882) var dotter till väringen Inger (ja, en kille) som nog härstammade från våra krokar.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bertha föll under min blick och det var ett namn som tydligen var på tapeten när jag själv skulle namnges en gång i tiden för länge sedan. Men så blev det nu inte. I stället fick jag ett jättevanligt namn för tanter som inga jämnåriga hade. Både vanligt och ovanligt, alltså.

Anonym sa...

Nu är det ju dessutom möjligt att byta namn i vuxen ålder om man är missnöjd. Synd då att man är född till man, när det finns en så underbar lista med kvinnonamn!

Översättarhelena sa...

Mina barn fick också namn som var relativt originella på sin tid, men båda flickornas har nu blivit ganska vanliga (särskilt den yngsta). Sonens namn är däremot fortfarande så pass ovanligt att folk inte brukar förstå vad han heter förrän man bokstaverar det. Ganska opraktiskt.

Maria sa...

I min familj har ALLA ovanliga namn... förutom jag då... men enligt din lista så ligger jag ändå i framkant!

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Bertha hade ju varit klockrent.Byt.

håkan: Ingen fara, det finns mansnamn nog att ta av:
http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_emperors

ö-helena: Opraktiskt, men kul ändå.

maria: Men du heter ju Maria-Ginger, och det är ju helt okej.

Elisabet. sa...

Å, härligt! Jag heter Elisabet, mina döttrar så exotiskt som Anna och Maria, men ändå har vi tiden för oss .., ja, i alla fall namnen!
Jippie!

(Det mest otroliga är ju att ingen av döttrarna hade någon i klassen med likadana förstanamn!)

stationsvakt@gmail.com sa...

elisabet: Ni är ju värsta bysantinska härskarfamiljen.

Mary X Jensen sa...

Jag heter Xantippa ;-)

stationsvakt@gmail.com sa...

mary: Mycket vackert.

Maria sa...

Just ja!
Maria-Ginger... tack för påminnelsen!

stationsvakt@gmail.com sa...

Maria: Ja, Maria-Ginger-Eudokia-Baïana är för långt. Maria-Ginger räcker.

Sejte sa...

De här namnen är fina tycker jag:
Verina, Ariadne, Theodora (guds gåva), Leontia, Eudokia (lite svårt att uttala kanske), Martina, Anastasia, Irene, Thekla, Ingerina, Beatrice och Yolanda.
De här är fina också men alldeles för vanliga: Sophia, Anna, Maria, Catherine (föredrar Karin, Katrin el Katrina), Agnes och Elisabeth.

Vi valde ett ovanligt namn till vår dotter och det är fortfarande ovanligt (yay!).

stationsvakt@gmail.com sa...

Sejte: Ett par namn som är rätt coola och som säkert är ovanliga är tagna från floderna i Hades:
Lethe och Styx.
Fick man en flicka och en pojke skulle de passa finfint.